Hybridirakentamisella kalliit keskustatontit hyödynnetään tehokkaasti

Kaupunkiasuntojen kysynnän kasvaessa hybriditaloja rakennetaan yhä enemmän. Asumisen ja kaupalliset palvelut yhdistävien hybridirakennusten avulla kalliit keskustatontit hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, ja niissä sijaitsevat asunnot on helpompi myydä. Haastavat projektit vaativat rakentajalta niin teknistä osaamista kuin tehokasta hankkeen hallintaa.

Hybridirakennuksissa asuminen ja kaupalliset palvelut yhdistetään saman rakennuksen eri kerroksiin. Hybriditalosta voi löytyä usean kerroksen verran omistus- ja vuokra-asuntoja, liiketila katutasosta ja esimerkiksi pysäköintitilat kellarista.

Hybridirakennukset sijoitetaan useimmiten kaupunkien keskustoihin, sillä keskeisillä sijainneilla kaupoille on paljon kysyntää ja asukkaat arvostavat läheltä löytyviä palveluja. Hybridirakennuksen asukkaat saavat siis lähes poikkeuksetta kodilleen loistosijainnin, kuten rakennusyhtiö Varten Lappeenrannan hybridiprojektissa Rakuunaheikissä, jossa uusi rakennus nousee kaupungin torin laidalle aivan ydinkeskustaan.

”Hybriditalo on keskusta-asuntojen rakentamisessa järkevä ratkaisu, sillä liiketilat sopivat katutasoon asuntoja paremmin. Usein katutason asuntojen myynti on erittäin haastavaa, vaikka sijainti muuten olisi erinomainen”, kertoo Varten teknisen toimiston päällikkö Vesa Yrjönen.

”Lappeenrannassa Rakuunaheikin asuntokauppa on käynyt todella hyvin ja 54 asunnosta on tällä hetkellä enää 11 myymättä, ja niistäkin pari on jo varattu, vaikka rakennus valmistuu vasta ensi vuoden puolella ”, Yrjönen jatkaa.

Hybriditalot vaativat monipuolista osaamista

Hybridihankkeissa rakentajalla on oltava hallussaan sekä liike- että asuntorakentamisen osaaminen kuin myös tehokas kustannushallinta. Melko tyypillisessä hybridirakennuksessa on päivittäistavarakauppa alatasossa ja asuntoja sen yläpuolella. Kaupan toiminnoista ja esimerkiksi tavaran vastaanotosta syntyy meteliä, jonka kantautuminen rakennuksen runkoon ja sitä kautta asuntoihin täytyy estää huolellisella äänieristyksen suunnittelulla.

”Jos hybridirakennuksen kellaritilaan sijoitetaan pysäköintitila, kuten Rakuunaheikissä, asettaa se äänieristyksen lisäksi erityisiä vaatimuksia myös savunpoiston ja ilmanvaihdon osalta, sillä pakokaasuja ei voi päästää rakennuksen pihalle. Erilaiset turvallisuusasiat, kuten palotekniset ratkaisut ja poistumistiet on mietittävä tarkkaan”, Yrjönen kertoo.

Hankkeet onnistuvat hyvällä hallinnalla

Yhdessä hybridihankkeessa on aina mukana useita taloon asettuvia yhtiöitä, joilla on kaikilla omat tavoitteensa ja toiveensa. Siksi hybridihankkeiden hallintaan voi kuulua pitkiä neuvotteluja ja perusteellista selvitystyötä.

”Varte pyrkii toteuttamaan hankkeensa mahdollisimman pitkälle asiakkaiden toiveiden mukaan, kehittämällä sopivimmat ratkaisut aina tapauskohtaisesti. K-Market Rakuunan liiketilaan toivottiin mahdollisimman vähän pilareita, ja sellainen runkoratkaisu vaatii rakennuttajalta vankkaa osaamista rakennustekniikan, kokonaisnäkemyksen ja hallinnan osalta. Lisäksi aina tulee yllätyksiä: meidät yllätti Lappeenrannassa lentokentän läheisyys, ja jouduimme hakemaan nostureillemme lentoestelausunnon, Yrjönen naurahtaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.3.2022

Parkkipaikkojen puute ja polttoaineen kallistuminen lisäävät yhteiskäyttöautojen suosiota

Seuraavina vuosina on tulossa merkittäviä muutoksia kaupunkien pysäköinnin ratkaisuihin ja -hintoihin. Asukaspysäköinnin lisäksi myös kadunvarsipaikkojen tuntihinnoittelu tulee kallistumaan huomattavasti. Polttoaineen hintakin nousee kovaa vauhtia.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

29.10.2021

Tutkimus: Ilmasto-olosuhteet vaikuttavat sähköautojen latausratkaisuihin

LUT-yliopiston tutkimushanke ”Sähköautojen latauksen muodostama kuormitus- ja mitoitusteho erilaisissa toimintaympäristöissä” tarjoaa vastauksia sähköautojen latauspisteiden mitoituksen tueksi ja antaa hyvän yleiskuvan kylmien olosuhteiden vaikutuksesta lataukseen. − Mittasimme joukon sähköautoja laboratoriossa ja havaitsimme, että autojen latauksen tehoprofiili on hyvin lämpötilariippuvainen. Lisäksi autojen kuluttama energia lisääntyy ajon aikana kylmissä olosuhteissa, projektipäällikkö Ville Tikka sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti