Hybridirakentamisella kalliit keskustatontit hyödynnetään tehokkaasti

Kaupunkiasuntojen kysynnän kasvaessa hybriditaloja rakennetaan yhä enemmän. Asumisen ja kaupalliset palvelut yhdistävien hybridirakennusten avulla kalliit keskustatontit hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, ja niissä sijaitsevat asunnot on helpompi myydä. Haastavat projektit vaativat rakentajalta niin teknistä osaamista kuin tehokasta hankkeen hallintaa.

Hybridirakennuksissa asuminen ja kaupalliset palvelut yhdistetään saman rakennuksen eri kerroksiin. Hybriditalosta voi löytyä usean kerroksen verran omistus- ja vuokra-asuntoja, liiketila katutasosta ja esimerkiksi pysäköintitilat kellarista.

Hybridirakennukset sijoitetaan useimmiten kaupunkien keskustoihin, sillä keskeisillä sijainneilla kaupoille on paljon kysyntää ja asukkaat arvostavat läheltä löytyviä palveluja. Hybridirakennuksen asukkaat saavat siis lähes poikkeuksetta kodilleen loistosijainnin, kuten rakennusyhtiö Varten Lappeenrannan hybridiprojektissa Rakuunaheikissä, jossa uusi rakennus nousee kaupungin torin laidalle aivan ydinkeskustaan.

”Hybriditalo on keskusta-asuntojen rakentamisessa järkevä ratkaisu, sillä liiketilat sopivat katutasoon asuntoja paremmin. Usein katutason asuntojen myynti on erittäin haastavaa, vaikka sijainti muuten olisi erinomainen”, kertoo Varten teknisen toimiston päällikkö Vesa Yrjönen.

”Lappeenrannassa Rakuunaheikin asuntokauppa on käynyt todella hyvin ja 54 asunnosta on tällä hetkellä enää 11 myymättä, ja niistäkin pari on jo varattu, vaikka rakennus valmistuu vasta ensi vuoden puolella ”, Yrjönen jatkaa.

Hybriditalot vaativat monipuolista osaamista

Hybridihankkeissa rakentajalla on oltava hallussaan sekä liike- että asuntorakentamisen osaaminen kuin myös tehokas kustannushallinta. Melko tyypillisessä hybridirakennuksessa on päivittäistavarakauppa alatasossa ja asuntoja sen yläpuolella. Kaupan toiminnoista ja esimerkiksi tavaran vastaanotosta syntyy meteliä, jonka kantautuminen rakennuksen runkoon ja sitä kautta asuntoihin täytyy estää huolellisella äänieristyksen suunnittelulla.

”Jos hybridirakennuksen kellaritilaan sijoitetaan pysäköintitila, kuten Rakuunaheikissä, asettaa se äänieristyksen lisäksi erityisiä vaatimuksia myös savunpoiston ja ilmanvaihdon osalta, sillä pakokaasuja ei voi päästää rakennuksen pihalle. Erilaiset turvallisuusasiat, kuten palotekniset ratkaisut ja poistumistiet on mietittävä tarkkaan”, Yrjönen kertoo.

Hankkeet onnistuvat hyvällä hallinnalla

Yhdessä hybridihankkeessa on aina mukana useita taloon asettuvia yhtiöitä, joilla on kaikilla omat tavoitteensa ja toiveensa. Siksi hybridihankkeiden hallintaan voi kuulua pitkiä neuvotteluja ja perusteellista selvitystyötä.

”Varte pyrkii toteuttamaan hankkeensa mahdollisimman pitkälle asiakkaiden toiveiden mukaan, kehittämällä sopivimmat ratkaisut aina tapauskohtaisesti. K-Market Rakuunan liiketilaan toivottiin mahdollisimman vähän pilareita, ja sellainen runkoratkaisu vaatii rakennuttajalta vankkaa osaamista rakennustekniikan, kokonaisnäkemyksen ja hallinnan osalta. Lisäksi aina tulee yllätyksiä: meidät yllätti Lappeenrannassa lentokentän läheisyys, ja jouduimme hakemaan nostureillemme lentoestelausunnon, Yrjönen naurahtaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

lukitusuudistus

27.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Ekologinen ja kustannustehokas lukitusuudistus

Monet taloyhtiöt painivat nousevien kustannusten kanssa ja suunniteltujen hankkeiden siirtämistä pohditaan. Lukituksen uudistamista ei kuitenkaan pidä lykätä, sillä ajantasaisen lukituksen ansiosta voidaan säästyä monelta harmilta.

Abloy Oy

6.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tiesitkö, että ikkunoilla ja ovilla voidaan varmistaa toimiva koti?

Ikkunoilla ja ovilla voidaan vaikuttaa merkittävästi kodin viihtyvyyteen ja nostaa asumismukavuus uudelle tasolle. Kotimaisten Pihla-ikkunoiden ja -ovien ominaisuuksien ja monipuolisten lisävarusteiden avulla voi toimivan kodin varmistaa vuosikymmeniksi.

Pihla-Tiivi

kolme askelta

3.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kolme askelta kattaa katon koko elinkaaren kustannustehokkaasti

Tarkastus, korjaus ja huolto – kolme askelta kohti toimivaa vesikattoa. Säännöllisellä seurannalla ja ylläpidolla voidaan varmistaa, että vesikatto kestää koko sen suunnitellun elinkaaren ajan ja suuremmilta yllätyksiltä sekä turhilta kustannuksilta voidaan välttyä.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti