Kosteusvaurio kylpyhuoneessa, kuka vastaa korjaamisesta?

Kylpyhuoneen kosteusvaurio tuli Matille ja Maijalle täysin yllätyksenä. He olivat ostaneet huhtikuussa 2016 Helsingin Meilahdesta vuonna 1940 rakennetusta talosta asunnon perheelleen. Asunnon yleiskunto oli hyvä, ja sen kylpyhuone oli kunnostettu vuonna 1987 tehdyn putkiremontin yhteydessä. Perhe oli tyytyväinen asuntoonsa ja lasten tarha ja koulu sijaitsivat lähellä. Elokuisena lauantaina 2016 heitä odotti kuitenkin kotiin tullessa ruokapöydällä huoltomiehen jättämä ilmoitus. Sen mukaan alakerran naapurin asunnon olohuoneen kattoon oli ilmestynyt ruskeita läikkiä ja kylpyhuoneen kattoon harmahtava läikkä. Huoltomies epäili, että perheen kylpyhuoneesta oli valunut vettä alakertaan.

Vahingon toteaminen

Matti ja Maija olivat järkyttyneitä, sillä heillä ei ollut minkäänlaista kokemusta vastaavista tilanteista. Matti meni saman tien keskustelemaan alakerran naapurin kanssa asiasta ja sai tietää, että asiasta oli ilmoitettu isännöitsijälle. Naapuri kertoi, että oli huomannut läikät katossa edellisenä aamuna.

 • Ilmoita vahingosta isännöitsijälle pikimmiten, jotta hän voi ruveta selvittämään asiaa ajoissa ja niin, ettei lisävahinkoa tapahdu.
 • Kysy alakerran naapurilta lupaa käydä toteamassa vahinko ja ottaa siitä pari valokuvaa. Kysy naapurilta, milloin hän huomasi vahingon.

Älä ryhdy omiin korjauksiin ennen kuin isännöitsijä on todennut tilanteen. Omatoimiset korjaukset vain vaikeuttavat vahingon ja sen syiden kartoittamista.

Vahingon tutkiminen

Maanantaina paikalle tuli isännöitsijän hankkima asiantuntija tutkimaan mahdollista vuotoa. Pintakosteusmittari näytti kohonneita kosteusarvoja olohuoneen katossa ja seinässä ja kylpyhuoneen katossa. Putkistoissa ei havaittu vuotoja. Lopulta selvisi, että kosteus oli päässyt rakenteisiin Matin ja Maijan kylpyhuoneen lattiakaivon ja korokerenkaan välistä. Kylpyhuoneessa epäiltiin olevan kosteusvaurio.

 • Isännöitsijä kutsuu paikalle asiantuntijan selvittämään vaurion alkuperän ja laajuuden.
 • Kosteusvaurion kartoittaminen vaatii ammattitaitoa. Asukkaiden mahdollisia omia kosteusmittauksia ei voida pitää kovin luotettavina, sillä mittareita on monenlaisia ja niiden antamien lukemien tulkinta vaatii osaamista.
 • Pyydä kopio raporteista myös itsellesi. Osakkaalla on oikeus saada omaa huoneistoaan koskevat tiedot. Mikäli osakas katsottaisiin vahingonkorvausvelvolliseksi, tulisi hänelle antaa tieto, mihin vahingonkorvausvastuu perustuu.

Vahingon korjaaminen

Koska kosteus oli päässyt rakenteisiin, kylpyhuoneessa oli kosteusvaurio. Kylpyhuone oli tämän vuoksi purettava, kuivatettava ja rakennettava uudelleen. Urakoitsijan arvion mukaan korjauskustannukset tulisivat olemaan noin 20 000 euroa.

 • Kun kyseessä on kosteusvaurio rakenteissa, korjaaminen kuuluu taloyhtiön vastuulle. Isännöitsijä sopii asiasta urakoitsijan kanssa.

Kosteus- ja vuotovahinkojen korjaaminen on lähes poikkeuksetta työlästä ja kallista. Siksi kannattaa hoitaa asuntoa huolellisesti ja seurata säännöllisesti varsinkin märkätilojen kuntoa.

Vastuun jakautuminen

Tutkimusraportin saatuaan Matti ja Maija miettivät, kuka tämän kaiken maksaa. Voisiko kosteusvaurio olla heidän vastuullaan? Eiväthän he olleet voineet edes havaita vuotoa, joka oli heidän näkymättömissään. Matti keskusteli jälleen asiasta isännöitsijän kanssa. Isännöitsijä kertoi, että taloyhtiö korjauttaa vahingon ns. perustasoon.

 • Jos vika on rakenteissa ja eristeissä, vastuu korjauksista kuuluu lain ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan ensisijaisesti taloyhtiölle. Siksi taloyhtiön on kustannuksellaan ryhdyttävä korjaus- ja kuivatustoimenpiteisiin.
 • Taloyhtiö korjauttaa vahingot aina ns. perustasoon. Se tarkoittaa käytännössä samaa tasoa kuin muissakin taloyhtiön huoneistoissa.

Jos nykyinen tai aiempi osakas on joskus vaihtanut korjattavaan kylpyhuoneeseen perustasoa laadukkaammat kalusteet ja materiaalit, hän maksaa myös niiden korjaamisesta tai uudistamisesta aiheutuvat, perustason ylittävät kustannukset.

Vahingon korvaaminen vakuutuksesta

Harmillista oli, että taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvannut vahinkoja. Vakuutusehdoissa korokerenkaan vuodosta johtuvat vahingot oli erikseen rajattu pois. Korjaus kustannettaisiin siis taloyhtiön varoista. Matin ja Maijan kotivakuutuksesta korvausta ei myöskään voitu hakea, koska kysymys ei ollut heidän huolimattomuudestaan.

 • Taloyhtiön vastuulla olevia vahinkoja korvaa kiinteistövakuutus.
 • Kiinteistövakuutuksen omaisuusosa korvaa vain äkilliset ja ennalta-arvaamattomat vahingot. Tässä tapauksessa vuoto ei ollut äkillinen eikä ennalta-arvaamaton, joten vahinko jäi taloyhtiön maksettavaksi.
 • Kotivakuutus ei korvaa vahinkoja, jotka ovat taloyhtiön vastuulla.

Tee vahinkoilmoitus eli korvaushakemus vakuutusyhtiöön välittömästi ja täytä tiedot huolellisesti, niin saat korvauspäätöksen mahdollisimman nopeasti.

Liitä mukaan asiaankuuluva todistusaineisto, esim. tutkimusraportti ja valokuvat.

Muut kustannukset

Isännöitsijä ilmoitti, että kylpyhuoneen korjaus kestäisi 6–8 viikkoa ja tänä aikana asunnossa ei voisi asua. Matin, Maijan ja lasten pitäisi siksi aikaa muuttaa pois omasta kodistaan. Isännöitsijä kertoi, että sijaisasumisen kustannukset jäisivät Matin ja Maijan maksettavaksi.

 • Osakkaan on itse kustannuksellaan järjestettävä vahinkokorjauksen aikainen sijaisasuminen, vaikka korjaaminen ei muuten olisikaan hänen vastuullaan. Sama koskee peruskorjauksia, kuten putkiremonttia.

Muiden kustannusten korvaaminen vakuutuksesta

Isännöitsijä kehotti Mattia ja Maijaa tekemään omaan vakuutusyhtiöönsä korvaushakemuksen sijaisasumisesta. Isännöitsijä tiesi kertoa, että kotivakuutus saattaa korvata sijaisasumisen kustannuksia.

Matin ja Maijan järkytys oli suuri, kun he saivat vakuutusyhtiöltään kielteisen korvauspäätöksen. Heidän kotivakuutuksensakaan olisi korvannut sijaisasumisen kuluja vain, jos itse vahinko olisi ollut vakuutuksesta korvattava.

 • Vakuutuksesta voidaan korvata sijaisasumiskuluja, mutta itsestään selvää se ei ole.

Vakuutusehdot vaihtelevat suuresti. Vakuutusta ottaessasi vertaile paitsi hintaa myös vakuutusehtoja. Tutustu vakuutukseen etukäteen – vahingon tapahduttua se on jo myöhäistä.

Vakuutusta ottaessa kannattaa valita mahdollisimman laaja vakuutus. Hintaerot eivät ole suuria.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

2.11.2021

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri: Korjausrakentaminen vauhdittuu – latauspisteet merkittävässä roolissa

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri arvioi korjausrakentamisen kasvavan merkittävästi vuonna 2022. Barometrin vastaukset kerättiin lokakuun ensimmäisellä puoliskolla runsaalta 3100 taloyhtiöiden edustajalta. Vastaajista 27 prosenttia arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen kasvavan kuluvana vuonna, kun taas 30 prosenttia odottaa korjaamisen supistuvan yhtiössään viime vuoteen verrattuna.

19.11.2021

Nuoria kiinnostavat etupäässä uudehkot asunnot

Asunnon omistaminen nähdään Suomessa yhä todella tärkeänä. JM Suomen kyselytutkimukseen vastanneista tuhannesta 18-75 -vuotiaasta suomalaisesta 67 prosenttia oli sitä mieltä, että oman asunnon omistaminen on joko todella tärkeää tai melko tärkeää. Lähes puolet (47 %) vastasi, että olisi tällä hetkellä valmis ostamaan 90- tai 2000 -luvulla rakennetun asunnon.

28.1.2022

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet yli 2100 vastaajasta arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti