Lyhytaikainen vuokraus vie oikeuden oman asunnon verovapaaseen myyntiin

Oman asunnon lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan, linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) maanantaina antamassaan päätöksessä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen pitää linjausta merkittävänä, sillä se vaikuttaa verotukseen asuntoa myytäessä.

Omistamassaan asunnossa pitää asua vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti, jotta asunnon saa myydä ilman, että myyjän tarvitsee maksaa luovutusvoittoveroa. Nyt asunnon vuokraus vaikkapa vain yhdeksi yöksi katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan.

− Jos asiaa ajattelee verotuksellisesti, sen voi ymmärtää. Kun asunto on oma koti eikä siitä saa tuloja, asunnosta ei myytäessä tarvitse maksaa veroa. Myyjä saa verohelpotuksen. Jos taas vuokraa asuntoaan ja siitä saa vähänkin tuloja, vuokrauksen kestolla ei ole merkitystä, Pynnönen sanoo.

Jos asunnon hinta on noussut vaikkapa 30 000 euroa, mutta omistaja on pitänyt sitä aina kesälomamatkansa ajan vuokralla – seurauksena olisi vajaan kymppitonnin pääomatulovero.

Oikeuden linjaus oli niin kutsuttu ennakkoratkaisu, eli tässä tapauksessa kukaan ei vielä joutunut verokarhun hampaisiin. Päätös kuitenkin pistää kapuloita rattaisiin muun muassa AirBnb-vuokraukseen.

Kalustettujen asuntojen vuokraus katsottiin laittomaksi

Toisessa ratkaisussaan KHO katsoi, että kalustettujen asuntojen vuokraaminen lyhytaikaisesti helsinkiläisessä taloyhtiössä oli luvatonta. KHO päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen kuin Helsingin hallinto-oikeus vuonna 2019.

Mediassa on aiemmin kerrottu Iso Roobertinkadulla toimineesta ”salahotellista”. Easy Home Helsinki -niminen yritys, sittemmin Nins, oli vuokrannut taloyhtiön osakkeenomistajilta 11 asuntoa ja vuokrannut niitä lyhytaikaiseen majoituskäyttöön.

Ratkaisun mukaan huoneistojen toistuva vuokraaminen kerrostalossa lyhytkestoisilla sopimuksilla oli luonteeltaan majoitustoimintaa. Toiminta ei ollut vastannut asemakaavan eikä rakennusluvan mukaista kerrostaloasumista.

Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviranomainen oli sakon uhalla velvoittanut, että asuinhuoneistojen vuokraustoiminta loppuu.

− Nyt tehty linjaus selkiyttää hieman majoitustoiminnan epäselviä sääntöjä taloyhtiöissä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lyhytaikainen majoitustoiminta olisi aina automaattisesti kiellettyä, Kiinteistöliiton Pynnönen sanoo.

Asuntonsa voi yhä vuokrata esimerkiksi lomamatkan ajaksi, ellei se ole vastoin asemakaavan tai rakennusluvan määräyksiä.

Kaava voi estää majoitustoiminnan

Kolmannessa ratkaisussaan KHO totesi, että asunnon toistuvaa lyhytkestoista vuokraamista ei voi pitää pohjoissuomalaiselle pientaloalueelle tyypillisenä toimintana. Siitä ei ollut mainintaa rakennuskaavassa eikä se vaikutuksiltaan vastannut tavanomaista pientaloasumista.

KHO kirjoitti päätöksessä asemakaavaan liittyvistä ”ennakoitavissa olevista ja oikeutetuista odotuksista”.

– Jo aiemmin KHO on ottanut päätöksessään huomioon vaikutukset, kuten esimerkiksi lyhytkestoisen majoitustoiminnan pientaloalueelle tuoman niin sanotun sosiaalisen kontrollin puutteen, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo.

– Nyt käsittelyssä olleessa Rovaniemen tapauksessa oli kiinnostavaa, että alueella oli jo lyhytkestoista majoitustoimintaa, mutta siitä huolimatta päätös oli kielteinen.

Majoitustoiminnan vaikutus on toisenlainen kuin vakituisen asumisen, kun vieraita ihmisiä tulee ja vaihtuu koko ajan. Esimerkiksi kaava suojaa asukasta, joka voi olettaa, että taloyhtiössä ei ole majoitukselle tyypillistä toimintaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

15.11.2021

Asianajaja kertoo, mitä asunnon lyhytaikaisessa vuokraamisessa pitää ottaa huomioon

Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa. Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen.

Lyhytaikainen vuokraustoiminta

18.5.2022

Voiko lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan puuttua taloyhtiössä?

Lyhytaikainen vuokraustoiminta, esimerkiksi AirBnB, jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä. Toimintaan koetaan liittyvän monia haasteita ja taloyhtiöiden hallituksen ja isännöitsijän halutaan puuttuvan asiaan. Heihin kohdistuu painetta myös toisesta suunnasta, viranomaisilta.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti