Sisäilmaongelmat ovat valitettavan yleisiä niin asuin- kuin liikekiinteistöissäkin. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, mm. ilman kosteus ja lämpötila, ulkoilman määrä sisätiloissa sekä ilman epäpuhtaudet (esim. pöly, itiöt). Seuraavassa on kolme vinkkiä, joiden avulla kiinteistönomistaja voi ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia.
1. Varmista, että rakennuksessa on vain asianmukaisia rakennus- ja kalustemateriaaleja
Rakennusta rakennettaessa ja korjattaessa tulee käyttää vain kuivia rakennusmateriaaleja. Kosteat materiaalit tarjoavat otollisen kasvualustan muun muassa homeelle. Materiaalit eivät myöskään saa päästä kostumaan rakennuksen käytön aikana (esim. puutteellisen vedeneristyksen ja muiden rakentamisvirheiden vuoksi).
Rakennusmateriaaleina on mahdollisuuksien mukaan käytettävä tuotteita, joista ei erity sisäilmaan kemiallisia tai orgaanisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet voivat aiheuttaa sisäilmaan haihtuessaan ja hengitettyinä haittaa ihmisille.
Jos rakennuksessa on käytetty esimerkiksi pölyäviä, haitallisia eristemateriaaleja (lasivilla, asbesti jne.), ne kannattaa kapseloida tai poistaa. Pölyä keräävät, epätasaiset pinnat on taas hyvä maalata.
2. Pidä tuloilmakanavat puhtaina
Jotta rakennukseen virtaisi puhdasta ilmaa ulkoa, rakennuksen tuloilmakanavien tulee olla puhtaat. Kanavat tuleekin puhdistuttaa säännöllisesti. Puhtauden arvioinnissa kannattaa käyttää apuna IV-alan ammattilaista.
Tuloilmakanavat voidaan puhdistaa eri menetelmillä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että kanavat harjataan tehokkaasti ja että rakennuksen käyttäjät suojataan puhdistuksen ajaksi.
Jos puhdistettavassa tuloilmakanavassa on orgaanisia yhdisteitä, hometta tai bakteereja, kanavat on desinfioitava puhdistuksen yhteydessä.
3. Vaihda IV-järjestelmän suodattimet riittävän usein
IV-järjestelmän suodattimet tulisi vaihtaa kaupunkien keskustoissa ja taajama-alueilla vähintään puolen vuoden välein. Jos rakennus sijaitsee esimerkiksi vilkasliikenteiden kadun varrella, suodattimet on vaihdettava tätäkin useammin.
Merkkejä siitä, että suodatin kaipaa vaihtoa, ovat esimerkiksi hajuhaitat, pölyn kertyminen suodattimeen sekä suodattimen muuttuminen harmaaksi.
Mikäli asunnoissa on suodattimellisia tuloilmaventtiilejä, asukkaita on hyvä muistuttaa säännöllisesti suodatinten vaihdosta. Tuloilmaventtiilien suodattimet tulee vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa. Suodatinten hankkiminen ja vaihtaminen kuuluu yleensä asukkaan vastuulle.
Lisätietoa rakennuksen ilmastoinnin toiminnasta sekä sisäilmaongelmista löydät Ilmastointi – Hoito ja huolto -kirjasta >>
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään