Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Sähkön säästäminen on tänä syksynä välttämätöntä, mutta turvallisuusjärjestelyjä ei kannata unohtaa, sillä tulipalo voi tulla hyvin kalliiksi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kannustaakin ihmisiä pohtimaan oman kodin turvallisuusriskejä.

– Ymmärrämme, että monissa perheissä ollaan huolissaan sähkölaskusta tänä syksynä. Haluamme nostaa esille turvallisuusnäkökulman, jotta kukaan ei joutuisi vielä pahempaan pulaan. Suurin säästökeino ei välttämättä liity sähkön hintaan vaan siihen, että vältetään tulipalo tai vesivahinko, vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä toteaa.

Riski voi syntyä erityisesti omista luovista ratkaisuista. Tulipalon vaikutukset ovat suuremmat kuin sähkölaskussa säästetyt eurot. Palosta voi aiheutua erilaisia kustannuksia tuhoutuneeseen kotiin ja omaisuuteen, tilapäiseen asuntoon, muuttoon, terveyteen tai kuntoutukseen liittyen. Vakuutus voi kattaa kuluja, mutta kannattaa tarkistaa vakuutusehdot, ettei tule yllätyksiä.

Tarkista palovaroittimen toimivuus

– Jokaisen on hyvä varmistaa nyt ainakin se, että palovaroittimet toimivat ja niitä on tarpeeksi, sanoo Leino.

SPEK suosittelee sijoittamaan palovaroittimen jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreiteille kuten eteiseen.

Sähkön säästäminen voi joissain tapauksissa johtaa myös onnettomuuksiin.

– Kannattaa miettiä, mitä ovat ne eniten sähkölaskuun vaikuttavat asiat ja keskittyä niihin. Valaisusta tinkiminen liikaa ei välttämättä helpota merkittävästi kukkaroa, mutta pimeässä kompastuminen voi johtaa loukkaantumiseen, Leino kertoo.

Työpaikoilta tuttu turvallisuuskävely käyttöön kotonakin

Kotona olisi hyvä ottaa monelta työpaikalta tuttu turvallisuuskävely traditioksi. Turvallisuuskävelyssä koko perhe tai asuinkumppanit kävelevät kotona yhdessä ja tarkistavat palovaroittimien toiminnan ja sen, mistä alkusammutusvälineet löytyvät. Myös eri poistumisreittien ja kodin turvallisuusriskien läpikäyminen on osa turvallisuuskävelyä. Lopuksi mennään yhdessä sovitulle kokoontumispaikalle ulos.

Lämmitä puilla turvallisesti

Puilla lämmitettävien tulisijojen käyttö on alkanut kiinnostaa niitäkin ihmisiä, jotka eivät tavallisesti nauti takkatulesta säännöllisesti. Kotiin kannattaa hankkia häkävaroitin ja muistaa, että nuohooja on kaikkien tulisijoja käyttävien ylin ystävä.

Jos tulisija on ollut pitkään käyttämättä, pitää nuohooja tilata tekemään nuohous ja rakenteellinen tarkastus. Lain mukaan säännöllisessä käytössä oleva tulisija pitää nuohota vähintään vuoden välein. Nuohoojalla on velvollisuus ilmoittaa palovaarallisista vioista kiinteistön omistajalle ja pelastusviranomaiselle. Nuohoojalta voi myös varmistaa tulisijan kuntoon ja käyttöön liittyviä asioita.

Nuohouksen lisäksi pelastusala muistuttaa tulisijojen toiminnasta ja puiden säilytyksestä. Polttopuut kannattaa sijoittaa riittävälle etäisyydelle asuinrakennuksesta. Puun kuivaaminen ennen polttamista vähentää paloriskiä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti