VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

lainakatto

Lainakaton käyttöönotto hillitsi kotitalouksien velkaantumista, mutta samalla se vähensi ensiasunnon ostajien määrää etenkin pienituloisissa kotitalouksissa, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksesta.

Suomessa otettiin käyttöön asuntolainakatto vuonna 2016, mikä rajoitti ensiasunnon ostajien asuntolainan 95 prosenttiin asunnon arvosta. Muiden kotitalouksien lainakatto oli 90 prosenttia. VATT:n tutkimuksen mukaan uudistus onnistui vähentämään kotitalouksien velkaantumista, mutta samalla kotitalouksien mahdollisuudet hankkia esiasunto eriarvoistuivat.

Tutkimuksen mukaan lainakatto vähensi ensiasunnon ostajien määrää noin 8 prosentilla. Etenkin keskimääräistä pienituloisempien kotitalouksien ensiasunnon ostaminen väheni voimakkaasti. Suurituloisten kohdalla vaikutusta ei juuri näkynyt.

– Omistusasuminen on verotuksellisesti edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Siksi lainakatto voi vaikuttaa varallisuuden jakautumiseen rajoittamalla etenkin pienituloisimpien mahdollisuuksia hankkia omistusasunto, sanovat tutkijat.

Asuntokaupat, joissa asuntolaina ylitti lainakaton, vähenivät voimakkaasti uudistuksen jälkeen. Lainakaton juuri ja juuri alittavat asuntolainat puolestaan lisääntyivät. Ensiasunnon ostajat ottivat aiempaa pienempiä lainoja, mutta osa jätti ensiasunnon kokonaan hankkimatta.

Väestötason aineistoon perustuvassa tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan uudistuksen vaikutuksia osakemuotoisen ensiasunnon ostajiin vuosina 2017 ja 2018. Osa kotitalouksista saattoi kuitenkin vain lykätä asunnon hankintaa.

– Tulosten mukaan asuntolainojen pienenemisen yhteydessä kotitalouksien muut lainat myös lisääntyivät jonkin verran, huomioivat tutkijat.

Asuminen on yksi merkittävimmistä varallisuuden muodoista Suomessa, kuten omistusasujien korkea määrä osoittaa; Suomessa noin 60 prosenttia kotitalouksista on omistusasujia ja 35 prosenttia asuu vuokralla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

28.1.2022

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet yli 2100 vastaajasta arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti