Kiinteistöliitto: kiinteistöveron tuntuvat korotukset torjuttava

kiinteistöveron korotukset

Kiinteistövero uhkaa nousta merkittävästi ensi vuonna. Kiinteistöliitto vaatii, että korotusta kohtuullistetaan, jotta valtion toimin ei vielä entisestään lisätä asumisen ja kiinteistöjen kustannuksia. Kiinteistöliitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.).

Kiinteistöverotusta uhkaava tuntuva korotus liittyy rakennuskustannusten nousuun ja tämän myötä nouseviin rakennusten verotusarvoihin. Rakennusten verotusarvon korotus kohdistuu kaikkiin verovelvollisiin, joilla on verotettavaa rakennusvarallisuutta eli valtaosaan kaikista kiinteistöverovelvollisista.

Viime vuonna rakennusten verotusarvon korotus oli rakennuskustannusindeksin perusteella 4,2 prosenttia. Kuluvan vuoden kesäkuussa lukema oli 9,4 prosenttia. Jos tämä korotus viedään rakennusten verotusarvoihin, rakennusten kiinteistövero nousee ensi vuonna vastaavalla tavalla. Koska kiinteistöverotus kohdistuu myös maapohjaan, kiinteistöveron kokonaismuutos on keskimäärin tuota pienempi.

– Vuosien 2022 ja 2023 korotukset toisivat rakennuksen verotusarvoon vertailuaineistomme mukaan yhteensä noin 14 prosentin kokonaiskorotuksen, ja kokonaisveroon noin 10 prosentin korotuksen, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailuaineiston mukaan sen seuraamissa 59 kaupungissa kiinteistövero nousisi keskimäärin 6,5 prosenttia. Eniten kiinteistövero nousisi Mustasaaressa, hieman runsaat 9 prosenttia, ja vähiten Helsingissä, runsaat kaksi prosenttia. Laskelmat on tehty sillä oletuksella, että kuntien kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan.

– Vaikka nyt näyttää siltä, että rakennuskustannusten nousu olisi taittumassa, mitään takeita siitä ei ole. Sen vuoksi on hyvin mahdollista, että myös vuodelle 2024 kiinteistöveron korotus olisi suuri. Tämä tarkoittaisi rakennusten kiinteistöveron nousua kaikkialla Suomessa noin 20 prosenttia kolmen vuoden aikana, Kero toteaa.

– Tämä olisi vastoin nykyisen hallitusohjelman mukaista henkeä, jonka mukaan kiinteistöverouudistuksen vaikutuksesta kenenkään verovelvollisen kiinteistövero ei nousisi kohtuuttomasti.

Kiinteistöliitto esittää, että valtiovarainministeriön tulevassa asetuksessa rakennusten kiinteistöveron laskennassa rakennuskustannusten nousuvaikutusta kohtuullistetaan. Kiinteistöliiton mielestä olisi vähintäänkin siirryttävä malliin, jossa vuosittaisia muutoksia tasoitetaan muutaman vuoden kustannusnousun keskiarvon avulla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Uudenmaan

15.11.2022

Uudenmaan kiinteistöt tuottivat yli kolmanneksen kiinteistöverosta

Kiinteistöveroa on tänä vuonna kerätty lähes 2,1 miljardia euroa, kertoo Verohallinto. Reilu kolmannes kiinteistöverosta tulee Uudeltamaalta. Suurin osa kiinteistöveron maksajista on henkilöasiakkaita.

kiinteistövero

20.5.2022

Kiinteistöliitto selvittäisi tarkemmin verouudistuksen vaikutuksia

Kiinteistöveroa ollaan uudistamassa, mutta Suomen Kiinteistöliitto ei ole tyytyväinen esitykseen. Sen mukaan uudistusten vaikutuksia pitäisi selvittää vielä paremmin ennen eduskunnalle luovuttamista.

rakentamisen

16.3.2023

Rakentamisen kallistuminen nostaa monen kiinteistöveroa

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet, mikä nostaa monen kiinteistönomistajan veroja. Kiinteistöveron muutoksen määrä ei kuitenkaan ole kaikilla veronmaksajilla sama, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

9.11.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helenin hinnankorotuksia

Kiinteistöliitto Uusimaan mukaan kaukolämpöyhtiö Helenin toiminta ihmetyttää taloyhtiöitä. Helen korottaa sähkön ja kaukolämmön hintoja ja tuottaa samaan aikaan suuria voittoja. Nousevat kulut saattavat taloyhtiöt vaikeuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti