
Näillä vinkeillä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi asumisessa
Asuminen muodostaa suurimman osan suomalaisen hiilijalanjäljestä. Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.
Suomessa arvioidaan olevan noin 200 000 muistisairasta henkilöä, joista suurin osa on yli 80-vuotiaita. Valtaosa heistä asuu ainakin sairauden alkuvaiheessa yksin kodeissaan. Muistisairailla on hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, millaisissa asunnoissa he asuvat, kirjoittaa Karjalainen (21.9.2020).
Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa tarkastetaan 25.9. Leena Viinisalo-Heiskasen väitöskirja Kun oma tupa ja oma lupa haurastuvat. Tutkimus iäkkäiden muistisairaiden asumisesta ja toimijuudesta.
Muistisairaita vanhuksia väitöstutkimuksessaan haastatellut Viinisalo-Heiskanen kertoo, että turvallisuus tarkoittaa sairastuneille itselleen hyvin erilaisia asioita, kuten mahdollisuutta valvottuun, turvalliseen ja esteettömään oleskeluun sekä liikkumiseen asunnon sisä- ja ulkotiloissa.
Väitöstutkimuksessa käy ilmi, että muistisairailla on hyvin vähäiset vaikutusmahdollisuudet siihen, millaisissa asunnoissa he asuvat. Yhteiskunnassa heidän toiveitaan ei kuulla, vaikka muistisairaat itse toivovat, että heitä ei jätettäisi sairauden myötä päätöksenteon ulkopuolelle. Asumiseen liittyvä toimijuus on muistisairaiden ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa jokapäiväisen elämän asioihin.
Viinisalo-Heiskasen tutkimuksen mukaan arkkitehdeillä ei ollut tutkimusajankohtana paljoakaan tietoa asuntojen suunnittelusta muistisairaille. Asuntoja suunnittelevat eivät saaneet tietoa koulutuksista, joita sosiaali- ja terveydenhuolto järjesti muistisairauksista sekä erilaisten hoito- ja asumispaikkojen suunnittelusta ja kehittämisestä. Asukkaat eivät myöskään olleet mukana asuntojen suunnittelussa.
Viinisalo-Heiskanen ehdottaakin, että muistisairaat ihmiset osallistettaisiin suunnitteluun oman toimintakykynsä rajoissa.
Asuminen muodostaa suurimman osan suomalaisen hiilijalanjäljestä. Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.
Taloyhtiöiltä odotetaan lähitulevaisuudessa isoja ilmastotekoja. Teot eivät kuitenkaan vielä näy taloyhtiöissä. Energiaremontteja saatetaan yhä arastella kustannusten vuoksi, vaikka remontin tuomat pitkäaikaiset säästöt ovat merkittävät.
Piharemontti kannattaa suunnitella huolellisesti ennen toteuttamista. Taloyhtiön on hyvä tehdä pihalle kuntokartoitus ja tehdä sen pohjalta hankesuunnitelma. Huolimaton hankesuunnittelu johtaa huonoon lopputulokseen.
Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta saa korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä. Avustuksilla voi parantaa esimerkiksi taloyhtiön esteettömyyttä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään