
Näin tarkistat ilmanvaihdon toiminnan ja säädöt
Energiatehokkaasti toimiva ilmanvaihto säästää sekä lämpöä että sähköä. Siksi järjestelmän toiminta ja asetukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja säätää energiaa säästävämmäksi.
Sähköiset kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon viimeistään 16. maaliskuuta. Postitse ne ovat perillä maaliskuun aikana.
Helsingin kaupunki kannustaa rakennuksien ja kiinteistöjen omistajia tarkistamaan, ovatko tiedot kunnossa. Kaupunki pyrkii korjaamaan selvästi virheelliset rakennus- ja kiinteistötiedot kaupungin ja valtion rekistereissä, ja korjaukset tuovat muutoksia kiinteistöveroon.
Suurin osa korjauksista koskee maapohjan rakennusoikeutta kerrosneliömetreinä sekä rakennuksen pinta-alaa (kokonaisala). Korjausten myötä kiinteistöverotus voidaan toteuttaa mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kiinteistönomistajien kesken.
Kun Verohallinto toimittaa rakennusten tietojen muutoksista selvityksen, Helsingin kaupunki suosittelee, että kiinteistönomistajat varmistavat myös itse tietojen oikeellisuuden. Verovelvolliset ovat vastuussa veroilmoituksensa oikeellisuudesta.
Suurin osa rakennusten tietoihin tehdyistä korjauksista koskee ennen vuotta 1980 valmistuneita rakennuksia.
Tarkastamisen yhteydessä kokonaisalat on helpointa laskea ajantasaisista rakennuspiirustuksista. Helsingissä piirustuksia voi tarvittaessa tilata PDF-tiedostoina esimerkiksi Lupapisteestä. Tarvittaessa tarkastuksessa voi käyttää ulkopuolista asiantuntijaa.
Kaikki kuntien ja Verohallinnon rekisterien väliset poikkeamat kiinteistöjen rakennustiedoissa eivät tarkoita, että niissä olisi virheitä.
– Kuntien rakennusvalvonnoissa tuotettujen tietojen ja Verohallinnon kiinteistöverotuksen vanhojen rakennustietojen rakenteet eroavat toisistaan, mikä on otettava tietojen tarkistamisessa huomioon, kertoo projektipäällikkö Olli Järvinen.
– Esimerkiksi kokonainen rakennus voi olla kiinteistöverotuspäätöksellä useampana osana johtuen siitä, että alkuperäisen rakennusosan jälkeen rakennettuihin laajennuksiin sovelletaan verotuksessa eri ikäalennusten laskentaperiaatteita.
Helsingin asemakaava-alueella maapohjan kiinteistöverotus perustuu yleisimmin rakennusoikeuteen ja asemakaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen.
– Jos kiinteistöverotuspäätöksellä näkyvä maapohjan rakennusoikeus poikkeaa asemakaavakartalle merkitystä rakennusoikeudesta, syy voi olla niin sanotussa kaksitasoasemakaavassa, jolloin maapohjan kiinteistövero perustuu tosiasiallisesti hyödynnettyyn rakennusoikeuteen, sanoo Järvinen.
– Voi myös olla, ettei kiinteistöä ole vielä muodostettu tonttijaon mukaisesti, jolloin asemakaavassa annettua rakennusoikeutta ei välttämättä voida suoraan soveltaa verotuksessa. Nämä tiedot ovat kuitenkin jo pääsääntöisesti kunnossa, joten asia ei lähtökohtaisesti aiheuta maanomistajalta toimenpiteitä.
Lue lisää: Taloyhtiön kiinteistöverot ja verotuspäätös kannattaa tarkistaa
Energiatehokkaasti toimiva ilmanvaihto säästää sekä lämpöä että sähköä. Siksi järjestelmän toiminta ja asetukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja säätää energiaa säästävämmäksi.
Grillikauden päätteeksi on hyvä puhdistaa ja tarkistaa grilli huolellisesti. Grilleistä aiheutuu vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja, kun grilliin pudonnut rasva syttyy palamaan. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se täytyy tukahduttaa.
Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.
Rakentamisen kustannukset ovat nousseet, mikä nostaa monen kiinteistönomistajan veroja. Kiinteistöveron muutoksen määrä ei kuitenkaan ole kaikilla veronmaksajilla sama, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään