Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia. Uudistus yksinkertaistaa ja nopeuttaa hakuprosessia.
Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero on aiemmin pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Ensi syyskuusta alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeusasuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.
– Monimutkaiseksi koettu asumisoikeusasunnon hakeminen yksinkertaistuu. Uudistuksen jälkeen asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa ARAsta riippumatta siitä, mistä hakee asuntoa, kertoo ARAn ylitarkastaja Anne Salin.
Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta, ja yhdellä henkilöllä voi olla samaan aikaan vain yksi numero. Numero maksaa noin 10 euroa.
Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan aina järjestysnumero
Asumisoikeusasuntoja haetaan niitä tarjoavilta yhteisöiltä. Järjestysnumero pitää hankkia ennen asuntohakemuksen tekemistä, sillä numeroa kysytään hakemuksessa.
Jos samaa asuntoa hakee useampi henkilö, asunnon saa se hakija, jolla on pienin järjestysnumero.
Järjestysnumeroa ei tarvita, jos asumisoikeusasunnon asukas vaihtaa asuntoa toisen asukkaan kanssa tai muuttaa samassa kohteessa olevaan asuntoon.
– Tulevaisuudessa asumisoikeusasunnon voi luovuttaa perheenjäsenelleen kahden vuoden asumisen jälkeen. Esimerkiksi vanhemmat voivat luovuttaa asunnon täysi-ikäiselle lapselleen, Salin kertoo.
Jos asumisoikeusasunnon asukas muuttaa tilapäisesti toiselle paikkakunnalle, asunnosta ei tarvitse luopua. Sen voi vuokrata perustellusta syystä kahdeksi vuodeksi, mutta sitä ei saa antaa väliaikaiseen majoitustoimintaan, kuten Airbnb-asunnoksi.
Tärkeitä päivämääriä
- 31.8.2023 asti järjestysnumeroita myöntävät kunnat.
- 31.12.2023 saakka voi käyttää kuntien myöntämiä järjestysnumeroita.
- 1.9.2023 alkaen järjestysnumeron saa ARAsta.
- 1.9.2023–31.12.2023 voi käyttää sekä kuntien että ARAn myöntämiä järjestysnumeroita.
- 1.1.2024 alkaen käytössä ovat vain ARAn myöntämät järjestysnumerot.
Asumisoikeusasuntoja on Suomessa noin 54 000, ja niitä on 48 paikkakunnalla.
Asumisoikeusasukas maksaa asunnostaan asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon rakentamiskustannuksista. Sen lisäksi hän maksaa käyttövastiketta kuukausittain. Jos asunnon hakija on alle 55-vuotias, hakijan varallisuus vaikuttaa asunnon saamiseen.
ARA tukee asumisoikeusasuntojen rakentamista ja peruskorjaamista myöntämällä valtion tukemaa korkotukilainaa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään