Uusi viilennystekniikka auttaa kerrostalokodeissa

Kuuman kesän jäljiltä monissa vanhoissa taloyhtiöissä asukkaat miettivät viilennysratkaisuja tulevia vuosia varten.

Helsingin kantakaupungissa energiayhtiö Helen on tarjonnut omaa kaukokylmäratkaisuaan, jossa jäähdytys tulee keskitetyn energiantuotannon kautta.

Kaukokylmällä tarkoitetaan ratkaisua, jossa Helen tuottaa jäähdytyksen lämpöpumpuilla ja se johdetaan koteihin. Asunnoista talteen otettu hukkalämpö kierrätetään ja jalostetaan edelleen kaukolämmöksi.

Osa taloyhtiöistä on kuitenkin valinnut niin sanotun ”maaviileän” ratkaisun. Jos taloyhtiö porauttaa lämpökaivoja maalämpöjärjestelmää varten, sen kannattaa samassa yhteydessä vetää asuntoihin myös viilennysputkisto.

Maan syvyyksissä lämpötila pysyttelee 0–5 asteen tuntumassa, perinteisen perunakellarin lukemissa. Sieltä viileyttä johdetaan asuntoihin tarpeen mukaan.

Helsinkiläisessä taloyhtiössä viilennyksen asennus on maksanut osakkaille parin tuhannen euron verran riippuen siitä, kuinka monta puhallinta asuntoon on asennettu.

Mukavuutta lisää sekin, että jäähdytysyksikkö on ajastettavissa esimerkiksi asukkaan poissaolojen varalta. Viilennys voidaan säätää vaikkapa päälle pariksi tunniksi ennen paluuta kotiin.

Tilastotietoa taloyhtiöitten tai pientalojen viilennysratkaisuista on vaikea saada, mutta niiden arvellaan yleistyvän vinhaa vauhtia. Hakijoina on entistä enemmän taloyhtiöitä.

Maalämpöratkaisut ovat yleistyneet

− Taloyhtiöiden maalämpöratkaisut ovat yleistyneet ja niin myös maaviileän suosiminen, ennakoi asumisen energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Kettusen mukaan maaviileän käyttö on varsin edullista taloyhtiölle. Kustannukset muodostuvat lähinnä järjestelmän rakentamisesta. Energiaa maaviileässä kuluttavat vain kiertovesipumput ja asuntokohtaiset puhaltimet.

Ulkonäöltään maaviileän puhallinkonvektorit näyttävät samalta kuin monille tutut ilmalämpöpumppujen puhaltimet.

Mihin tahansa asuntojen ilmalämpöpumppuja ei voi laittaa. Rajoituksia asettavat muun muassa julkisivumääräykset.

Maaviileän etuna on Kettusen mukaan se, ettei kaikkien osakkaiden ole pakko ottaa sitä käyttöön yhtä aikaa. Asuntokunta voi päättää asennuksesta jälkeenpäin.

Järjestelmä myös lämmittää maalämmön lämpökaivoja, koska huoneistojen lämmönsiirtoneste palaa lämmenneenä lämpökaivoon.

− Lämpöä varastoituu kesäaikaan kallioperään tulevaa lämmityskautta varten, Kettunen sanoo.

Helsingin Sanomien artikkeliin pääset tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.12.2021

Joulukuusi hankitaan noin 1,4 miljoonaan suomalaiskotiin

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

25.5.2015

Lähienergiatori: uusiutuvan energian alalla tehdään nyt ennätyksiä

Uusiutuva energia on nousemassa Suomen tärkeimmäksi energian lähteeksi uusien innovaatioiden ja investointien ansiosta. Konkreettisia esimerkkejä viimeaikaisista ennätyksistä on kaikissa uusiutuvan energian muodoissa. Lämpöpumput ja aurinkoenergia ovat yhä yleisemmin osa rakennusten energiajärjestelmiä.

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti