Korjausvastuusta syntyy usein riita etenkin kylpyhuoneremonteissa

Asukkaan ja taloyhtiön vastuunjako määritellään asunto-osakeyhtiölaissa. Lain mukaan osakas saa tehdä huoneistossa muutostöitä tai korjauksia, kunhan ne eivät aiheuta vahinkoa tai haittaa yhtiölle ja naapureille.

Kun osakas tekee remonttia kunnossa olevassa rakennuksessa ja huoneistossa, ei taloyhtiöllä ole korjausvastuuta. Osakkaan on ilmoitettava remontista kirjallisesti taloyhtiölle.

Toisin on asia silloin, kun remontin yhteydessä paljastuu rakenteellisia vaurioita. Silloin taloyhtiö on vastuussa vaurioiden korjaamisesta.

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jenni Valkaman Taloussanomat-lehdelle antaman lausunnon mukaan lain tulkinta on tässä suhteessa selvää. Rakennuksen rungon kunnossapitoon liittyvät asiat ovat taloyhtiön vastuulla.

– Taloyhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvat lain mukaan kaikki rakenteet, eristeet ja erilaiset perusjärjestelmät, Valkama sanoo.

– Esimerkiksi rakenteiden kosteusvauriot ovat taloyhtiön kunnossapitovastuun alaisia. Joskus korjauksiin ei kuitenkaan haluta ryhtyä, koska siitä aiheutuu kustannuksia.

Vastuunjakoon voidaan tehdä yhtiöjärjestyksessä poikkeuksia, mutta rakenteiden kunnossapitoon liittyvät poikkeukset ovat hyvin harvinaisia.

Käytännössä laki jättää joissakin tapauksissa varaa myös tulkinnalle, mikä voi aiheuttaa erimielisyyksiä esimerkiksi kylpyhuoneremonttien yhteydessä.

Jos vaurioita löytyy, yhtiön on ryhdyttävä korjaukseen

Vesieristys ja sen kunnossapito kuuluu lain mukaan taloyhtiön vastuulle, mutta kunnossa olevan vesieristeen purkamisen ja uuden eristeen maksaa osakas.

– Vanhakin eriste voi toimia vielä ihan hyvin, mutta kylpyhuone halutaan uudistaa esteettisten seikkojen takia, Valkama sanoo.

Kylpyhuoneremontin yhteydessä voi kuitenkin paljastua, että vesieriste onkin pettänyt ja rakenne vaurioitunut, jolloin vastuu vaurion korjaamisesta siirtyy taloyhtiölle.

– Tilanne ratkeaa usein vasta tässä vaiheessa, jolloin tulevat ilmi myös mahdolliset vauriot. Jos vaurioita löytyy, yhtiön on ryhdyttävä korjaukseen, Valkama muistuttaa Taloussanomien artikkelissa.

Tällöin taloyhtiön on korjattava myös kylpyhuone perustasoiseen kuntoon saakka. Varsinkin tästä asiasta voi Valkaman mukaan olla usein erimielisyyttä taloyhtiön ja osakkaan kesken.

Lue lisää aiheesta Taloussanomien/Ilta-Sanomien sivuilta:

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.5.2018

Timo Nieminen – rakentava vaikuttaja

Kiinteistöliiton tuore puheenjohtaja Timo Nieminen on pitkän linjan rakentaja. Työssään hän on tottunut sovittamaan yhteen erilaisia näkökulmia ja tavoitteita, mikä on vaatinut asettumista myös vastapuolen asemaan. Tälle kokemukselle on käyttöä valtakunnallisessa järjestössä, jota on rakennettu jo toista vuosisataa.

27.4.2017

Naapurisopu koetuksella taloyhtiössä

Taloyhtiöissä kiistellään paljon, ja toisinaan melko mitättömistäkin asioista. Naapurisopu on koetuksella, jos naapurista kantautuu ääniä tai jos oma tahto tulee jyrätyksi yhtiön päätöksenteossa. Emmekö me suomalaiset osaa enää asua yhdessä?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

9.11.2017

Tukholman suurpalo voisi tapahtua myös Suomessa

Suomalaisissa kiinteistöissä toteutettavat peruskorjaukset, kuten linja- ja julkisivusaneeraukset kohottavat asuinrakennuksien paloturvallisuusriskejä, kertoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.  Tukholman ydinkeskustassa syttynyt suurpalo 7. Marraskuuta on puhututtanut pohjoismaissa toimivassa paloturvallisuusalan yrityksessä. – Kyllä Tukholman suurpalo on ollut asiantuntijoidemme kesken aktiivisessa käsittelyssä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti