Lämpötila työpaikalla määrittää esimerkiksi taukojen määrän. Kuumuudessa pidetään enemmän taukoja. Kun työt hoituvat kotoa käsin, on hyvä keskustella työnantajan kanssa esimerkiksi taukojen määrästä, kirjoittaa Yle.
Aluehallintovirasto AVI:n suositusten mukaan lämpötilan noustessa työpaikalla, on työnantajan rajoitettava työntekijöiden työskentelyaikaa. Kun lämpötila on 28–33 astetta, työskentelyjakson pituuden tulisi olla enintään 50 minuuttia tunnissa. Kun lämpötila on yli 33 astetta, jakson tulisi olla enintään 45 minuuttia tunnissa.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n päälakimies Timo Koskisen mukaan sama pätee myös kotioloissa. Kun asunnon lämpötila nousee, etätyöskentelijän tulee saada pitää taukoja.
Yle on koonnut vinkkejä viilennykseen asiantuntijoilta.
- Sulje auringonsäteet ulkopuolelle kaihtimin, verhoin ja markiisein.
- Tuuleta yöllä tai varhain aamulla. Läpiveto tehostaa tuuletusta. Tuuletin viilentää asuntoa mukavasti ja se kuluttaa maltillisesti sähköä. Parvekelasit kannattaa avata, jotta ilma vaihtuu.
- Turhat sähkölaitteet kannattaa sulkea. Astianpesukonetta kannattaa käyttää vuorokauden kylmimpinä hetkinä. Kylmää lounasta kannattaa harkita. Saunan lämmitystä kannattaa välttää. Myös kylpyhuoneen lattialämmitystä voi säätää pienemmälle.
- Ihoa voi viilentää esimerkiksi kylmällä pyyhkeellä niskan päällä. Tauot kannattaa pitää varjossa ja juoda tarpeeksi nestettä. Kevyet ja ilmavat vaatteet toimivat helteellä hyvin. Viileä suihku illalla voi auttaa nukahtamista.
Lue lisää täältä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään