Mistä vastauksia vastuunjakokysymyksiin?

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on tiedettävä, miten kunnossapitovastuut lain mukaan jakautuvat. Itseopiskelu kannattaa, ja apua ongelmatilanteisiin saa tarvittaessa ammattilaisilta.

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuista säädetään asunto-osakeyhtiölain 4 luvussa. Lain määräykset ovat yleisluontoiset, eikä laki anna suoraa vastausta siihen, kuka korvaa mitäkin vahingon sattuessa tai vian ilmaantuessa.

Kiinteistöliitto ja Kiinteistöliitto Uusimaa ovat laatineet Taloyhtiön vastuunjakotaulukon (Kiinteistömedia Oy) havainnollistamaan ja selkeyttämään osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuita. Opas on ilmestynyt yli 40 vuotta, ja siinä eritellään tarkasti, kuka huoneiston eri osien, rakenteiden ja laitteiden kunnossapidosta käytännössä vastaa.

Vaikka Taloyhtiön vastuunjakotaulukko tunnetaan alalla hyvin, asiantuntijat törmäävät jatkuvasti kysymyksiin vastuunjaosta.

– Kunnossapitovastuukysymykset ovat moninaisia ja voivat liittyä melkein mihin vain rakennuksen osaan, vahvistaa kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Kirsi Ruutu.

Vastuunjakoa osattava myös tulkita

Ammatti-isännöitsijät tuntevat lain määräykset kunnossapitovastuista pääsääntöisesti hyvin, samoin kuin suurin osa taloyhtiöiden hallituksista.

– Joskus kentällä on edelleen virheellisiä käsityksiä vastuunjaosta. Voidaan esimerkiksi luulla, että kaikissa remonteissa kustannusvastuu jakaantuu suoraan vastuunjakotaulukon mukaisesti. Näinhän asia ei ole, Ruutu kertoo.

Esimerkkinä mainittakoon osakkaan oma-aloitteinen kylpyhuoneremontti. Jos kylpyhuoneen vedeneristeistä paljastuu selkeitä puutteita, taloyhtiön kuuluu korjata eristeet ja ennallistaa pinnat perustasoon. Jos taas vedeneristeissä ei ole vikaa, osakas on velvollinen uusimaan myös ne kustannuksellaan, koska remonttiin on ryhdytty hänen aloitteestaan.

Tulkinnassa on siis usein otettava huomioon muutakin kuin vain se, kenen vastuulle tietty osa lain mukaan kuuluu.

– Jos osakkaan kylpyhuoneessa ilmenee kosteusvaurio, yhtiössä joudutaan monesti pohtimaan perustasoa eli sitä, mihin tasoon yhtiön tulee kylpyhuone korjata, Ruutu muistuttaa.

Ongelmatilanteisiin löytyy apua

Taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän ei tarvitse pulmatilanteissa pohtia yksin ratkaisua, vaan vastuunjaosta löytyy valmista, punnittua tietoa.

Itseopiskelulla pääsee jo pitkälle. Pieni mutta hyödyllinen investointi on esimerkiksi Taloyhtiön vastuunjakotaulukko Plus -opas (Kiinteistömedia Oy). Siinä eritellään kunnossapitovastuut ja selvitetään esimerkkitilanteiden avulla, miten vastuunjakoa sovelletaan käytännön ongelmatilanteissa.

Astetta enemmän tietoa löytyy uudesta verkossa toimivasta Taloyhtiön vastuunjako -palvelusta. Kirsi Ruutu on ollut asiantuntijana mukana laatimassa sisältöä palveluun.

– Palvelussa on paljon esimerkkitapauksia, joilla pääsee hyvin kiinni myös vaikeampiin kysymyksiin. Palvelusta vastaukset löytyvät nopeasti ja helposti, ilman että tarvitsee välttämättä ottaa yhteyttä esimerkiksi lakimieheen, Ruutu kertoo.

Jos selkeää vastausta omaan pulmatilanteeseen ei löydy, kannattaa turvautua asiantuntijan apuun. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöt voivat hyödyntää liiton lakineuvontaa. Neuvoja saa muiltakin alan lakimiehiltä.

Osakkaita kohdeltava samoin periaattein

Joskus taloyhtiölle voi tulla halu poiketa lain mukaisesta vastuunjaosta. Tämä onnistuu esimerkiksi lisäämällä asiasta määräys yhtiöjärjestykseen. Yhtiöjärjestyksen muuttaminen vaatii 2/3-määräenemmistöpäätöksen yhtiökokouksessa. Poikkeuksia kannattaa harkita tarkkaan.

– Muistutan aina taloyhtiöitä, että kunnossapitovastuita koskevien yhtiöjärjestysmääräysten laadinnassa on hyvä käyttää apuna lakimiestä. Määräykset tulee kirjata yhtiöjärjestykseen siten, että niistä ei tule myöhemmin tulkintaongelmia, Ruutu muistuttaa.

Turvallisin valinta taloyhtiölle on noudattaa lain mukaista vastuunjakoa. Tällöin tulee varmasti huomioitua osakkaiden yhdenvertaisuus kunnossapitokysymyksissä.

– Noudattamalla asunto-osakeyhtiölain mukaista vastuunjakoa voidaan varmistua siitä, että samanlaisia tilanteita tulkitaan yhdenmukaisesti ja kaikkia osakkaita kohdellaan samoin periaattein, Kirsi Ruutu toteaa.

Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelu

  • Uusi, verkossa toimiva palvelu, avattiin huhtikuussa 2020.
  • Perustuu Taloyhtiön vastuunjakotaulukkoon. Vastuut on eritelty laite, tila ja rakenne kerrallaan.
  • Yli sata esimerkkitapausta arjen vastuunjakotilanteista – tapauksia lisätään säännöllisesti.
  • Runsaasti vastuukohtia havainnollistavia kuvia.
  • Tärkeimmät vastuukohdat esitetään myös huonetiloittain 3D-mallinnoksessa.
  • Palvelun tietopankista löytyy tietoa muun muassa kunnossapito- ja muutostöistä, vakuutuksista ja märkätilojen kunnossapidosta.
  • Tarkoitettu ammattilaisille, kuten isännöitsijöille, ja hallituksen jäsenille.
  • Käyttäjät voivat vaikuttaa palvelun sisältöön antamalla palautetta ja toivomalla aiheita.
  • Palvelun tuottaa Kiinteistömedia Oy.

Lisätiedot: www.vastuunjako.fi

Artikkeli on julkaistu aiemmin Suomen Kiinteistölehden numerossa 4/2020.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.10.2021

Uusi verkkokirjasto tuo varmuutta hallitustyöhön

Hallituksen työ on taloyhtiössä äärimmäisen tärkeää. Hallitustyöskentely ei ole edes ole vaikeaa, jos ottaa perusasioista selvää ja pitää tietonsa ajan tasalla. Yksittäisiä asioita voi aina googlata, mutta luotettavaa ja ajantasaista tietoa löytyy myös kootusti.

29.10.2021

Tutkimus: Ilmasto-olosuhteet vaikuttavat sähköautojen latausratkaisuihin

LUT-yliopiston tutkimushanke ”Sähköautojen latauksen muodostama kuormitus- ja mitoitusteho erilaisissa toimintaympäristöissä” tarjoaa vastauksia sähköautojen latauspisteiden mitoituksen tueksi ja antaa hyvän yleiskuvan kylmien olosuhteiden vaikutuksesta lataukseen. − Mittasimme joukon sähköautoja laboratoriossa ja havaitsimme, että autojen latauksen tehoprofiili on hyvin lämpötilariippuvainen. Lisäksi autojen kuluttama energia lisääntyy ajon aikana kylmissä olosuhteissa, projektipäällikkö Ville Tikka sanoo.

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti