Kunnossapitovastuunjakoa koskevat epäselvät määräykset aiheuttavat riitoja taloyhtiöissä. Erimielisyydet ovat tavallisia etenkin asuntokauppojen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat.
Kiistoja syntyy esimerkiksi silloin, kun edellinen osakas on tehnyt huoneistoon muutoksia, joiden kunnossapitovastuu on hänellä itsellään, mutta asiasta ei ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä tai isännöitsijäntodistuksessa. Tällöin tieto mahdollisesta laajennetusta kunnossapitovastuusta ei välity uudelle omistajalle asuntokaupan yhteydessä. Osakkaiden tekemistä muutostöistä onkin tärkeää sopia etukäteen, kertoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm.
Esimerkiksi osakkaiden itsensä takkahormin päähän asentamien huippuimurien kunnossapitovastuun osoittaminen kannattaa tehdä tarkasti. Furuhjelmin mukaan kyseisen muutostyön kunnossapidon määrittämiseen on kaksi vaihtoehtoa. Taloyhtiö voi tehdä huippuimurin kunnossapidosta sopimuksen osakkaan kanssa, mutta se sitoo vain nykyistä osakasta. Toinen, suositeltavampi vaihtoehto on tehdä yhtiöjärjestykseen määräys laitteen kunnossapidosta.
Taloyhtiö ei saisi antaa lupaa laitteen asentamiselle ennen yhtiöjärjestyksen muuttamista, mutta käytännössä muutostöitä tehdään jo aiemmin, Furuhjelm sanoo. Luvan antamisen jälkeen muutostyölle on vaikeaa asettaa enää ehtoja. Jos yhtiöjärjestyksen muutosta ei saada myöhemmin läpi, voi laitteen kunnossapitovastuu langeta taloyhtiölle.
Lue lisää täältä
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään