Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

lämminvesivaraaja

Lämminvesivaraajissa on tapahtunut viime vuosina muutamia vakavia onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa varaajien omistajia ja käyttäjiä niiden turvallisesta käytöstä.

Lämminvesivaraajia käytetään omakotitaloissa, asunto-osakeyhtiöissä, liike- ja teollisuuskiinteistöissä sekä maatiloilla kiinteistöjen käyttöveden lämmittämiseen ja kiinteistöjen lämmitysjärjestelmissä veden lämmitykseen.

Viime vuosien aikana Tukesin tietoon on tullut lämminvesivaraajille sattuneita käytön aikaisia vaaratilanteita sekä muutamia isoissa kiinteistöissä tapahtuneita räjähdysonnettomuuksia. Lämminvesivaraajat ovat myös olleet osallisena useissa rakennuspaloissa.

Havaitut vaaratilanteet ja onnettomuustapaukset ovat usein liittyneet lämminvesivaraajien rajoitin- ja varolaitteissa sekä sähkölaitteissa esiintyneisiin vikoihin tai puutteisiin. Lisäksi varaajien syöpyminen ja korroosio ovat voineet vaikuttaa onnettomuuksien syntymiseen.

Osasyynä vaaratilanteisiin ja onnettomuuksin ovat olleet lämminvesivaraajien ikääntyminen, käyttö- ja huolto-ohjeiden puuttuminen ja niissä esitettyjen huollon ja kunnossapidon laiminlyönti.

Näin voit vaikuttaa lämminvesivaraajan turvallisuuteen

Varmista lämminvesivaraajan hankinnan yhteydessä, että laitteen mukana toimitetaan käyttö- ja huolto-ohjeet, EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus sekä tarvittaessa teknisiä asiakirjoja mahdollisia korjaus- ja muutostöitä varten. Jos ostat laitteen käytettynä, pyydä tiedot huoltohistoriasta.

Noudata lämminvesivaraajan asentamisessa valmistajan ohjeita. Kiinteistöön sijoittamisessa tulee ottaa huomioon varaajan käytön, huollon ja tarkastusten edellytykset.

Lämminvesivaraajaan syötettävän veden laatuun tulisi kiinnittää huomiota, jotta käyttöveden vaatimukset täyttyisivät ja korroosion syntyminen estyisi.

Varaajien termostaatit ja sähköiset rajoitinlaitteet, kuten ylilämpösuojat, suojaavat lämminvesivaraajia käyttöarvojen ylityksiltä ja rikkoutumisilta. Sähköasennukset ja -huollot voi tehdä ainoastaan valtuutetun sähköasentajan valvonnassa ja voimassa olevien sähköturvallisuusmääräysten mukaisesti.

Lämminvesivaraajassa tulee olla varolaitteet, jotka suojaavat varaajaa suurimman sallitun käyttöpaineen ylitykseltä. Ne tulee sijoittaa sulkulaitteettomasti varaajan yhteyteen. Niiden tarkastuksissa ja testauksissa tulee noudattaa valmistajan ohjeita.

Käyttöhenkilöille tulee järjestää asianmukainen koulutus lämminvesivaraajan käytöstä ja huolloista ennen järjestelmän käyttöönottoa. Työntekijälle opastuksen antaa työnantaja.

Omistajan tai käyttäjän tulee huolehtia varaajan ja siihen liittyvien laitteiden turvallisesta käytöstä. Varaajille pitää tehdä säännöllisesti valmistajan käyttö- ja huolto-ohjeissa esittämät tarkastukset ja huoltotyöt.

Lue lisää Tukesin sivuilta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkosähköjärjestelmä

26.9.2022

Tukes varoittaa aurinkopaneelien virheellisistä asennuksista

Aurinkosähköjärjestelmän virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja ja paloturvallisuusriskin. Siksi järjestelmien asennuksissa on käytettävä aina niihin perehtynyttä sähköalan ammattilaista, muistuttaa Tukes.

vääräntyyppiset ruuvit

17.11.2022

Tukes varoittaa vääräntyyppisistä ruuveista

Vääräntyyppisen ruuvin käyttö voi aiheuttaa puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Ulkotiloissa sijaitseviin puurakenteisiin myydään usein sisätiloihin tarkoitettuja ruuveja, jolloin liitokset pettävät helposti. Rautakaupassa kannattaa olla tarkkana ruuveja ostaessa.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti