Vesivahingot kuriin uudella suomalaistuotteella

Suomessa kehitetään ja valmistetaan kilpailukykyistä elektroniikkaa. Teknologiayhtiö Xortec on kehittänyt Main-Iot -vuotovahdin, joka paljastaa vesivahingot ja ilmoittaa siitä kiinteistönomistajan puhelimeen. Laite toimii ilman SIM-korttia. Tiedonvälityksessä hyödynnetään Sigfox IoT -verkkoa, joka on pelkästään esineiden internetille rakennettu kansainvälinen verkko. Xortec on ensimmäinen Sigfox-sertifioituja tuotteita suunnitteleva ja valmistava yritys Suomessa. Verkkoteknologian hyödyntäminen avaa ovet maailmalle. Maltillisestikin arvioituna vuotovahdeilla saadaan kymmenien miljoonien vuosittaiset säästöt.

Main IoT -vuotovahdin avulla vakuutus-, kiinteistö- ja huoltoyhtiöt sekä kiinteistöjen omistajat pienentävät vesivahingoista aiheutuvia kustannuksia.

– Vesivahinkojen rajaaminen on kiinteistöjen riskienhallintaa, joten vuotovahtiin kannattaa suhtautua samoin kuin palovaroittimeen. Jos vesivahinko tapahtuu kerrostalon ylimmässä kerroksessa eikä sitä huomata, vesi ehtii valua läpi talon ja imeytyä rakenteisiin. Kustannukset kasvavat silloin eksponentiaalisesti, toteaa Xortec Oy:n markkinointijohtaja Joni Kääriäinen.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 36 000 vesivahinkoa. Niistä aiheutuvia kustannuksia vakuutusyhtiöt maksavat 160 miljoonaa euroa. Asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksiin käytetään Suomessa puolestaan 400 miljoonaa euroa. VTT:n ja Tampereen ammattikorkeakoulun julkistaman raportin (2016) mukaan jopa puolet vesivahingoista olisi joko estettävissä tai vähennettävissä.

– Suomessa on noin 2,6 miljoonaa kotitaloutta. Jos jokaisen kotitalouden riskikohteeseen asennettaisiin yksi vuotovahti ja vuosittainen korvaussumma alenisi kolmanneksella, investointi maksaisi itsensä takaisin noin vuodessa. Sen jälkeen säästö olisi yli 50 miljoonaa euroa vuodessa, Kääriäinen arvioi.

– Kotitalouksien riskikohteita ovat esimerkiksi astianpesukoneiden ja kuiviin tiloihin sijoitettujen pyykinpesukoneiden liitoskohdat. Monesti on myös epäonnea matkassa. Lomamatkan aikana voi tulla pidempi sähkökatko, jonka seurauksena pakastin sulaa ja lomalta palaajaa odottaa kotona vesivaurio, Kääriäinen jatkaa.

Tietoturvallinen, ei hakkeroitavissa

Main-Iot -vuotovahti on Sigfox-sertifioitu. Se tarkoittaa, että suomalaiskeksintö voidaan ottaa käyttöön maissa, joissa verkko toimii. Maita on lähes 40 ja määrä kasvaa kuukausittain. Teknologia tekee laitteesta toimintavarman, ja sen tietoturva korkea. Käyttö on erittäin edullista eikä SIM-korttia tarvita.

– Sigfox-teknologia mahdollistaa kevyen sensori- ja mittausdatan välittämisen edullisesti ja yksinkertaisilla päätelaitteilla. Tiedonkulku on nopeaa ja häiriötöntä. Laitetta ei voi hakkeroida, koska se ei ole välittömässä yhteydessä internettiin, Kääriäinen kertoo.

Ota paketista ja kytke päälle

Vuotovahdin asentaminen käy minuuteissa. Alle kahden tulitikkuaskin kokoinen vuotovahti kiinnitetään valvottavaan paikkaan. Kun vahdin anturi kastuu, laite lähettää signaalin Sigfoxin verkkoon. Tieto välittyy Xortecin palvelimelle, josta tekstiviesti ja puhelinsoitto ilmoittavat, missä vahinko sijaitsee. Jos viestiä ei kuitata, palvelu soittaa samaan numeroon. Yhdelle laitteelle voi rekisteröidä kolme eri puhelinnumeroa. Samalle puhelinnumerolle voi rekisteröidä rajattoman määrän laitteita.

Vuotovahti on huoltovapaa ja sen virtalähteenä on 10 vuotta kestävä paristo. Ostettaessa laitteen mukana tulee palvelu 3 vuodeksi, jonka jälkeen käyttöä voi jatkaa ostamalla jatkovuosia. Arvioitu kustannus loppukäyttäjälle koko käyttöajalta on alle 1 euroa/kk.  Kun pariston vaihtaa 10 vuoden jälkeen, käyttöä voi edelleen jatkaa.

Ovet auki globaaleille markkinoille

Sigfox-verkko kattaa Suomessa noin 85 prosenttia väestöstä, ja sitä operoi Connected Finland. Kaupallinen käyttö laajenee huimaa vauhtia.

– Palvelumme on saatavilla ympäri maailman. Esimerkiksi ulkomailla kiinteistöjä omistavat voivat valvoa omaisuuttaan edullisesti Suomesta käsin. Alkuvaiheessa kuitenkin suuntaamme tuotteen eurooppalaisille yritysasiakkaille, mutta jatkossa myös suora kuluttajamyynti on suunnitelmissa. Keskustelut jälleenmyyjien kanssa ovat jo käynnissä, Kääriäinen sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloudellinen ahdinko

26.10.2023

Taloudellinen ahdinko estetään huolellisuudella ja avoimuudella

Asunto-osakeyhtiön konkurssia on pidetty pitkään lähinnä teoreettisena mahdollisuutena. Viime aikoina talousvaikeudet ovat kuitenkin lisääntyneet taloyhtiöissäkin. Niistä voidaan selvitä huolellisella taloudenpidolla ja avoimuudella.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

pesutupa

19.10.2023

Energiatehokkuutta pyykkitupaan

Helsinkiläisen As Oy Kiholinnan pesutupa uusittiin ajanmukaisemmaksi. Seinät ja katto maalattiin ja vanhan pesukoneen rinnalle hankittiin kaksi uutta pesukonetta ja kuivausrumpu. Nyt mahdollisimman moni asukas voi käyttää pyykkitupaa silloin, kun heille sopii.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vuokralaisen vahingonkorvausvastuu

7.8.2023

Vuokralainen vastaa itse aiheuttamistaan vahingoista

Asunnossa sattuneesta vahingosta vastaa aina vahingon aiheuttaja itse, mikäli vahingonkorvauksen edellytykset täyttyvät. Siksi myös vuokralaisen tahallisesti tai huolimattomuudella aiheuttamasta vahingosta vastaa vuokralainen itse.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti