Määräaikaiset tarkastukset ovat tärkeitä asunto-osakeyhtiöissä

Määräaikaisten tarkastusten laiminlyönteihin sekä tietämättömyyteen niiden tärkeydestä asunto-osakeyhtiöissä herättiin kunnolla 1990-luvulla. Tällöin käynnistettiin projekti, jonka lopputuloksena syntyi asuinkiinteistön huoltokirja.

Huoltokirja käsitteenä määriteltiin ja sen minimisisältö vietiin aina rakennuttajaa velvoittaviin määräyksiin, Suomen rakentamismääräyskokoelmaan (SRMK) asti. Tämän jälkeen rakennuttajalla on ollut velvollisuus kasata SRMK:n määräyksen mukainen asuinkiinteistön huoltokirja ja luovuttaa se hallinnan luovutuksen yhteydessä asuinyhtiön hallinnolle.

Näin on ollut tehty vuosituhannen vaihteesta alkaen uusissa valmistuvissa ja sen jälkeen valmistuneissa asuinkiinteistöissä. Ennen vuotta 1999 valmistuneissa kiinteistöissä ei ole välttämättä minkäänlaista periodiluonteista listaa kohteista ja toimenpiteistä, mitä asuinkiinteistöissä tulisi viikko-, kuukausi- ja vuositasolla tehdä, kenen ne tulisi suorittaa, valvoa ja kuitata tehdyiksi. Eikä asuinkiinteistön huoltokirjan olemassaolo sinänsä takaa vielä jotain tapahtuvaksi.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikänen kertoo käyneensä useissa kohteissa, joissa on huoltokirja, printattuna ja mapitettuna lämmönjakohuoneen hyllyllä valmistumisvuodesta asti, avaamattomana ja täysin käyttämättömänä. Näissä yhtiöissä etsitään sitten salaojia ja ihmetellään, kun perustukset ovat märkiä ja samoin osa maanpäällisistä rakenteista, kun huoneiston sisäpuolella ilmenee kosteus- ja mikrobivaurioita.

− Jos niitä salaojia on koskaan suunniteltu ja asennettu, niin ainakaan niitä ei ole kunnossapidetty tai huollettu, joten ne eivät enää toimi.  Samoin kuin sadevesi tasakatolla tulee sisään, ihmetellään, että mitenkäs se nyt tuolla tavalla tulee. Koska kattokaivojen ympäristö on pudistamatta ja viimesyksyiset lehdet tukkivat kaivosiivilän, Hännikäinen sanoo.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

8.10.2021

Käänteinen asuntolaina tarjoaa mahdollisuuden jatkaa asumista omassa kodissa

Suomessa toimivia pankkeja edustavan Finanssiala ry:n johtava lakimies Antti Laitila toteaa Kiinteistöposti-lehdelle, että käänteinen asuntolaina ei ole juridinen termi vaan yhden luottotuotteen markkinointinimi. Käänteinen asuntolaina on asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, josta säädetään kuluttajansuojalaissa. Käänteisessä asuntolainassa ei ole juridisesti mitään erityistä muihin asuntovakuudellisiin kuluttajaluottoihin verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti