Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Asuinhuoneiston kaupassa isännöitsijäntodistus sisältyy tavallisesti myyjän ostajalle esittämään kaupankäyntiaineistoon. Isännöitsijäntodistus muodostaakin keskeisen kaupankäyntiin liittyvän asiakirjan, sillä siitä ilmenee tiivistetysti ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta sekä yhtiön kiinteistöistä ja rakennuksista.

Isännöitsijäntodistuksen antaminen ja todistuksessa annettavat tiedot perustuvat asunto-osakeyhtiölakiin. Isännöitsijäntodistuksen tarkemmista sisältövaatimuksia säännellään valtioneuvoston asetuksessa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijä on pyynnöstä velvollinen antamaan isännöitsijäntodistuksen osakkeiden omistajalle, osakkeiden pantinhaltijalle ja omistajan puolesta myyntitoimeksiantoa hoitavalle välitysliikkeelle. Jos asunto-osakeyhtiöllä ei ole isännöitsijää, kyseinen velvollisuus kuuluu hallituksen puheenjohtajalle.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Frans Bergman

Kirjoittaja on asianajaja ja kiinteistöjuridiikan asiantuntija Lexia Asianajotoimistossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

  1. Chris-Marie Rasi

    Onpas ihmeellinen laki se että myyjä vastaa issariin sisältyvistä virheistä?!
    Jos on myymässä asuntoa, on normaali tapa se että myyjä pyytää isännöitsijältä issarin. Jotta myyjänä välttäisi tuon vastuun täytyisi siis pyytää jokaista ostajaehdokasta itse pyytämään isännöitsijältä issarin ja tietysti maksamaan se. Ja jokainen ostajaehdokas joutuisi tekemään tämän? Varsinainen asuntokaupan vaudittaja!

    Kyllä minusta isännöitsijän pitää aina vastata isännöitsijätodistukseen sisältyvistä virheistä. Vaikka myyjä voisi hakea korvausta jälkeenpäin isännöitsijältä miten määritellään korvausvastuu silloin jos vaikka kauppa on peruuntunut issarin virheen takia?

    Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.