Ulkovalaistuksen uudistaminen tuo säästöjä taloyhtiölle

Ulkovalaistuksen uudistamista pitäisi katsoa myös tuoton näkökulmasta, ei pelkkänä menoeränä. Takaisinmaksun jälkeen uusittu valaistus on tuottava investointi taloyhtiölle.

Miltä kuulostaisi, jos taloyhtiö voisi säästää 20—40 prosenttia vuotuisesta sähkölaskusta? Varmastikin hyvältä. Vaatiiko tämä suuria investointeja, joku varmastikin miettii heti. Ei välttämättä, riippuu siitä, millaiset pihavalaisimet yhtiö päättää hankkia, sillä hintahaitari valaisimissa on laaja.

Heka Oy Roihuvuoren Abraham Wetterin tie 11:n asukas Nico Leokratis oli jo pitkään kauhistellut yhtiön sähkölaskun suuruutta, josta ison osan veivät ei-tarkoituksenmukaiset ulkovalaisimet ja varastotilojen valaisimet, jotka saattoivat palaa yötä päivää useita päiviä putkeen.

-Valaisimet alkoivat olla jo elinkaarensa päässä ja ne eivät valaisseet kunnolla piha-aluetta. Energiansäästö tuli vähän kuin kaupanpäälle, kun valaisimia alettiin uusia tehokkaammiksi, Leokratis toteaa.

Tuhansien eurojen säästöt vuositasolla

Reilut kolme vuotta sitten tehty valaistusremontti on tiputtanut yhtiön sähkönkulutusta noin 30 prosenttia eli 25 000 – 26 000 kWh vuosittain, mikä tekee noin 3000 euroa säästöä sähkölaskussa. Valaistusremontin takaisinmaksuajaksi laskettiin noin neljä ja puoli vuotta.

-Sen jälkeen valaisimet tuovat pelkkää säästöä yhtiölle, Leokratis muistuttaa.

-Ja säästäminen alkoi heti, kun ensimmäinen valaisin vaihdettiin.

Valaisinten lisäksi myös vanhat ulkovalaistusta ohjaavat hämäräkytkimet uusittiin ja säädettiin ”oikeisiin” säätöihin. Pelkästään hämäräkytkinten säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa, kun valot eivät pala niin sanotusti turhaan.

Sähkölaskua on suhteessa helpompi pienentää taloyhtiöissä kuin lämpölaskua. Valaisinremontti ei vaadi välttämättä isoja investointeja.

-Meillä valaisinremontti valaisin- ja tarvikehankintoineen maksoi noin 15 000 euroa.  Kaikki pihan valaisimet uusittiin. Vanhat elohopeahöyrylamput vaihdettiin LED-lamppuihin, Leokratis kertoo.

Valoa sinne missä sitä tarvitaan

Vanhat valaisimet olivat huonosti suunnattuja ja sijoitettuja, ne valaisivat taivasta ja valo ei yltänyt tasaisesti joka paikkaan kulkuväylillä.

Vanhojen valaisimien tilalle asennettiin LED-valaisimet sekä muutamia monimetallipolttimoa käyttäviä valaisimia, ja niitä myös sijoitettiin uusiin paikkoihin. Valon määrää saatiin lisättyä huomattavasti ja valon väriksi valittiin 4 000 K valkoinen valo, mikä sopii parhaiten ihmisen silmälle. Lisäksi sitä tarvitaan 20—30 prosenttia vähemmän saman tuloksen saavuttamiseksi kuin keltaista valoa.

-Valaistuksen sähköteho putosi remontissa noin 46 prosenttia, tavoittelimme 20 prosentin pudotusta, joten lopputulos oli melko hyvä, Leokratis naurahtaa.

Energian säästössä varovainen tavoite oli noin 20 prosenttia, mutta lopulta toteutuikin 30 prosentin säästö.

Sähkölaskua on suhteessa helpompi pienentää taloyhtiöissä kuin lämpölaskua.

Ulkovalaistus pitkäikäinen hankinta

Taloyhtiön tulisi miettiä pihavalaistusinvestointia pitkän aikavälin hankintana, ulkovalaistus hankitaan pääsääntöisesti 10-30 vuoden ajaksi. Elinkaarikustannus on tärkeä ja oikea kustannusten arviointimenetelmä, kun vertaillaan yli kymmenen vuoden kokonaiskustannuksia. Ostohinnaltaan 100 euroa/kpl kalliimpi tuote voikin olla 1000 euroa edullisempi tuotteen elinkaaren aikana. Laatuun kannattaakin satsata.

-Uusittu valaistus vähentää huoltokustannuksia, sillä laadukkaan LED-valaisimen elinikä on yli 75 000 tuntia ja takuu 5—8 vuotta ja polttimoita ei tarvitse vaihtaa tuskin koskaan. Myös ilkivalta ja automurrot esimerkiksi vähenevät, kun piha-alue on oikein valaistu.

-Miksi taloyhtiöt kuitenkin lähtevät niin nihkeästi uudistamaan pihavalaistustaan?

Hyvä suunnittelu kannattaa

Leokratis on omien sanojensa mukaan ”tavallinen kansalainen, joka on intohimoinen valaistuksen harrastaja”. Taloyhtiöiden kannattaa ottaa suunnittelija mukaan projektiin, kun ulkovalaistusta aletaan uudistaa.

-Valaisimien kirjo on laaja ja ne kehittyvät jatkuvasti. Hankalaksi itsesuunnittelun tekee myös se, että valaisimien hintoja ei oikein löydä mistään.

Lisäksi yhtiön tulisi määritellä, mitä remontilla tavoitellaan.

-Halutaanko energiansäästöä vai parempaa valaistusta? Oikein valitulla LED-valaistuksella molemmat saadaan mutta kumpaa painotetaan?

Oikeanlainen tarpeeseen soveltuva valaisin oikeaan paikkaan

Valaistusta ei tarvitse muuttaa kerralla, riittää, että aloittaa vaikkapa vaihtamalla palaneet vanhat polttimot LED-polttimoihin. Joissain valaisimissa tämä vaatii sähkömiehen apua.

Yleisiin tiloihin, erityisesti varastoihin, voidaan myös laittaa liiketunnistimet, jolloin valot eivät jää turhaan päälle.

Lisätietoa:

Energiatehokas valaistus taloyhtiöön -opas

Valaisinvalmistajia:

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

älylämmitys

13.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Järvenpääläisen kerrostaloyhtiön älylämmitys käynnistyi säästöllä

Kaukolämmöllä lämpiävä Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaita otti keväällä 2023 käyttöön älylämmityspalvelu Wattisen ja optimoi lämmitysenergian kulutuksensa. Tulosta tuli.

DNA ja Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti