Uudenmaan kiinteistöt tuottivat yli kolmanneksen kiinteistöverosta

Uudenmaan

Verohallinto on tänä vuonna kerännyt kiinteistöveroa lähes 2,1 miljardia euroa, mikä on 84 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Kasvua selittää pääasiassa rakennusten jälleenhankinta-arvojen korotus, joka on seurausta rakennuskustannusindeksin noususta.

Kiinteistöveron tuotosta reilu kolmannes (34,8 prosenttia) tulee Uudellamaalla sijaitsevista kiinteistöistä. Seuraavaksi eniten veroa maksettiin Pirkanmaalla (8,6 prosenttia) ja Varsinais-Suomessa (7,6 prosenttia).

− Uudenmaan verotuottoa selittää ensisijaisesti maapohjan ja rakennusten verotusarvot, jotka ovat selkeästi muuta maata korkeampia. Lukumääräisesti kiinteistöveron piirissä olevista rakennuksista Uudellamaalla sijaitsee noin 13 prosenttia, Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen sanoo.

Sen sijaan Pohjois-Karjalan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan osuus kiinteistöveron tuotosta on yhteensä hieman alle 5 prosenttia.

Kaikista kiinteistöveron maksajista lukumääräisesti suurin osa on henkilöasiakkaita (92,4 prosenttia). Euromääräisesti henkilöasiakkailta kerätty vero muodostaa kuitenkin vain vajaan kolmanneksen (28,7 prosenttia) kiinteistöveron kokonaiskertymästä. Osakeyhtiöt ja asunto-osakeyhtiöt maksavat noin viidenneksen molemmat (20,6 ja 21,3 prosenttia).

Kiinteistöveroon on tulossa ensi vuodelle tuntuva korotus, josta Kiinteistöliitto on esittänyt huolensa.

Näin kiinteistövero kerätään:

  • Kiinteistöveron määrä perustuu kiinteistön sijaintikunnan määräämiin kiinteistöveroprosentteihin sekä kiinteistön edellisen vuoden verotusarvoon. 
  • Kiinteistövero tilitetään kokonaisuudessaan sille kunnalle, jossa kiinteistö sijaitsee. 
  • Kiinteistöveroa ei maksuunpanna, jos asiakaskohtainen veron määrä on alle 10 euroa. Vuonna 2022 kiinteistöveron määrä jää alle maksuunpanon alarajan noin yhdellä prosentilla asiakkaista. Yhteissummaltaan alle 10 euron kiinteistöveroja oli vuonna 2022 yhteensä noin 121 000 euroa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hissiremontti

23.5.2022

Veräjähissi kuntoon vanhaa taloa arvostaen

Helsingissä Uudenmaankatu 13:ssa tehtiin vaativa hissiremontti historiallisessa taloyhtiössä. Hissit peruskorjattiin alkuperäinen ulkonäkö säilyttäen. Projekti onnistui hallituksen, isännöitsijän ja eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

8.4.2022

Kompostoinnista tulee jatkossa ilmoittaa ja sitä valvotaan tarkastuskäynneillä

EU:n jätesäädöspaketin keskeisenä tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä lisätä uudelleenkäyttöä ja biojätteen kierrätysastetta. Suomi pyrkii tavoitteeseen muun muassa jätelakiin kirjatulla kotikompostoinnin ilmoitusvelvollisuudella. – Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen on ilmoitettava kompostoinnistaan jätehuoltoviranomaiselle, jäteasiainpäällikkö Christine Perjala Uudenmaan jätelautakunnasta kertoo Itäväylä-lehdelle.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

8.12.2021

Kiinteistöliitto Uusimaan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin DI Martti Suomela

DI Martti Suomela on ollut mukana Kiinteistöliitto Uusimaan hallituksessa vuodesta 2015 ja seurannut yhdistyksen toimintaa monesta näkökulmasta. Hän sanoo tulevansa omalta osaltaan huolehtimaan siitä, että vuosikokouksen tahtotilaa noudatetaan ja asioita viedään eteenpäin kohteliaan suoraviivaisesti. − Jäsenkuntamme koostuu pääosin asunto-osakeyhtiöistä, joten edunvalvontamme tulee palvella niitä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti