Asuntojen sisälämpötilan terveysvaikutukset puhuttavat

Kylmä huoneilma voi aiheuttaa allergiaoireisiin verrattavissa olevaa vasomotorista nuhaa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden haastatteleman korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä kirurgisten tautien erikoislääkäri Yrjö Qvarnbergin mukaan energian säästämisessä asuntoja viilentämällä ei oteta huomioon terveydellisiä näkökohtia. Vasomotorisen nuhan lisäksi kylmyys aiheuttaa myös kolotuksia, erityisesti vanhoilla ihmisillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Ulla Haverinen-Shaughnessy vahvistaa, että kylmä sisäilma voi lisätä hengitystieoireita ja -infektioita, mutta muistuttaa, että Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vähintään 18 asteen sisälämpötila ei ole terveysriski. Järjestö suosittaa kuitenkin korkeampia sisälämpötiloja vanhuksille ja pienille lapsille.

Sopiva sisälämpötila tasapainoilua

Haverinen-Shaughnessy kertoo, että myös liian korkea huoneiston sisälämpötila voi aiheuttaa ongelmia, kuten ärsytys- ja yleisoireita sekä tuottavuuden alenemista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogissa hän mainitsee muistin ja oppimiskyvyn heikkenemisen liian korkean sisälämpötilan seurauksena. Korkea lämpötila pienentää myös ilman suhteellista kosteutta, mikä voi ärsyttää ihoa ja limakalvoja sekä helpottaa joidenkin virusten säilymistä hengissä.

Suuri osa ihmisistä sopeutuu Haverinen-Shaughnessyn mukaansa alhaisempiin lämpötiloihin nopeasti ja vain kolmisen prosenttia yli 65-vuotiaista raportoi tutkimusten perusteella liian kylmistä sisälämpötiloista talvikautena.

Sisälämpötilan raja-arvot määritelty asetuksella

Huoneiston sisälämpötilan tulisi sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen (asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista) mukaan pysyä 18–26 asteessa lämmityskaudella ja 18–32 asteessa lämmityskauden ulkopuolella. Helsingin Sanomien haastatteleman sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Vesa Pekkolan mukaan rakennuksia suunniteltaessa pyrkimys on saavuttaa 21 asteen sisälämpötila.

Lue lisää Helsingin Sanomien alkuperäisestä jutusta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti