Kuinka latauskustannukset jakautuvat taloyhtiössä?

Hybridi- ja sähköautojen tuloon varautuminen herättää kysymyksiä myös kustannuksista taloyhtiöille. Aamulehden (1.3.2020) artikkelissa kerrotaan, kuinka taloyhtiöt voivat järjestää latauspisteet ja kuinka paljon siitä syntyy kustannuksia.

Taloyhtiö maksaa kaikki latausjärjestelmän vaatimat sähkötyöt ”tolpalle asti”. Ladattavien ajoneuvojen vaatimat parannukset kannattaa tehdä viimeistään silloin, kun muu sähkö- tai piharemontti tulee ajankohtaiseksi.

Taloyhtiöt, joilla on jo olemassa olevat lämpötolpat, voivat toteuttaa latauspisteet kahdella tavalla: ostamalla laitteet omaksi tai vuokraamalla ne osakkaiden käyttöön leasing-sopimuksella.
Esimerkiksi Tampereen seudulla kumpikin malli onnistuu Tampereen sähkölaitoksen ja sen yhteistyökumppaneiden kautta. Ratkaisuna on suomalaisen IGLTechnologies Oy:n kehittämä tekniikka, eParking-sovellus ja -pilvipalvelu. Latauspisteet asentaa sähkölaitoksen tytäryhtiö Tampereen Vera. Ostettuna latauslaitteen hinta on 250 – 350 euroa kappaleelta.

Lähisähkö-latauspalvelun kautta vuokrattuna latausrasialle tulee hinnaksi 6,90– 9,90 euroa autopaikkaa kohti kuukaudessa laitteiden määrästä riippuen. Yleensä 30 autopaikan latauspalvelu maksaa 7,50 euroa autopaikkaa kohti eli 225 euroa kuukaudessa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ja 12 kuukauden irtisanomisajalla, kertoo Tampereen sähkölaitoksen myyntipäällikkö Pasi Taskinen. Lataussähkö laskutetaan vuokrapalvelussa suoraan autopaikan haltijalta, ja taloyhtiöt voivat määrittää hinnan itse. Verotussyistä hinta on järkevää pitää omakustannushinnan tasolla.

Taloyhtiöt voivat saada latauspisteiden hankintaan tukea  Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta enintään 35 prosenttia kokonaishinnasta, vähimmäisvaatimuksena on latausvalmius viidelle autopaikalle.

Taloyhtiöiden on varmistettava myös sen sähköjärjestelmän kestävyys ajoneuvojen lataamiseen tarkistamalla sähköpääkeskuksen nimellisvirran teho, pääsulakkeiden sekä autolämmitysryhmiä suojaavien sulakkeiden koko, kaapeloinnin riittävyys sekä itse lämmitystolpat. Sähköjärjestelmän kartoituksen voi tilata ulkopuoliselta toimittajalta, Tampereen Veran tekemän kartoituksen ja raportin arvonlisäverollinen hinta alle 30 autopaikalle on 490 euroa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti