3 vinkkiä parempaan sisäilmaan

Sisäilmaongelmat ovat valitettavan yleisiä niin asuin- kuin liikekiinteistöissäkin. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, mm. ilman kosteus ja lämpötila, ulkoilman määrä sisätiloissa sekä ilman epäpuhtaudet (esim. pöly, itiöt). Seuraavassa on kolme vinkkiä, joiden avulla kiinteistönomistaja voi ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia.

1. Varmista, että rakennuksessa on vain asianmukaisia rakennus- ja kalustemateriaaleja

Rakennusta rakennettaessa ja korjattaessa tulee käyttää vain kuivia rakennusmateriaaleja. Kosteat materiaalit tarjoavat otollisen kasvualustan muun muassa homeelle. Materiaalit eivät myöskään saa päästä kostumaan rakennuksen käytön aikana (esim. puutteellisen vedeneristyksen ja muiden rakentamisvirheiden vuoksi).

Rakennusmateriaaleina on mahdollisuuksien mukaan käytettävä tuotteita, joista ei erity sisäilmaan kemiallisia tai orgaanisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet voivat aiheuttaa sisäilmaan haihtuessaan ja hengitettyinä haittaa ihmisille.

Jos rakennuksessa on käytetty esimerkiksi pölyäviä, haitallisia eristemateriaaleja (lasivilla, asbesti jne.), ne kannattaa kapseloida tai poistaa. Pölyä keräävät, epätasaiset pinnat on taas hyvä maalata.

2. Pidä tuloilmakanavat puhtaina

Jotta rakennukseen virtaisi puhdasta ilmaa ulkoa, rakennuksen tuloilmakanavien tulee olla puhtaat. Kanavat tuleekin puhdistuttaa säännöllisesti. Puhtauden arvioinnissa kannattaa käyttää apuna IV-alan ammattilaista.

Tuloilmakanavat voidaan puhdistaa eri menetelmillä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että kanavat harjataan tehokkaasti ja että rakennuksen käyttäjät suojataan puhdistuksen ajaksi.

Jos puhdistettavassa tuloilmakanavassa on orgaanisia yhdisteitä, hometta tai bakteereja, kanavat on desinfioitava puhdistuksen yhteydessä.

3. Vaihda IV-järjestelmän suodattimet riittävän usein

IV-järjestelmän suodattimet tulisi vaihtaa kaupunkien keskustoissa ja taajama-alueilla vähintään puolen vuoden välein. Jos rakennus sijaitsee esimerkiksi vilkasliikenteiden kadun varrella, suodattimet on vaihdettava tätäkin useammin.

Merkkejä siitä, että suodatin kaipaa vaihtoa, ovat esimerkiksi hajuhaitat, pölyn kertyminen suodattimeen sekä suodattimen muuttuminen harmaaksi.

Mikäli asunnoissa on suodattimellisia tuloilmaventtiilejä, asukkaita on hyvä muistuttaa säännöllisesti suodatinten vaihdosta. Tuloilmaventtiilien suodattimet tulee vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa. Suodatinten hankkiminen ja vaihtaminen kuuluu yleensä asukkaan vastuulle.

Lisätietoa rakennuksen ilmastoinnin toiminnasta sekä sisäilmaongelmista löydät Ilmastointi – Hoito ja huolto -kirjasta >>

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.10.2018

Harhaluulot ylläpitävät sisäilmaongelmia monissa kodeissa – Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi.

8.4.2019

Apua sisäilmaongelmiin taloyhtiötapahtumasta

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen törmää sisäilmaongelmiin työssään. – Minulle tulee sisäilmaan liittyviä neuvontapuheluita päivittäin useita, kertoo Hännikäinen. Suurimpana ongelmana huonoon sisäilmaan Hännikäinen näkee raittiin ja puhtaan korvausilman puutteen huoneistossa.

16.4.2018

Sisäilma ja sen moninaiset ongelmat

Ei ole lainkaan yhdentekevää minkälainen sisäilma on niissä tiloissa, joissa työskentelemme ja ennen kaikkea niissä, joissa asumme. Tässä jutussa keskityn ensisijaisesti kotien sisäilmaan ja sen erilaisiin ongelmakohtiin. Entisessä asumisterveysohjeessa / asumisterveysoppaassa on STM luetteloinut sisäilman suhteen mitattavissa olevia olosuhteita asuinhuoneistojen sisäilman osalta.

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti