TS: Tutkija varoittaa huoneistotietojärjestelmän riskeistä

Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen varoittaa Turun Sanomissa huoneistotietojärjestelmään liittyvistä tietosuojariskeistä.

Hiekkasen mukaan järjestelmän suurin tietoturvariski on osakkeenomistajien henkilötietojen päätyminen vääriin käsiin ja rekisteröityjen joutuminen tätä kautta identiteettivarkauden kohteiksi. Hän näkee suurimpana riskinä palvelun ylläpitäjän ajattelemattomuuden ja viittaa joulukuussa 2018 tapahtuneeseen henkilötietovuotoon Trafin tietopalvelusta. Julkisen hallinnon palveluihin kohdistuu jatkuvasti palvelunestohyökkäyksiä.

Maa- ja metsätalousministeriön tietohallintojohtaja Antti Vertanen puolestaan toppuuttelee tietoturvaan liittyviä huolia. Hänen mukaansa huoneistotietojärjestelmän rakenne on yhtä vaativa kuin pankeissa ja omistustietojen digitoinnista on jo 30 vuoden kokemus kiinteistötietojen puolelta.

Ylijohtaja Pentti Lähteenojan mukaan kiinteistötietojärjestelmässä ei ole koskaan ollut vakavia tietoturvaongelmia ja pitääkin sähköistä järjestelmää paperisia osakekirjoja turvallisempana. Hän kertoo, että vuosittain katoaa yli 700 osakehuoneiston osakekirjaa ja omistustietojen siirtymisestä huoneistotietojärjestelmään hyötyvät ainakin perilliset, taloyhtiöt, pankit ja asukkaat.

Lue lisää Turun Sanomista 12.11.2019, s. 9.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.12.2021

VATT:n tutkijat kritisoivat varainsiirtoveroa – tuotot arvioitu yläkanttiin

Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa julkaistussa artikkelissa VATT:n tutkijat Essi Eerola ja Teemu Lyytikäinen tutkivat vuonna 2013 tehtyä korotusta asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroon. Verokanta nousi tuolloin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin ja veropohja laajeni. Verrokkiryhmänä olivat omakotiasujat, joiden maksama varainsiirtovero ei muuttunut.

5.2.2019

Mitä taloyhtiöiden tulee tietää huoneistotietojärjestelmän käyttöönotosta?

Lainsäädäntö huoneistotietojärjestelmästä tuli voimaan 1.1.2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Käyttöönotto tuo muutoksia mm.

14.2.2017

Kiinteistömarkkinat suosivat ilmastonmuutokseen varautumista

Kiinteistöjen arvo säilyy parhaiten alueilla, joihin ei kohdistu ilmastonmuutoksesta aiheutuvia uhkia. Ilmatieteen laitoksella työskentelevä tutkija Athanasios Votsis seurasi Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessaan, miten Helsingin, Porin ja Rovaniemen asuntojen hinnat heilahtelivat, kun tulvariskeistä tiedotettiin. Hän myös seurasi kuinka viheralueiden läheisyys heijastui neliöhintoihin.

8.8.2016

Tutkijat tekivät valokuva-aurinkokennoja mustesuihkutulostimella

Aalto-yliopistossa kehitetty menetelmä avaa uusia mahdollisuuksia tuotteisiin ja rakennuksiin integroitujen aurinkokennojen kehittämiselle. Aurinkokennoja on jo pitkään valmistettu edullisista materiaaleista erilaisilla painotekniikoilla. Painamiseen soveltuvat erityisesti orgaaniset aurinkokennot ja väriaineaurinkokennot.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti