Uusituvan energian osuus kaukolämpötuotannossa kasvaa kylmistä talvista huolimatta

Vuoden 2021 kylmä tammi-helmikuu ja loppuvuoden pakkaskausi erottuvat selkeinä kaukolämmön kulutuspiikkeinä. Koko vuoden osalta kaukolämmön kulutus kasvoi 18 %, mikä heijastui päästöihin. Ne nousivat noin neljänneksen edellisestä vuodesta, lähelle vuoden 2019 tasoa. Verrattuna aiempiin vuosiin päästöjen suunta on edelleen vahvasti laskeva. Vuoteen 2003 verrattuna kaukolämmön päästöt ovat laskeneet 69 %.

Turpeen osuus laski neljästätoista prosentista kymmeneen, samalla kun metsäenergian käyttö on vastaavasti noussut. Taustalla on ilmastotoimenpiteitä vauhdittava päästökauppa, joka on tehnyt turpeesta huomattavan kalliin polttoaineen bioenergiaan verrattuna. Päästöoikeuksien hinta on yli kymmenkertaistunut vuodesta 2017, ja yksin viime vuoden aikana niiden hinta kolminkertaistui.

Energiateollisuus ry:n kaukolämmöstä vastaavan johtajan, Janne Kerttulan, mukaan fossiiliset polttoaineet ja turve tulevat kovaa vauhtia alas jo tämän vuosikymmenen aikana, kun uusiutuvat polttoaineet ja ei-polttavat tulevat niiden tilalle.

– Päästökauppa vähentää päästöjä, ja samalla parantaa päästöttömän tuotannon kannattavuutta. Nyt on aiempaa kannattavampaa investoida uusiutuviin ja ei-polttaviin ratkaisuihin lämmityksessä, Kerttula toteaa.

Kaukolämpö on edelleen suosituin lämmitysmuoto uusissa kiinteistöissä. Omakotitaloista, joista monet rakennetaan kaukolämpöverkkojen ulkopuolelle, vain 15 % valitsee kaukolämmön, uusista kerrostaloista sen valitsee 85 %.

Erilaiset sähköön perustuvat lämmitysratkaisut ovat kasvattaneet suosiotaan varsinkin liike- ja toimistorakennuksissa sekä julkisissa tiloissa, mutta niissäkin kaukolämmön osuus on edelleen selvästi suurempi kuin muilla lämmitysmuodoilla yhteensä.

Energiateollisuuden mukaan kaukolämmityksen asiakasmäärät ovat edelleen kasvussa, mutta rakennusten energiatehokkuuden parannuttua kaukolämmön kokonaiskulutus ei enää kasva.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiansäästö

20.9.2023

Kuukauden kasvo: Arjen energiateot on hyvä ottaa tavaksi

Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee taloyhtiöille energiatarkastusta. Sen avulla voi selvittää kiinteistön energiatehokkuuden. Myös yhtiön asukkaat pystyvät pienentämään taloyhtiön energiankulutusta arjen säästötoimilla.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Sari Tanus / Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraattien Sari Tanuksen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti