Hrutshevilaisesta betonirumiluksesta nollaenergiataloksi

Noin sadan miljoonan Venäjällä, Baltiassa, Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa neuvostoaikaisissa betonirumiluksissa asuvan ihmisen kotitalot saattavat tulevaisuudessa muuttua moderneiksi nollaenergiataloiksi.

Yle uutisoi Tallinnan teknisessä yliopistossa kehitetystä ratkaisusta, jolla yliopiston kampuksella korjausten tarpeessa seissyt rakennus koki täydellisen muodonmuutoksen.

Vuoden kestäneen kunnostusrupeaman aikana entisen itäblokin esikaupungeista tuttua neuvostoliittolaista betoniarkkitehtuuria edustanut rakennus remontoitiin nollaenergiataloksi. Siitä näkyvimmin kertovat katolle asennetut aurinkokennot. Lisäksi talon ulkoisesta ilmeestä karistettiin muutenkin pois neuvostoaikojen ankeus ja harmaus.

Neuvostoliiton tuolloisen päämiehen, Nikita Hrushtshevin mukaan hrushtshovkoiksi kutsuttuja ja tätä nykyä usein huonokuntoisia betonirakennuksia on entisen itäblokin alueella paljon. Tallinnassa kehitetty ratkaisu mahdollistaa sen, että huonokuntoisten rakennusten elinkaari voi jatkua.

Samalla kun kiinteistön käyttömukavuus nousee nykyaikaiselle tasolle, sen käyttökulut putoavat dramaattisesti. Jos vielä verrataan kokonaisvaltaista kasvojenkohotusta siihen, että rakennus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin kokonaan uusi, on nyt kehitetty malli selvästi edullisempi.

Ylen artikkelin voit lukea täältä:

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

aurinkosähköjärjestelmä

1.8.2023

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa virheitä

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa tehdään paljon virheitä, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Vastuu asennustyön turvallisuudesta on aina asentajalla.

asuinrakennusten energia-avustus

21.12.2022

Asuinrakennusten energia-avustus jatkuu ensi vuonna

Valtioneuvosto on antanut asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Avustusta voi hakea monenlaisiin hankkeisiin, mutta ehtona on energiatehokkuuden huomattava parantuminen. Avustusten rahoittamilla energiaremonteilla saavutetaan merkittävät säästöt niin taloudellisesti kuin energiakulutuksessakin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti