VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

lainakatto

Lainakaton käyttöönotto hillitsi kotitalouksien velkaantumista, mutta samalla se vähensi ensiasunnon ostajien määrää etenkin pienituloisissa kotitalouksissa, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksesta.

Suomessa otettiin käyttöön asuntolainakatto vuonna 2016, mikä rajoitti ensiasunnon ostajien asuntolainan 95 prosenttiin asunnon arvosta. Muiden kotitalouksien lainakatto oli 90 prosenttia. VATT:n tutkimuksen mukaan uudistus onnistui vähentämään kotitalouksien velkaantumista, mutta samalla kotitalouksien mahdollisuudet hankkia esiasunto eriarvoistuivat.

Tutkimuksen mukaan lainakatto vähensi ensiasunnon ostajien määrää noin 8 prosentilla. Etenkin keskimääräistä pienituloisempien kotitalouksien ensiasunnon ostaminen väheni voimakkaasti. Suurituloisten kohdalla vaikutusta ei juuri näkynyt.

– Omistusasuminen on verotuksellisesti edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Siksi lainakatto voi vaikuttaa varallisuuden jakautumiseen rajoittamalla etenkin pienituloisimpien mahdollisuuksia hankkia omistusasunto, sanovat tutkijat.

Asuntokaupat, joissa asuntolaina ylitti lainakaton, vähenivät voimakkaasti uudistuksen jälkeen. Lainakaton juuri ja juuri alittavat asuntolainat puolestaan lisääntyivät. Ensiasunnon ostajat ottivat aiempaa pienempiä lainoja, mutta osa jätti ensiasunnon kokonaan hankkimatta.

Väestötason aineistoon perustuvassa tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan uudistuksen vaikutuksia osakemuotoisen ensiasunnon ostajiin vuosina 2017 ja 2018. Osa kotitalouksista saattoi kuitenkin vain lykätä asunnon hankintaa.

– Tulosten mukaan asuntolainojen pienenemisen yhteydessä kotitalouksien muut lainat myös lisääntyivät jonkin verran, huomioivat tutkijat.

Asuminen on yksi merkittävimmistä varallisuuden muodoista Suomessa, kuten omistusasujien korkea määrä osoittaa; Suomessa noin 60 prosenttia kotitalouksista on omistusasujia ja 35 prosenttia asuu vuokralla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

asunnottomuuden

11.10.2022

Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

Kustannusten nousu voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa Y-Säätiö. Myös sote-uudistus tuo riskejä. Säätiö toivoo, että tulevina vuosina asunnottomuus saataisiin poistettua Suomesta kokonaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti