Yleishyödyllisyysvaatimus kohdekohtaiseksi valtion tukemassa vuokra-asuntotuotannossa

Hallitus on  antanut eduskunnalle lakiesityksen, jolla halutaan edistää kohtuuvuokraisten asuntojen rakentamista. Esityksellä muutettaisiin yleishyödyllisyysvaatimuksia, jotka rajoittavat valtion tukemien vuokra- ja asumisoikeusasuntoja omistavien yhteisöjen toimintaa. Esitys on osa hallituksen kärkihanketta asuntorakentamisen lisäämiseksi.

Omistajan nimeäminen yleishyödylliseksi ei enää välttämätöntä

Lakiesityksellä muutettaisiin nykyistä pitkää korkotukijärjestelmää siten, että 40 vuoden korkotukilainaa vuokra-asuntojen rakentamiseen voisivat jatkossa saada myös sellaiset yhtiöt, joita Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ei ole nimennyt yleishyödyllisiksi asuntoyhteisöiksi. Jatkossa yleishyödyllistä toimintaa koskevat vaatimukset toteutettaisiin kohde- ja hankekohtaisesti. Muutoksen tavoitteena on lisätä toimijoiden kiinnostusta 40 vuoden korkotukijärjestelmää kohtaan.

Nykyisten korkotuki- ja aravalainansaajien kohdalla yleishyödyllisyysvaatimus säilyisi jatkossakin. Lisäksi nykyiset korkotukilainansaajat voisivat edelleen tuottaa valtion tukemia vuokra-asuntoja yleishyödyllisyyssäännösten piirissä, jos niin haluaisivat.

Säännösten valvontaa tehostetaan

Lakiesityksellä myös alennettaisiin omistajan lainansaajayhteisöön sijoittamille varoille laskettu kohtuullinen tuotto puoleen nykyisestä eli kahdeksasta neljään prosenttiin. Korkotuki- ja aravalainansaajia koskevien rajoitusten kiristäminen korostaisi valtion tukeman asuntotuotannon sosiaalista ja pitkäjänteistä luonnetta. Myös yleishyödyllisten yhteisöjen valvontaa koskevia säännöksiä tarkennettaisiin, jotta ARA voisi entistä tehokkaammin puuttua säännöstenvastaiseen toimintaan.

Lakiluonnoksesta keväällä saadun lausuntopalautteen perusteella esityksestä poistettiin muun muassa ehdotus, että lakiin kirjattaisiin vaatimukset, joiden nojalla yhteisön nimeäminen yleishyödylliseksi voitaisiin peruuttaa.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alussa. Tuotontuloutuksen puolittamisen osalta muutos tulisi kuitenkin sovellettavaksi vasta vuonna 2018, jotta toimijoilla olisi riittävästi aikaa muuttaa nykyisiä käytäntöjään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti