Oman asunnon lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan, linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) maanantaina antamassaan päätöksessä.
Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen pitää linjausta merkittävänä, sillä se vaikuttaa verotukseen asuntoa myytäessä.
Omistamassaan asunnossa pitää asua vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti, jotta asunnon saa myydä ilman, että myyjän tarvitsee maksaa luovutusvoittoveroa. Nyt asunnon vuokraus vaikkapa vain yhdeksi yöksi katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan.
− Jos asiaa ajattelee verotuksellisesti, sen voi ymmärtää. Kun asunto on oma koti eikä siitä saa tuloja, asunnosta ei myytäessä tarvitse maksaa veroa. Myyjä saa verohelpotuksen. Jos taas vuokraa asuntoaan ja siitä saa vähänkin tuloja, vuokrauksen kestolla ei ole merkitystä, Pynnönen sanoo.
Jos asunnon hinta on noussut vaikkapa 30 000 euroa, mutta omistaja on pitänyt sitä aina kesälomamatkansa ajan vuokralla – seurauksena olisi vajaan kymppitonnin pääomatulovero.
Oikeuden linjaus oli niin kutsuttu ennakkoratkaisu, eli tässä tapauksessa kukaan ei vielä joutunut verokarhun hampaisiin. Päätös kuitenkin pistää kapuloita rattaisiin muun muassa AirBnb-vuokraukseen.
Kalustettujen asuntojen vuokraus katsottiin laittomaksi
Toisessa ratkaisussaan KHO katsoi, että kalustettujen asuntojen vuokraaminen lyhytaikaisesti helsinkiläisessä taloyhtiössä oli luvatonta. KHO päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen kuin Helsingin hallinto-oikeus vuonna 2019.
Mediassa on aiemmin kerrottu Iso Roobertinkadulla toimineesta ”salahotellista”. Easy Home Helsinki -niminen yritys, sittemmin Nins, oli vuokrannut taloyhtiön osakkeenomistajilta 11 asuntoa ja vuokrannut niitä lyhytaikaiseen majoituskäyttöön.
Ratkaisun mukaan huoneistojen toistuva vuokraaminen kerrostalossa lyhytkestoisilla sopimuksilla oli luonteeltaan majoitustoimintaa. Toiminta ei ollut vastannut asemakaavan eikä rakennusluvan mukaista kerrostaloasumista.
Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviranomainen oli sakon uhalla velvoittanut, että asuinhuoneistojen vuokraustoiminta loppuu.
− Nyt tehty linjaus selkiyttää hieman majoitustoiminnan epäselviä sääntöjä taloyhtiöissä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lyhytaikainen majoitustoiminta olisi aina automaattisesti kiellettyä, Kiinteistöliiton Pynnönen sanoo.
Asuntonsa voi yhä vuokrata esimerkiksi lomamatkan ajaksi, ellei se ole vastoin asemakaavan tai rakennusluvan määräyksiä.
Kaava voi estää majoitustoiminnan
Kolmannessa ratkaisussaan KHO totesi, että asunnon toistuvaa lyhytkestoista vuokraamista ei voi pitää pohjoissuomalaiselle pientaloalueelle tyypillisenä toimintana. Siitä ei ollut mainintaa rakennuskaavassa eikä se vaikutuksiltaan vastannut tavanomaista pientaloasumista.
KHO kirjoitti päätöksessä asemakaavaan liittyvistä ”ennakoitavissa olevista ja oikeutetuista odotuksista”.
– Jo aiemmin KHO on ottanut päätöksessään huomioon vaikutukset, kuten esimerkiksi lyhytkestoisen majoitustoiminnan pientaloalueelle tuoman niin sanotun sosiaalisen kontrollin puutteen, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo.
– Nyt käsittelyssä olleessa Rovaniemen tapauksessa oli kiinnostavaa, että alueella oli jo lyhytkestoista majoitustoimintaa, mutta siitä huolimatta päätös oli kielteinen.
Majoitustoiminnan vaikutus on toisenlainen kuin vakituisen asumisen, kun vieraita ihmisiä tulee ja vaihtuu koko ajan. Esimerkiksi kaava suojaa asukasta, joka voi olettaa, että taloyhtiössä ei ole majoitukselle tyypillistä toimintaa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään