Vastuu asunnon kunnossapidosta ei ole aina itsestään selvää

Jos omistat asunnon osakeyhtiöstä, jakautuu sen kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain määräysten mukaan yhtiön ja osakkeenomistajan välillä.

Vastuunjaosta voidaan poiketa osakkeenomistajia velvoittavasti vain yhtiöjärjestykseen otetulla kunnossapitovastuumääräyksellä. Tällainen määräys sitoo automaattisesti myös osakkeen uutta omistajaa.

Jos yhtiössä on joku muu yhteinen käytäntö, perustuu se sopimukseen vain sen hetkisten osakkaiden välillä eikä automaattisesti sido uutta omistajaa, ellei tämä halua siihen sitoutua.

Lain mukaan asunnon rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Esimerkiksi kylpyhuoneiden vedeneristeet, vesihanat, wc-istuin ja vesi- ja viemärijohdot kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Jos taloyhtiö suorittaa osakkaan asunnossa vedeneristeiden uusimiseen liittyvän korjauksen, tulee sen myös ennallistaa työn suorittamiseksi rikkoutuneet kylpyhuoneet sisäosat, kuten pinnat ja kiinteät kalusteet.

Ennallistamisvelvollisuus rajoittuu kuitenkin vain yhtiön niin sanottuun perustasoon. Jos osakkeenomistajan toimesta on kylpyhuoneeseen asennettu, tai halutaan asentaa perustasosta poikkeavia ja merkittävästi kalliimpia ratkaisuja, tulee osakkaan korvata kuluerotus taloyhtiölle.

Jos yhtiö haluaisi siirtää vastuun vedeneristeiden tai muun vastaavan kunnossapidosta osakkeenomistajalle muuttamalla yhtiöjärjestystä kunnossapitovastuumääräyksen lisäämällä, vaatii se yhtiökokouksen kahden kolmasosan määräenemmistön, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tiukempia ehtoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

10.11.2016

Taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuut selville helposti

Taloyhtiön osakas on siinä mielessä onnekas, ettei hänen tarvitse maksaa kaikkia asuntonsa korjauksia itse. Tietynlaiset viat ja vauriot korjaa taloyhtiö. Kunnossapito- ja korjausvastuista määrätään asunto-osakeyhtiölaissa mutta vain pääpiirteittäin.

21.5.2021

Uuden lain virhevastuu uhkaa nostaa remonttikuluja

Taloyhtiöiden remonttikustannukset voivat nousta, jos maankäyttö-¬ ja rakennuslain uudistukseen ujutettu vastuunjako toteutuu, epäilevät asiantuntijat. Hallitus haluaa puuttua rakentamisen laatuun Suomessa. Sen seurauksena maankäyttö- ja rakennuslakiin on tulossa mittava rakennushankkeiden virhevastuuta koskeva uudistus.

1.7.2015

Hallituksen ja isännöitsijän vastuuvapaus

Kevään yhtiökokouskausi on jälleen käynnissä ja samassa yhteydessä punnitaan taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuuta tilikauden aikana tapahtuneista asioista. Taloyhtiön ylin päättävä elin on yhtiökokous, ja hallituksen ja isännöitsijän ”sooloilut” saattavat päätyä helposti tarkastelun kohteeksi juuri tilikauden päätyttyä. Hallituksen ja isännöitsijän tehtävät Asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 2 §:n mukaan hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti