SPEK

Uusimmat artikkelit

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

5.10.2020

Suomessa on ovia, joita ei saa hätätilanteessa helposti auki

Suomessa on julkisissa tiloissa ovia, joista ei pääse helposti poistumaan tulipalossa tai muussa hätätilanteessa. Rakennusten suunnittelussa on usein korostunut asiattomien kulun rajoittaminen, mutta turvallisesta ulospääsystä ei ole huolehdittu yhtä hyvin. Tuore opas antaa ratkaisun ongelmaan.

27.7.2020

Kun salamoi, töpselit kannattaa irrottaa pistorasioista

Moni suomalainen pohtii, kannattaako ukkosella esimerksi irrottaa sähkölaitteiden töpselit pistorasioista, jotta välttyisi vahingoilta. Pelastusalan asiantuntijoiden mukaan ukonilmoja vastaan varautuminen on viisasta, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija- ja kehittämispalvelujen johtaja Mika Gröndahlin mukaan varautuminen riippuu alueesta.

5.6.2020

Pelastusala toivoo mökkeilijöiden noudattavan turvallisuutta

Pelastustoimi ja pelastusalan järjestöt toivovat, että ihmiset kiinnittävät huomiota turvalliseen toimintaan mökeillä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kehottaa tarkistamaan kymmenen kohdan listan omalla tai vuokramökillä. Oman toiminnan vastuullisuus on keskeistä asumisen turvallisuuteen liittyvissä asioissa, ollaan sitten kotona tai mökillä.

13.1.2020

Vuokramökkien turvallisuuteen puututaan uusilla ohjeilla

Vuokramökkien ja loma-asuntojen paloturvallisuutta parannetaan uusilla ohjeilla, kertoo Helsingin Sanomat. Ohjeista vastaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK). Ohjeiden avulla mökkiä tai asuntoa lyhytaikaisesti vuokraava voi varmistaa, että asunnon paloturvallisuusasiat ovat kunnossa.

20.6.2019

SPEKiltä kritiikkiä hallitusohjelman puurakentamislinjauksia kohtaan

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin johtaja Karim Peltonen kritisoi Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan hallitusohjelman linjauksia puurakentamisen paloturvallisuusmääräysten keventämisestä. Peltosen mukaan paloturvallisuus on ehdottoman kriittistä varsinkin korkeassa puurakentamisessa ja on valitettavaa, että hallitusohjelmassa esitetään puurakentamisen paloturvallisuusmääräysten keventämistä. Hän toteaa, että ihmisten hengen ja terveyden osalta paloturvallisuusmääräysten liikkumavara ei ole rajaton, ja olisi perusteltua, että tutkimus- ja kehityspanoksia […]

21.5.2019

Älyrakentamisessa ei huomioida tarpeeksi paloturvallisuutta

Palontorjuntatekniikka mielletään herkästi yksityiskohdaksi, josta on helppo tehdä kustannussäästöjä . Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Tampereen yliopiston Palolaboratorio tekivät aiheeseen liittyvän asenneselvityksen; miten paloturvallisuus huomioidaan nykyaikaisessa älyrakentamisessa. Selvityksestä käy ilmi, että älykkäitä paloturvallisuusratkaisuja on olemassa, mutta niiden laajempi jalkauttaminen kompastuu tiedon tai asenteiden, taloudellisten resurssien tai teknisen käyttökelpoisuuden puutteisiin – usein kaikkiin yhtä aikaa.