tietosuoja

Uusimmat artikkelit

18.2.2021

Taloyhtiö kysyy vain olennaisen

Henkilötietojen käsittely kuuluu taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden arkeen. Lakisääteisen osakeluettelon lisäksi taloyhtiöt usein ylläpitävät asukasluetteloa. Uuden huoneistotietojärjestelmän ansiosta joidenkin taloyhtiöiden osakeluettelon ylläpito on jo Maanmittauslaitoksella.

14.8.2020

Taloyhtiön sähkölukot voivat olla luvattomia

Apulaistietosuojavaltuutetun näkemyksen mukaan on erään taloyhtiön asentama sähkölukkojärjestelmä luvaton. Lue koko tiedote tietosuojavaltuutetun kotisivuilta. Lukitus ei täytä gdpr:n vaatimuksia.

3.1.2020

Kuka saa valvoa ovista kulkemista älylukon kautta?

Älylukko eli digitaalinen lukko säilyttää tiedon siitä, millä avaimella ja milloin ovesta on kuljettu. Asiakas voi päättää, onko toiminnallisuus käytössä vai ei, kirjoittaa Taloustaito. Tietosuojasäädösten mukaan lokitoiminnolla ei kuitenkaan saa loukata taloyhtiön asukkaiden yksityisyyttä.

12.11.2019

TS: Tutkija varoittaa huoneistotietojärjestelmän riskeistä

Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen varoittaa Turun Sanomissa huoneistotietojärjestelmään liittyvistä tietosuojariskeistä. Hiekkasen mukaan järjestelmän suurin tietoturvariski on osakkeenomistajien henkilötietojen päätyminen vääriin käsiin ja rekisteröityjen joutuminen tätä kautta identiteettivarkauden kohteiksi. Hän näkee suurimpana riskinä palvelun ylläpitäjän ajattelemattomuuden ja viittaa joulukuussa 2018 tapahtuneeseen henkilötietovuotoon Trafin tietopalvelusta.

20.8.2019

Tietosuojavaltuutetulta ohjeita taloyhtiöille

Tietosuojavaltuutetun toimisto on julkaissut ohjeita vuonna 2018 voimaan tulleen EU:n tietosuoja-asetuksen soveltamisesta taloyhtiöiden toiminnassa. Ohjeet on koottu yhdessä asumis- ja kiinteistöalan toimijoiden kanssa. Usein kysyttyä henkilötietojen käsittelystä taloyhtiöissä -sivulla käsitellään tyypillisimpiä taloyhtiön toiminnassa esiin tulevia tietosuojaan liittyviä kysymyksiä. Tällaisia ovat muun muassa se, milloin taloyhtiö saa käsitellä henkilötietoja, kenen henkilötietoja saa käsitellä, missä laajuudessa henkilötietoja saa käsitellä […]

28.5.2019

T&T: Sähkösopimus on helppo tehdä toisen nimiin

Sähkösopimus on helppo tehdä esimerkiksi kiusantekotarkoituksessa toisen henkilön osoitteeseen, kertoo Tekniikka&Talous. Lehti kertoo tapauksesta, jossa toinen henkilö oli tehnyt kesämökkiläisen osoitteeseen uuden sähkösopimuksen eikä mökiltä enää tullut kulutustietoja.  Lahti Energian asiakkaana olleen kesämökkiläisen käyttöpaikalle tehty uusi sopimus ehti olla toisen henkilön hallussa kaksi kuukautta, ennen kuin kesämökkiläinen huomasi tämän. Laskusta sopimuksen siirtoa on vaikea havaita.

18.3.2019

Airbnb ja sähköautot esillä Taloyhtiötapahtuman juridiikkapotpurissa

Taloyhtiötapahtumassa järjestetään aamupäivällä juridiikkapotpuri, jossa aiheina ovat juuri nyt ajankohtaiset airbnb, sähköautot sekä tietosuoja. Varsinkin airbnb on asia, joka jakaa mielipiteitä ja toisaalta lain tulkinta asiasta hakee muotoaan. – Luennolla taloyhtiö saa vastauksia muun muassa siihen onko airbnb asumista vai majoitusliiketoimintaa ja mitkä ovat taloyhtiön keinot puuttua asiaan.