
Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua
EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.
Osakkaat käyttävät korkeinta päätösvaltaa taloyhtiössä osallistumalla oman talonsa yhtiökokoukseen. Osallistumatta jättämällä päätösvalta valuu muille. Monen osakkaan isoimmat rahat ovat kiinni asunnossa. Taloyhtiö vaikuttaa merkittävästi myös asumisviihtyisyyteen, joten osakkaan kannattaa käyttää oikeuksiaan ja osallistua yhtiökokoukseen.
Kiinteistöliitto kampanjoi keväällä taloyhtiöiden yhtiökokousten osallistujamäärän kasvattamiseksi ja kannustaa osakkaita käyttämään päätösvaltaa omistamissaan taloyhtiöissä.
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa päätetään vuosittain yhteensä miljardien eurojen arvoisista korjaushankkeista ja vastikemaksuista, joilla on vaikutusta yhteensä yli kahden miljoonan suomalaisen elämään ja talouteen. Sen vuoksi on tärkeää, että mahdollisimman moni osakas osallistuu yhtiönsä päätöksentekoon.
Myös hallituksen valinnalla on suuri merkitys taloyhtiön toiminnan kannalta. Osaava hallitus on eduksi taloyhtiön kaikille osakkaille. Kiinteistöliitto kannustaa osakkaita mukaan yhtiönsä hallintoon ja rohkaisee lähtemään hallitukseen sekä osallistumaan aktiivisesti hallitustyöskentelyyn.
”Hallituksen jäsen ei jää tehtävässään yksin, sillä hallituksille on monenlaista tukea ja tietoa tarjolla. Esimerkiksi Kiinteistöliiton neuvontapalvelut ja koulutukset ovat maksutta jäsentaloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijän käytettävissä”, sanoo Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.
EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.
Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.
Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään