Vastuunjaon epäselvyys aiheuttaa riitoja taloyhtiöissä

Kunnossapitovastuunjakoa koskevat epäselvät määräykset aiheuttavat riitoja taloyhtiöissä. Erimielisyydet ovat tavallisia etenkin asuntokauppojen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat.

Kiistoja syntyy esimerkiksi silloin, kun edellinen osakas on tehnyt huoneistoon muutoksia, joiden kunnossapitovastuu on hänellä itsellään, mutta asiasta ei ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä tai isännöitsijäntodistuksessa. Tällöin tieto mahdollisesta laajennetusta kunnossapitovastuusta ei välity uudelle omistajalle asuntokaupan yhteydessä. Osakkaiden tekemistä muutostöistä onkin tärkeää sopia etukäteen, kertoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm.

Esimerkiksi osakkaiden itsensä takkahormin päähän asentamien huippuimurien kunnossapitovastuun osoittaminen kannattaa tehdä tarkasti. Furuhjelmin mukaan kyseisen muutostyön kunnossapidon määrittämiseen on kaksi vaihtoehtoa. Taloyhtiö voi tehdä huippuimurin kunnossapidosta sopimuksen osakkaan kanssa, mutta se sitoo vain nykyistä osakasta. Toinen, suositeltavampi vaihtoehto on tehdä yhtiöjärjestykseen määräys laitteen kunnossapidosta.

Taloyhtiö ei saisi antaa lupaa laitteen asentamiselle ennen yhtiöjärjestyksen muuttamista, mutta käytännössä muutostöitä tehdään jo aiemmin, Furuhjelm sanoo. Luvan antamisen jälkeen muutostyölle on vaikeaa asettaa enää ehtoja. Jos yhtiöjärjestyksen muutosta ei saada myöhemmin läpi, voi laitteen kunnossapitovastuu langeta taloyhtiölle.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti