Puutteellinen ilmanvaihto rasitteena monissa kodeissa

Useissa suomalaisissa kodeissa on puutteellinen ilmanvaihto, mikä huonontaa sisäilman laatua. Erityisen paljon ongelmia on 1970-80 -lukujen taloissa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Hengitysliiton korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala kertoo, että toimivan ilmanvaihtojärjestelmän puute ja koneellinen poistoilmanvaihto ilman selkeitä korvausilmareittejä, ovat 70- ja 80-luvuilla rakennetuille taloille tyypillisiä ongelmia. Myös painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ilman selkeää korvausilmareittiä ja korvausilman suodatusta on selkeä ongelmien aiheuttaja.

Suomalaisissa kodeissa on kolme erilaista ilmanvaihtojärjestelmää: painovoimaisella poistolla ja koneellisella poistolla toimiva järjestelmä sekä koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä. Kahdessa ensimmäisessä haasteena on korvausilman saanti, sanoo Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola. Joidenkin talojen olemassa olevat korvausilmareitit on jopa laitettu umpeen. Toisaalta kaikkiin taloihin niitä ei ole koskaan edes tehty kunnolla, vaan on sen sijaan jätetty pois ikkunan tiivisteitä, Ahola mainitsee.

Koneelliset tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmät alkoivat yleistyä uudemmissa 2000-luvun rakennuksissa. Näissäkin syntyy ongelmia, jos huolto- ja ylläpitotyöt laiminlyödään. Esimerkiksi suodatinten vaihto tulisi tehdä kahdesti vuodessa.

Sisäilman laatuun voi vaikuttaa myös itse

Kerrostaloissa ja suuremmissa rivitaloissa taloyhtiöt usein huolehtivat ilmanvaihdon huollosta ja ylläpidosta. Omakotitaloissa ja pienissä rivitaloyhtiöissä ongelmat saattavat korostua, sillä huolto ja ylläpito ovat asukkaiden vastuulla.

Kaikissa kodeissa sisäilman laatuun voi vaikuttaa omilla teoilla siivoamalla säännöllisesti, huolehtimalla huonekalujen alkuperästä ja materiaalista sekä pesemällä liesituulettimen ritilät kerran kuukaudessa. Puutteellisen korvausilman saantia voi parantaa lisäämällä korvausilmaventtiileitä. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että ilma pääsee kulkemaan huoneesta toiseen.

Lue lisää Helsingin Sanomista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.10.2018

Harhaluulot ylläpitävät sisäilmaongelmia monissa kodeissa – Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi.

29.3.2017

Moni koti kärsii sisäilmaongelmista turhaan

Tunkkaisuus, viemärin haju, kosteusvauriot ja ikävät terveysoireet: ilmanvaihtoon kiinnitetään yleensä huomiota vasta, kun syntyy ongelmia. Useimmiten syynä ovat huonosti toimivat tai kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Asukkaat saattavat myös tahallaan tukkia ulkoilmaa sisälle tuovat venttiilit melun tai vedon takia tietämättä, mitä siitä seuraa.

31.5.2021

Ilmanvaihtoratkaisuissa on tehty isoja virheitä

Asiantuntijoiden mukaan suomalaisissa ilmanvaihtoratkaisuissa on tehty isoja virheitä. He kehottavat myös asukkaita tutustumaan paremmin oman asuntonsa ilmanvaihtojärjestelmään. Puhdas ja terveellinen hengitysilma on kodin ilmanvaihtojärjestelmän ansiota.

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti