Airbnb-asuminen voi tulla kalliiksi taloyhtiölle

Airbnb- ja muu lyhtykestoinen vuokraustoiminta aiheuttaa Kiinteistöliiton mukaan paljon tulkintaongelmia taloyhtiöissä. Lyhytaikaisen asukkaan aiheuttamat vahinkojen kustannukset saattavat lopulta koitua kaikkien osakkaiden maksettavaksi, kirjoittaa Rakennuslehti.

Asunnon osakas ei automaattisesti vastaa lyhytaikaisen vuokralaisen kiinteistölle aiheuttamista vahingoista, kuten laajasta vesivahingosta, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli. Osakas on vastuullinen vain, jos hän on itse menetellyt huolimattomasti. Jos näin ei ole, taloyhtiön on vaadittava korvausta asunnon vuokraajalta, joka voi asua ulkomaillakin.

Taloyhtiö ei myöskään voi pakottaa osakasta ottamaan vahinkovakuutusta huoneistolle. Huplin mukaan vakuutuksen ottamiseen liittyvät yhtiöjärjestysmääräykset ovat oikeuskäytännössä tulkittu suositusluontoisiksi. Sen sijaan taloyhtiö voi yhtiöjärjestyksen määräyksellä kieltää lyhytkestoisen majoitustoiminnan ja vuokraamisen, mutta päätös edellyttää kaikkien osakkaiden suostumusta. Määräystä on siksi vaikea saada aikaiseksi toiminnan jo alettua.

Rakennusvalvonnoillakaan ei ole selkeää ratkaisumallia sekavaan lyhytaikaista majoitusta koskevaan ongelmaan. Kiinteistöliiton mukaan rakennusvalvonnat suhtautuvat alueellisesti eri tavoin siihen, milloin lyhytkestoisen majoitustoiminnan takia vaaditaan käyttötarkoituksen muutos tai milloin koko yhtiön rakennus katsotaan olevan kaavan vastaisessa käytössä.

Lakimuutoksella vastuu osakkaalle

Kiinteistöliitto ehdottaa asiassa oikeustilan selventämistä lakisäännöksin. Laissa säädettäisiin, että huoneistolla tulisi olla enintään kahdeksan eri käyttäjätahoa vuodessa.

Osakkaalle tulisi myös velvollisuus ilmoittaa taloyhtiölle käyttäjätahot, sopimuksen voimassaoloaika ja majoitusaika. Käyttäjätahojen ylittymisestä tulisi huoneiston hallintaanottoperuste. Oleellisena muutoksena vahingonkorvausvastuu siirtyisi osakkaalle sallittun vuotuisen käyttäjätahojen määrän ylittyessä.

Jakamistaloutta selvittänyt työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä on esittänyt keväällä 2019, että lyhytkestoinen majoitustoiminta rajattaisiin tulorajan, 10 000 euroa vuodessa, tai vuosittaisten majoitusvuorokausien perusteella.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Jakamistaloustyöryhmän loppuraportti

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti