Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kunnossapitovastuunjako osakkaan ja yhtiön välillä aiheuttaa usein kysymyksiä ja epäselvyyttä. Vastuunjakotaulukon uudistamisen yhteydessä vuonna 2019 keskeisimmät tulkintamuutokset koskivat pesualtaan hajulukon ja ilmanvaihdon suodattimien kunnossapidon vastuunjakoa.

Kunnossapitovastuunjaosta osakkaan ja yhtiön välillä säädetään asunto-osakeyhtiölain neljännessä luvussa. Ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä, yhtiö vastaa osakehuoneistojen rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä. Osakkaan vastuulle puolestaan jäävät huoneiston sisäosat.

Tästä lainmukaisesta pääsäännöstä voidaan poiketa yhtiöjärjestysmääräyksin. Koska kunnossapitovastuunjakoa koskevia säännöksiä on mahdotonta kirjoittaa tyhjentävästi lakipykäliin, täsmennyksiä on löydettävissä hallituksen esityksestä. Kiinteistöliitto on puolestaan julkaissut omia vastuunjakotaulukoitaan, joita hyödynnetään monissa taloyhtiöissä. Vastuunjakotaulukko on Kiinteistöliiton tulkintaa asunto-osakeyhtiölaista.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Noora Salokangas

Kirjoittaja on kiinteistölakimies, varatuomari ja laillistettu kiinteistönvälittäjä, sekä Kiinteistölakimies Groupin osakas.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kunnossapitovastuu taloyhtiössä

8.9.2023

Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, mitkä kunnossapitotoimet kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle. Yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Osakkeenomistajalle kuuluu vastuu huoneiston sisäosien ja kiinteiden kalusteiden kunnossapidosta.

Tilaajille

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille