Isännöimättömien yhtiöiden kannattaa siirtää osakeluettelon ylläpito nyt

Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelon ylläpito vuoden 2022 loppuun mennessä Maanmittauslaitokselle. Määräaika koskee kaiken kokoisia asunto-osakeyhtiöitä, mutta pienen yhtiön kannattaa tehdä siirto nyt, kirjoittaa Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Maanmittauslaitoksen Huoneistotietojärjestelmä-blogissa.

Osakeluettelon ylläpidon siirron voi tehdä osakehuoneistorekisteri.fi -sivustolle avatun osakeluettelon siirtopalvelun kautta, joka on suunnattu ensisijaisesti asunto-osakeyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Tyypillisesti tällaisia asunto-osakeyhtiöitä ovat pienet taloyhtiöt, joita on Suomessa merkittävä määrä.

Pienet yhtiöt tekevät siirron joka tapauksessa siirtopalvelun kautta, joten erityistä syytä määräajan umpeutumisen odotteluun ei ole. Optimaalista olisi, jos siirtoja tehtäisiin tässä vaiheessa runsaammin, sillä muuten siirtymäajan loppuun saattaa muodostua ruuhkaa, vaikka sitä pidennettäisiin. Tällä hetkellä ruuhkaa ei ole, ja Maanmittauslaitokselta saa tarvittaessa tukea siirtoon.

Yhtiön hallitus tekee päätöksen osakeluettelon siirrosta

Asunto-osakeyhtiön hallitus on vastuussa osakeluettelon ylläpidosta siihen asti, kun siirto on tehty. Hallitus myös päättää osakeluettelon siirrosta. Siirron voivat tehdä kaupparekisteriin merkityt hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä ja heidän valtuuttamansa.

Suuremmilla asunto-osakeyhtiöillä on yleensä käytössään isännöintijärjestelmä, ja näiden yhtiöiden kannattaa vielä odottaa järjestelmien välisten rajapintojen valmistumista ennen siirtoa. Rajapinnat valmistuvat arviolta vuoden 2021 alussa tai keväällä.

Kun osakeluettelon siirto on tehty, tulee yhtiön osakkaita tiedottaa asiasta samalla tavalla kuin yhtiökokoukset kutsutaan koolle.

Lue lisää Huoneistotietojärjestelmä-blogista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

suuret taloyhtiöt osakeluetteloiden siirto

9.8.2023

Isot taloyhtiöt kirivät kesällä osakeluetteloiden siirroissa

Noin 35 prosenttia taloyhtiöistä oli siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Maanmittauslaitos. Erityisesti isot taloyhtiöt aktivoituivat siirroissa kesällä. Siirron voi tehdä maksuttomasti tämän vuoden loppuun mennessä.

osakeluettelon siirto

29.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Osakeluetteloiden siirron takaraja lähestyy

Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille pakollista ja maksutonta vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta vasta 40 prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa. Maanmittauslaitokselta saa tukea osakeluettelon siirtoon. Vuoden 2023 takaraja ei koske yksittäisiä osakkaita.

Maanmittauslaitos

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti