3 vinkkiä parempaan sisäilmaan

Sisäilmaongelmat ovat valitettavan yleisiä niin asuin- kuin liikekiinteistöissäkin. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, mm. ilman kosteus ja lämpötila, ulkoilman määrä sisätiloissa sekä ilman epäpuhtaudet (esim. pöly, itiöt). Seuraavassa on kolme vinkkiä, joiden avulla kiinteistönomistaja voi ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia.

1. Varmista, että rakennuksessa on vain asianmukaisia rakennus- ja kalustemateriaaleja

Rakennusta rakennettaessa ja korjattaessa tulee käyttää vain kuivia rakennusmateriaaleja. Kosteat materiaalit tarjoavat otollisen kasvualustan muun muassa homeelle. Materiaalit eivät myöskään saa päästä kostumaan rakennuksen käytön aikana (esim. puutteellisen vedeneristyksen ja muiden rakentamisvirheiden vuoksi).

Rakennusmateriaaleina on mahdollisuuksien mukaan käytettävä tuotteita, joista ei erity sisäilmaan kemiallisia tai orgaanisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet voivat aiheuttaa sisäilmaan haihtuessaan ja hengitettyinä haittaa ihmisille.

Jos rakennuksessa on käytetty esimerkiksi pölyäviä, haitallisia eristemateriaaleja (lasivilla, asbesti jne.), ne kannattaa kapseloida tai poistaa. Pölyä keräävät, epätasaiset pinnat on taas hyvä maalata.

2. Pidä tuloilmakanavat puhtaina

Jotta rakennukseen virtaisi puhdasta ilmaa ulkoa, rakennuksen tuloilmakanavien tulee olla puhtaat. Kanavat tuleekin puhdistuttaa säännöllisesti. Puhtauden arvioinnissa kannattaa käyttää apuna IV-alan ammattilaista.

Tuloilmakanavat voidaan puhdistaa eri menetelmillä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että kanavat harjataan tehokkaasti ja että rakennuksen käyttäjät suojataan puhdistuksen ajaksi.

Jos puhdistettavassa tuloilmakanavassa on orgaanisia yhdisteitä, hometta tai bakteereja, kanavat on desinfioitava puhdistuksen yhteydessä.

3. Vaihda IV-järjestelmän suodattimet riittävän usein

IV-järjestelmän suodattimet tulisi vaihtaa kaupunkien keskustoissa ja taajama-alueilla vähintään puolen vuoden välein. Jos rakennus sijaitsee esimerkiksi vilkasliikenteiden kadun varrella, suodattimet on vaihdettava tätäkin useammin.

Merkkejä siitä, että suodatin kaipaa vaihtoa, ovat esimerkiksi hajuhaitat, pölyn kertyminen suodattimeen sekä suodattimen muuttuminen harmaaksi.

Mikäli asunnoissa on suodattimellisia tuloilmaventtiilejä, asukkaita on hyvä muistuttaa säännöllisesti suodatinten vaihdosta. Tuloilmaventtiilien suodattimet tulee vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa. Suodatinten hankkiminen ja vaihtaminen kuuluu yleensä asukkaan vastuulle.

Lisätietoa rakennuksen ilmastoinnin toiminnasta sekä sisäilmaongelmista löydät Ilmastointi – Hoito ja huolto -kirjasta >>

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sisäilmaselvitys

9.11.2023

Sisäilmaselvitys alkaa havainnosta

Jos asukas kokee sisäilman huonoksi, täytyy tehdä sisäilmaselvitys. Selvityksen teossa auttaa THL:n kehittämä toimintamalli sisäilmatilanteiden selvittämiseen. Tärkeintä on kuitenkin ehkäistä ongelmia hyvällä kiinteistönpidolla.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

6.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tiesitkö, että ikkunoilla ja ovilla voidaan varmistaa toimiva koti?

Ikkunoilla ja ovilla voidaan vaikuttaa merkittävästi kodin viihtyvyyteen ja nostaa asumismukavuus uudelle tasolle. Kotimaisten Pihla-ikkunoiden ja -ovien ominaisuuksien ja monipuolisten lisävarusteiden avulla voi toimivan kodin varmistaa vuosikymmeniksi.

Pihla-Tiivi

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti