Määräaikaiset tarkastukset ovat tärkeitä asunto-osakeyhtiöissä

Määräaikaisten tarkastusten laiminlyönteihin sekä tietämättömyyteen niiden tärkeydestä asunto-osakeyhtiöissä herättiin kunnolla 1990-luvulla. Tällöin käynnistettiin projekti, jonka lopputuloksena syntyi asuinkiinteistön huoltokirja.

Huoltokirja käsitteenä määriteltiin ja sen minimisisältö vietiin aina rakennuttajaa velvoittaviin määräyksiin, Suomen rakentamismääräyskokoelmaan (SRMK) asti. Tämän jälkeen rakennuttajalla on ollut velvollisuus kasata SRMK:n määräyksen mukainen asuinkiinteistön huoltokirja ja luovuttaa se hallinnan luovutuksen yhteydessä asuinyhtiön hallinnolle.

Näin on ollut tehty vuosituhannen vaihteesta alkaen uusissa valmistuvissa ja sen jälkeen valmistuneissa asuinkiinteistöissä. Ennen vuotta 1999 valmistuneissa kiinteistöissä ei ole välttämättä minkäänlaista periodiluonteista listaa kohteista ja toimenpiteistä, mitä asuinkiinteistöissä tulisi viikko-, kuukausi- ja vuositasolla tehdä, kenen ne tulisi suorittaa, valvoa ja kuitata tehdyiksi. Eikä asuinkiinteistön huoltokirjan olemassaolo sinänsä takaa vielä jotain tapahtuvaksi.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikänen kertoo käyneensä useissa kohteissa, joissa on huoltokirja, printattuna ja mapitettuna lämmönjakohuoneen hyllyllä valmistumisvuodesta asti, avaamattomana ja täysin käyttämättömänä. Näissä yhtiöissä etsitään sitten salaojia ja ihmetellään, kun perustukset ovat märkiä ja samoin osa maanpäällisistä rakenteista, kun huoneiston sisäpuolella ilmenee kosteus- ja mikrobivaurioita.

− Jos niitä salaojia on koskaan suunniteltu ja asennettu, niin ainakaan niitä ei ole kunnossapidetty tai huollettu, joten ne eivät enää toimi.  Samoin kuin sadevesi tasakatolla tulee sisään, ihmetellään, että mitenkäs se nyt tuolla tavalla tulee. Koska kattokaivojen ympäristö on pudistamatta ja viimesyksyiset lehdet tukkivat kaivosiivilän, Hännikäinen sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti