Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?

Taas on se aika vuodesta, kun grillit kaivetaan esiin ja käristyvän ruoan tuoksu leviää myös naapurustoon. Osaa se ärsyttää niin paljon, että käryille halutaan totaalinen stoppi. Pihalla grillaaminen katsotaan yleisesti ottaen hyväksyttäväksii, mutta parvekegrillaaminen herättää jo suurempia tunteita.

Taloyhtiö on voinut hyväksyä järjestyssäännön, jossa grillaaminen parvekkeella kielletään. Parveke kuuluu kuitenkin osakkaan hallintaan, ja siellä saa viettää normaalia elämää, kuten grillata tai ruokailla.

Järjestyssäännöissä mainittu grillauskielto on yleensä lähinnä suositus eli taloyhtiön kanta asiaan. Taloyhtiöllä ei ole oikeutta kieltää grillaamista – edes parvekkeella – jollei tällä aiheuteta vaaratilanteita tai häiriötä muille.

Taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen, jos siitä saadaan jokaisen osakkaan yksimielinen suostumus. Kielto voidaan asettaa myös turvallisuussyistä. Muutoin taloyhtiöllä ei ole laillista oikeutta kieltää parvekegrillaamista.

Voiko kiellon rikkojaa rangaista?

Taloyhtiön järjestyssäännöissä on siis voitu kieltää parvekegrillaaminen turvallisuussyistä ja tuolloin kieltoa on noudatettava. Esimerkiksi jos taloyhtiön parvekerakenteet ovat puisia, saattaa taloyhtiöllä olla perusteltava syy grillaamiskiellon asettamiseen. Turvallisuusmääräyksiä tulee siis ehdottomasti noudattaa.

Grillauskiellon valvominen onnistuu varmasti helposti, mutta miten järjestyssäännön rikkomisesta voisi edes rangaista?

Ainoa taloyhtiön rangaistuskeino on asunnon haltuunotto. Tuomioistuin tuskin kuitenkaan hyväksyisi haltuunottoa pelkän grillaamisen perusteella. Jos kyse on paloturvallisuusmääräysten toistuvasta rikkomisesta, voisivat perusteet haltuunotolle täyttyä.

Huolehdi turvallisuudesta

Grilli kannattaa sijoittaa palamattomalle alustalle ja varmistaa, ettei ympärillä ole mitään syttyvää. Grilliä ei saa jättää hetkeksikään valvomatta. Varaa sammutusvälineistö käden ulottuville. Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esim. sammutuspeitteellä.

Kertakäyttögrilliä ei saa missään oloissa käyttää parvekkeella. Se lasketaan avotuleksi. Sähkögrilli lienee turvalisin vaihtoehto. Kaasugrilliä käytettäessä tulee tarkastaa kaasupullon ja letkujen kunto vuotojen varalta. Hiiligrillin käyttö ei ole suositeltavaa jo pelkästään siitä nousevien käryjen vuoksi. Jos käytetään hiiligrilliä, palaneiden hiilien pitää antaa sammua kunnolla ennen roskiin heittämistä.

Kannattaa myös varmistaa, onko oman kunnan pelastuslaitos antanut suosituksia parvekegrillauksen suhteen.

Parasta olisi, jos grillaamiselle löytyisi taloyhtiön puolesta asianmukaiset laitteet ja puitteet, kuten grillikatos. Se lisäisi myös taloyhtiöiden yhteisöllisyyttä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

2.11.2015

Taloyhtiön osakkaat eivät aina tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan

Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa. Uutuusopas Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä auttaa vähentämään osakkaiden epätietoisuutta ja murtamaan vääriä käsityksiä osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista.

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti