Huolellisella suunnittelulla putkiremontti kahdessa viikossa

Korjausrakennuttaja Fira on suorittamassa Helsingin Roihuvuoressa kokeilun, jossa putkiremontti suoritetaan kerrostalon kaikissa noin 20 asunnossa kahdessa viikossa. Putkiremontin tavallinen kesto on noin kolme kuukautta, minkä ajan asukkaat joutuvat viettämään väliaikaismajoituksessa.

Kauppalehden mukaan remontin kestossa säästyvä aika perustuu putkiremonttityömaiden tyhjäkäynnin hyödyntämiseen. Firan tytäryhtiö Fira Palvelut tutki riistakameroiden avulla työmaidensa tyhjäkäyntiä. Tulokset osoittivat, että saneerattavat märätilat olivat työaikana tyhjillään yli 80 prosenttia työajasta.

Vahasen projektipäällikkö Atte Stambej pitää hankkeen aikataulutusta ja toteutustapaa realistisena. Hänen mukaansa aiemmin ei ole mietitty tarkemmin, kuinka hukka-aikaa saataisiin eliminoitua, vaan on tehty kuten ennenkin. Stambej’n mukaan putkiremonttiin kuluvan aikataulun tiukentaminen vaatii vain vähän enemmän koordinointia ja suunnittelua. Kahden viikon tavoitteeseen päästäisiin pienissä kohteissa, joissa rakennus voidaan tyhjentää remontin ajaksi. Suuremmissa kohteissa 5-6 viikkoa on jo nykyhetkellä realismia edistyksellisten urakoitsijoiden kohdalla, Stambej sanoo.

Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski näkee idean kahden viikon putkiremontista mielenkiintoisena avauksena. Hänen mukaan hinta on vuosikausien ajan ollut isännöitsijöiden päätöksenteon ensisijaisena kriteerinä, ja aikataulu on seurannut perässä. Kun 1970-luvulla rakennetut talot alkavat tulla remontti-ikään, tulee se Harjunkosken mukaan näkymään kehityksenä joko aikatauluissa tai hinnoissa. Tällä hetkellä päätöksenteko taloyhtiöissä menee yhä hinnan mukaan, Harjunkoski toteaa. Putkiremonttien neliöhinnat voivat Harjunkosken mukaan puolestaan olla mitä vain 100 ja 1000 euron väliltä, riippuen remontissa uusittavien rakenteiden määristä ja kiinteistön laadusta. Putkiremontin korkea keskihinta pääkaupunkiseudulla juontuu siitä, että kiinteistökanta on siellä erilainen kuin muualla Suomessa, Harjunkoski summaa.

Linkki lähteeseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.10.2022

Kuukauden kasvo: Takaisin kasvu-uralle

Talokeskuksen uusi toimitusjohtaja Anssi Väätäinen aikoo viedä Talokeskuksen uudelle vuosisadalle. Se tarkoittaa yrityksen mielikuvan kirkastamista: Talokeskus on paljon muutakin kuin kuntoarvioiden tekijä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti