3 vinkkiä parempaan sisäilmaan

Sisäilmaongelmat ovat valitettavan yleisiä niin asuin- kuin liikekiinteistöissäkin. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, mm. ilman kosteus ja lämpötila, ulkoilman määrä sisätiloissa sekä ilman epäpuhtaudet (esim. pöly, itiöt). Seuraavassa on kolme vinkkiä, joiden avulla kiinteistönomistaja voi ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia.

1. Varmista, että rakennuksessa on vain asianmukaisia rakennus- ja kalustemateriaaleja

Rakennusta rakennettaessa ja korjattaessa tulee käyttää vain kuivia rakennusmateriaaleja. Kosteat materiaalit tarjoavat otollisen kasvualustan muun muassa homeelle. Materiaalit eivät myöskään saa päästä kostumaan rakennuksen käytön aikana (esim. puutteellisen vedeneristyksen ja muiden rakentamisvirheiden vuoksi).

Rakennusmateriaaleina on mahdollisuuksien mukaan käytettävä tuotteita, joista ei erity sisäilmaan kemiallisia tai orgaanisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet voivat aiheuttaa sisäilmaan haihtuessaan ja hengitettyinä haittaa ihmisille.

Jos rakennuksessa on käytetty esimerkiksi pölyäviä, haitallisia eristemateriaaleja (lasivilla, asbesti jne.), ne kannattaa kapseloida tai poistaa. Pölyä keräävät, epätasaiset pinnat on taas hyvä maalata.

2. Pidä tuloilmakanavat puhtaina

Jotta rakennukseen virtaisi puhdasta ilmaa ulkoa, rakennuksen tuloilmakanavien tulee olla puhtaat. Kanavat tuleekin puhdistuttaa säännöllisesti. Puhtauden arvioinnissa kannattaa käyttää apuna IV-alan ammattilaista.

Tuloilmakanavat voidaan puhdistaa eri menetelmillä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että kanavat harjataan tehokkaasti ja että rakennuksen käyttäjät suojataan puhdistuksen ajaksi.

Jos puhdistettavassa tuloilmakanavassa on orgaanisia yhdisteitä, hometta tai bakteereja, kanavat on desinfioitava puhdistuksen yhteydessä.

3. Vaihda IV-järjestelmän suodattimet riittävän usein

IV-järjestelmän suodattimet tulisi vaihtaa kaupunkien keskustoissa ja taajama-alueilla vähintään puolen vuoden välein. Jos rakennus sijaitsee esimerkiksi vilkasliikenteiden kadun varrella, suodattimet on vaihdettava tätäkin useammin.

Merkkejä siitä, että suodatin kaipaa vaihtoa, ovat esimerkiksi hajuhaitat, pölyn kertyminen suodattimeen sekä suodattimen muuttuminen harmaaksi.

Mikäli asunnoissa on suodattimellisia tuloilmaventtiilejä, asukkaita on hyvä muistuttaa säännöllisesti suodatinten vaihdosta. Tuloilmaventtiilien suodattimet tulee vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa. Suodatinten hankkiminen ja vaihtaminen kuuluu yleensä asukkaan vastuulle.

Lisätietoa rakennuksen ilmastoinnin toiminnasta sekä sisäilmaongelmista löydät Ilmastointi – Hoito ja huolto -kirjasta >>

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Radonia poistavat korjaustyöt parantavat myös sisäilmaa

Sisäilmassa voi esiintyä hajuton, mauton ja näkymätön vaara: radioaktiivinen radon, joka aiheuttaa keuhkosyöpää. Radonia on mahdollista vähentää korjaamalla rakenteita. Samalla parantuu sisäilma.

Raksystems

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

6.5.2022

Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon. Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

2.3.2022

Asiantuntija varoittaa: Väärä pumppumalli voi käydä kalliiksi

Lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna 25 prosenttia, kertoo Suomen lämpöpumppuyhdistys. Eniten suosiotaan kasvattivat ilma-vesilämpöpumput, joiden myynti paisui yli 50 prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna. Maalämpöjärjestelmien kasvu oli 20 prosentin luokkaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti