Vastuu asunnon kunnossapidosta ei ole aina itsestään selvää

Jos omistat asunnon osakeyhtiöstä, jakautuu sen kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain määräysten mukaan yhtiön ja osakkeenomistajan välillä.

Vastuunjaosta voidaan poiketa osakkeenomistajia velvoittavasti vain yhtiöjärjestykseen otetulla kunnossapitovastuumääräyksellä. Tällainen määräys sitoo automaattisesti myös osakkeen uutta omistajaa.

Jos yhtiössä on joku muu yhteinen käytäntö, perustuu se sopimukseen vain sen hetkisten osakkaiden välillä eikä automaattisesti sido uutta omistajaa, ellei tämä halua siihen sitoutua.

Lain mukaan asunnon rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Esimerkiksi kylpyhuoneiden vedeneristeet, vesihanat, wc-istuin ja vesi- ja viemärijohdot kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Jos taloyhtiö suorittaa osakkaan asunnossa vedeneristeiden uusimiseen liittyvän korjauksen, tulee sen myös ennallistaa työn suorittamiseksi rikkoutuneet kylpyhuoneet sisäosat, kuten pinnat ja kiinteät kalusteet.

Ennallistamisvelvollisuus rajoittuu kuitenkin vain yhtiön niin sanottuun perustasoon. Jos osakkeenomistajan toimesta on kylpyhuoneeseen asennettu, tai halutaan asentaa perustasosta poikkeavia ja merkittävästi kalliimpia ratkaisuja, tulee osakkaan korvata kuluerotus taloyhtiölle.

Jos yhtiö haluaisi siirtää vastuun vedeneristeiden tai muun vastaavan kunnossapidosta osakkeenomistajalle muuttamalla yhtiöjärjestystä kunnossapitovastuumääräyksen lisäämällä, vaatii se yhtiökokouksen kahden kolmasosan määräenemmistön, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tiukempia ehtoja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

21.2.2022

Huonosti tehty loppusiivous voi tulla kalliiksi

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä, eikä vuokranantaja voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin ole sovittu. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan ajan myötä ja vähitellen tapahtuvaa kulumista.

7.2.2022

Taloyhtiö voi joutua vastuuseen liukastumisesta tai lumen putoamisesta väärään paikkaan?

Kun talvella maa on liukas ja katoille kertyy lunta, taloyhtiöiden vastuu piha-alueidensa hoidosta korostuu. − Taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön ja rakennuksen turvallisuudesta, sanoo Suomen Kiinteistöliiton apulaislakimies Kristel Pynnönen Helsingin Sanomien haastattelussa. Vastuu perustuu muun muassa järjestyslakiin ja asunto-osakeyhtiölakiin.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti