Yleishyödyllisyysvaatimus kohdekohtaiseksi valtion tukemassa vuokra-asuntotuotannossa

Hallitus on  antanut eduskunnalle lakiesityksen, jolla halutaan edistää kohtuuvuokraisten asuntojen rakentamista. Esityksellä muutettaisiin yleishyödyllisyysvaatimuksia, jotka rajoittavat valtion tukemien vuokra- ja asumisoikeusasuntoja omistavien yhteisöjen toimintaa. Esitys on osa hallituksen kärkihanketta asuntorakentamisen lisäämiseksi.

Omistajan nimeäminen yleishyödylliseksi ei enää välttämätöntä

Lakiesityksellä muutettaisiin nykyistä pitkää korkotukijärjestelmää siten, että 40 vuoden korkotukilainaa vuokra-asuntojen rakentamiseen voisivat jatkossa saada myös sellaiset yhtiöt, joita Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ei ole nimennyt yleishyödyllisiksi asuntoyhteisöiksi. Jatkossa yleishyödyllistä toimintaa koskevat vaatimukset toteutettaisiin kohde- ja hankekohtaisesti. Muutoksen tavoitteena on lisätä toimijoiden kiinnostusta 40 vuoden korkotukijärjestelmää kohtaan.

Nykyisten korkotuki- ja aravalainansaajien kohdalla yleishyödyllisyysvaatimus säilyisi jatkossakin. Lisäksi nykyiset korkotukilainansaajat voisivat edelleen tuottaa valtion tukemia vuokra-asuntoja yleishyödyllisyyssäännösten piirissä, jos niin haluaisivat.

Säännösten valvontaa tehostetaan

Lakiesityksellä myös alennettaisiin omistajan lainansaajayhteisöön sijoittamille varoille laskettu kohtuullinen tuotto puoleen nykyisestä eli kahdeksasta neljään prosenttiin. Korkotuki- ja aravalainansaajia koskevien rajoitusten kiristäminen korostaisi valtion tukeman asuntotuotannon sosiaalista ja pitkäjänteistä luonnetta. Myös yleishyödyllisten yhteisöjen valvontaa koskevia säännöksiä tarkennettaisiin, jotta ARA voisi entistä tehokkaammin puuttua säännöstenvastaiseen toimintaan.

Lakiluonnoksesta keväällä saadun lausuntopalautteen perusteella esityksestä poistettiin muun muassa ehdotus, että lakiin kirjattaisiin vaatimukset, joiden nojalla yhteisön nimeäminen yleishyödylliseksi voitaisiin peruuttaa.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alussa. Tuotontuloutuksen puolittamisen osalta muutos tulisi kuitenkin sovellettavaksi vasta vuonna 2018, jotta toimijoilla olisi riittävästi aikaa muuttaa nykyisiä käytäntöjään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti