Vastuu asunnon kunnossapidosta ei ole aina itsestään selvää

Jos omistat asunnon osakeyhtiöstä, jakautuu sen kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain määräysten mukaan yhtiön ja osakkeenomistajan välillä.

Vastuunjaosta voidaan poiketa osakkeenomistajia velvoittavasti vain yhtiöjärjestykseen otetulla kunnossapitovastuumääräyksellä. Tällainen määräys sitoo automaattisesti myös osakkeen uutta omistajaa.

Jos yhtiössä on joku muu yhteinen käytäntö, perustuu se sopimukseen vain sen hetkisten osakkaiden välillä eikä automaattisesti sido uutta omistajaa, ellei tämä halua siihen sitoutua.

Lain mukaan asunnon rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Esimerkiksi kylpyhuoneiden vedeneristeet, vesihanat, wc-istuin ja vesi- ja viemärijohdot kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Jos taloyhtiö suorittaa osakkaan asunnossa vedeneristeiden uusimiseen liittyvän korjauksen, tulee sen myös ennallistaa työn suorittamiseksi rikkoutuneet kylpyhuoneet sisäosat, kuten pinnat ja kiinteät kalusteet.

Ennallistamisvelvollisuus rajoittuu kuitenkin vain yhtiön niin sanottuun perustasoon. Jos osakkeenomistajan toimesta on kylpyhuoneeseen asennettu, tai halutaan asentaa perustasosta poikkeavia ja merkittävästi kalliimpia ratkaisuja, tulee osakkaan korvata kuluerotus taloyhtiölle.

Jos yhtiö haluaisi siirtää vastuun vedeneristeiden tai muun vastaavan kunnossapidosta osakkeenomistajalle muuttamalla yhtiöjärjestystä kunnossapitovastuumääräyksen lisäämällä, vaatii se yhtiökokouksen kahden kolmasosan määräenemmistön, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tiukempia ehtoja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

vastuuvapaus

22.5.2023

Milloin hallituksen vastuuvapaus on syytä evätä?

Yksi yhtiökokousten esityslistalle kuuluvista päätettävistä asioista on vastuunvapauden myöntäminen hallitukselle – tai sen epääminen. Kyse on merkittävästä päätöksestä, jonka tekeminen edellyttää riittäviä tietoja.

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti