Kiinteistöverojen nousu jatkuu

Kiinteistöverotus kiristyy etenkin kasvukeskuksissa, kun maan ja rakennusten verotusarvoja nostetaan. Asumismenojen kasvu huolettaa kotitalouksia muutenkin, eikä kohoava kiinteistöverotus ole huolista pienin, kirjoittaa Kauppalehti (6.8.2020).

Kokenut helsinkiläinen isännöitsijä Tom Siljamäki tiivistää yleisen näkemyksen: kiinteistöverojen nousu jatkuu. Korotukset puolestaan heijastuvat hoitovastikkeisiin, joten asumisen kustannukset kohoavat.

Kiinteistöliiton datan mukaan kiinteistöverokulut nousivat jyrkästi vuosina 2009–2019, Helsingissä nousu oli +123, Tampereella +159 ja Oulussa +172 prosenttia. Kiinteistöjen verotuotto on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut lähes 2,0 miljardiin euroon.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero kertoo, että kaupungeissa, joissa on rakennettu viime vuosina paljon ja veroprosentteja nostettu, verotuotot ovat kasvaneet nopeammin kuin hitaan kasvun kunnissa. Esimerkiksi Helsingissä maapohjan verotusarvot ovat voineet kantakaupungissa jopa kolminkertaistua.

Kuntaliiton mukaan tälle vuodelle kiinteistöveroa on nostanut 44 kuntaa. Kehityksen uhkana on se, että kiinteistöveron korotukset nostavat omistus- ja vuokra-asujien jo valmiiksi korkeita kustannuksia. Kun kustannukset nousevat, kohoaa myös asumistuen tarve.

Kuntien kovilla olevat taloudet eivät puolla kiinteistöveron laskua, vaikka korotukset kurittavat etenkin pienituloisia. Hallitusohjelman mukaan lähivuosien kiinteistöverotuksessa huomioidaan paremmin sekä maapohjan että rakennusten todellinen markkina-arvo.

Isännöitsijä Tom Siljamäki pitää ristiriitana sitä, että maaseudun kiinteistöillä ei ole markkina-arvoa, eikä kiinteistöveron korotuksella täten ole oikeaa perustaa.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan valtion ja kuntien velka paisuu vuoteen 2024 mennessä noin 60 miljardia euroa yli 200 miljardiin euroon. Keväällä koronakriisin jälkeistä aikaa pohtinut Vihriälän työryhmä ehdotti kiinteistöveron selkeää kohottamista.

Kiinteistöliiton Keron mukaan realismia on ajatella, että koronakriisi on synnyttänyt valtavan aukon julkiseen talouteen, ja kiinteistöverolla voidaan ratkaista vain pieni osa kuntien taloushaasteista.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.5.2016

Suuret salkkukaupat nostavat kiinteistökaupankäynnin volyymiä

Kiinteistömarkkinoilla kaupankäynti jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, kertovat KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometri. Ennätysmatalien korkojen ympäristössä kiinteistöjen vakaat nettotuotot houkuttelevat sijoittajia. Runsas sijoituskysyntä painaa tuottovaatimuksia. Toimitilavuokramarkkinoilla syntyy nyt uusia sopimuksia melko vilkkaasti, mutta tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja.

27.4.2017

Asuntojen saatavuus paranee, vuokrat kehittyvät maltillisesti

Vuokra-asuntojen kysyntä on edelleen suurta ja etenkin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa kasvuaan. Asuntovuokrien odotetaan tarjonnan kasvusta huolimatta nousevan maltillisesti. Vilkas rakentaminen näkyy nyt markkinoilla rakennuskustannusten nousuna ja työvoiman saatavuuden heikentymisenä, mikä haittaa asuntorakentamista.

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

14.9.2016

Kiinteistökustannukset nousseet maltillisesti 2016

Kiinteistöverojen ja kuntakohtaisten tariffien nousussa on suvantovaihe vuonna 2016. Kaiken kaikkiaan kuntakohtaiset verot ja maksut ovat nousseet keskimäärin 0,5 prosenttia vuonna 2016. Kuntakohtaiset erot ovat suuria.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti