Tulipaloissa kuoli 78 ihmistä vuonna 2015

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön alustavien tietojen mukaan tulipaloissa kuoli viime vuonna 78 ihmistä. Kuolemien määrä laski hieman edellisvuodesta, jolloin tulipaloissa menehtyi 87 ihmistä. SPEKin johtaja Matti Orrainen arvelee, että määrätietoinen turvallisuustyö on vaikuttanut suuntaukseen. Vuosina 2010–2014 palokuolemien vuosittainen keskiarvo on selkeästi alhaisempi kuin edellisellä tarkastelujaksolla.

Sisäisen turvallisuuden ohjelman yhtenä tavoitteena oli se, että palokuolemien määrä laskee vuoteen 2015 mennessä siten, että se on enintään 50. Tarkastelujaksolla 2005–2009 palokuolemia oli vuodessa keskimäärin 103 ja 2010–2014 keskimäärin 74. SPEKin johtaja Matti Orrainen on tyytyväinen muutokseen.

– Vaikka sisäisen turvallisuuden ohjelman tavoite jäi toteutumatta, suuntaus on selkeästi parempi. Viimevuotinen palokuolemaluku vastaa suurin piirtein viiden edeltävän vuoden keskiarvoa. Näyttää siltä, että määrätietoinen turvallisuustyö on tuottanut tulosta, Orrainen toteaa.

Viime vuosina on tehty paljon työtä asumisen paloturvallisuuden parantamiseksi. Itsestään sammuvat savukkeet tulivat pakollisiksi, ja yli 3 000 hoiva- ja huoltolaitosta on varustettu automaattisella sammutuslaitteistolla. Orraisen mukaan tilastot osoittavat, että laitteistot ovat toimineet useissa tulipaloissa ja pelastaneet ihmishenkiä.

Ongelmana on se, että suuri osa toimintakyvyltään rajoittuneita ihmisiä on siirretty turvallisista laitoksista omiin koteihin asumaan. Nyt turvallisuustyö on kohdistettava tämän kohderyhmän asumisen paloturvallisuuteen. Toimintakyvyltään rajoittuneiden ihmisten paloturvallisuutta voidaan parantaa esimerkiksi liesiturvalaitteilla ja mobiilisammutuslaitteistoilla.

– Paloturvallisuuskampanjoiden ja turvallisuusviestinnän ansiosta asumisen paloturvallisuus on noussut keskusteluun. Tulevaisuudessa kaikkien ihmisten olisi syytä huomioida, että kodeissa asuu entistä huonokuntoisempia ihmisiä. Jos heidän paloturvallisuuttaan ei paranneta, voi tulipaloissa kuolleiden määrä kääntyä uudelleen nousuun, Orrainen sanoo.

Lähes 40 prosenttia kuolleista oli ikäihmisiä

Viime vuonna tulipaloissa kuolleista oli miehiä 51 ja naisia 15. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannasta puuttuu tieto 12 uhrin sukupuolesta. Lapsia tulipaloissa kuoli yksi, 16–24-vuotiaita kaksi ja 25–64-vuotiaita 28. Tietolähteistä puuttuu 29 uhrin ikä. Niistä kuolleista, joiden ikä on SPEKin tiedossa, 18 oli yli 65-vuotiaita. Tämä on lähes 40 prosenttia kaikista kuolemantapauksista. Viime vuoden palokuolemista 36 tapahtui omakotitaloissa, 17 kerrostaloissa, neljä rivi- ja muissa pientaloissa, kolme vapaa-ajan asunnoissa, kahdeksan autoissa, neljä muissa rakennuksissa ja yksi hoitolaitoksissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.6.2016

Asumisen kulut haukkaavat yhä suuremman loven kukkaroon

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan asuminen on yhä kalliimpaa ensi vuonna. Omistusasuntojen hinnat ja vuokrat nousevat koko maassa. Velallisen taloutta tukee kuitenkin alhainen korkotaso.

31.3.2017

Suuret asumiskustannukset hieman harvemmalla

Suuret asumiskustannukset rasittivat vuokralla asuvista kotitalouksista 14,6 prosenttia vuonna 2015. Osuus oli 2,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin edeltävänä vuonna. Omistusasunnoissa asuvista kotitalouksista asumiskustannusrasitteisten osuus pysyi lähes samana, noin 2 prosentissa.

14.3.2016

Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 13 ihmistä

Sähkötupakat aiheuttivat viime vuonna 78 erheellistä paloilmoitusta, mikä on 61 ilmoitusta enemmän kuin vuonna 2014. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että sähkötupakointi voi tulla kalliiksi, koska pelastuslaitokset laskuttavat erheellisistä paloilmoituksista. Maksu on keskimäärin 725 euroa.

21.10.2014

Rakentaminen jatkaa vähenemistään

Tänä vuonna rakentaminen supistuu 2 prosenttia, ja menossa on jo kolmas peräkkäinen vuosi kun rakentamisen määrä vähenee. Ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi 0–1 prosentin laskua. Rakentamista kannattelee yhä korjausrakentamisen tasainen kasvu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti