Asuntojen sisälämpötilan terveysvaikutukset puhuttavat

Kylmä huoneilma voi aiheuttaa allergiaoireisiin verrattavissa olevaa vasomotorista nuhaa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden haastatteleman korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä kirurgisten tautien erikoislääkäri Yrjö Qvarnbergin mukaan energian säästämisessä asuntoja viilentämällä ei oteta huomioon terveydellisiä näkökohtia. Vasomotorisen nuhan lisäksi kylmyys aiheuttaa myös kolotuksia, erityisesti vanhoilla ihmisillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Ulla Haverinen-Shaughnessy vahvistaa, että kylmä sisäilma voi lisätä hengitystieoireita ja -infektioita, mutta muistuttaa, että Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vähintään 18 asteen sisälämpötila ei ole terveysriski. Järjestö suosittaa kuitenkin korkeampia sisälämpötiloja vanhuksille ja pienille lapsille.

Sopiva sisälämpötila tasapainoilua

Haverinen-Shaughnessy kertoo, että myös liian korkea huoneiston sisälämpötila voi aiheuttaa ongelmia, kuten ärsytys- ja yleisoireita sekä tuottavuuden alenemista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogissa hän mainitsee muistin ja oppimiskyvyn heikkenemisen liian korkean sisälämpötilan seurauksena. Korkea lämpötila pienentää myös ilman suhteellista kosteutta, mikä voi ärsyttää ihoa ja limakalvoja sekä helpottaa joidenkin virusten säilymistä hengissä.

Suuri osa ihmisistä sopeutuu Haverinen-Shaughnessyn mukaansa alhaisempiin lämpötiloihin nopeasti ja vain kolmisen prosenttia yli 65-vuotiaista raportoi tutkimusten perusteella liian kylmistä sisälämpötiloista talvikautena.

Sisälämpötilan raja-arvot määritelty asetuksella

Huoneiston sisälämpötilan tulisi sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen (asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista) mukaan pysyä 18–26 asteessa lämmityskaudella ja 18–32 asteessa lämmityskauden ulkopuolella. Helsingin Sanomien haastatteleman sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Vesa Pekkolan mukaan rakennuksia suunniteltaessa pyrkimys on saavuttaa 21 asteen sisälämpötila.

Lue lisää Helsingin Sanomien alkuperäisestä jutusta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

13.9.2017

Elokuu toi kaivattua puhtia myös käytettyjen asuntojen kauppaan

Vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli elokuussa edelleen asuntokaupan kasvua ylläpitävä johtorooli. Uusien asuntojen kauppa kävi vilkkaasti myös elokuussa. Kauppatahti oli selvästi viime vuotta vilkkaampaa muuten paitsi rivitalojen osalta.

12.8.2016

Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa. Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti