Toiminnantarkastuksen perusteet

Kokenut isännöitsijä totesi, että toiminnantarkastuksessa on kaksi ääripäätä: tarkastaja joko penkoo kaikki paperit tai sitten laittaa vain nimen alle. Uusi verkkokurssi opastaa toiminnantarkastajaa tekemään vaihe vaiheelta oikeita asioita. Kun toiminnantarkastus tehdään kunnolla, on se hyvä työkalu hallitukselle ja sillä säästetään huomattavasti isännöitsijän aikaa ja hermoja.

Kun asunto-osakeyhtiölaki uudistettiin vuonna 2010, toiminnantarkastus korvasi aiemman osakkaiden tekemän tilintarkastuksen eli ns. maallikkotilintarkastuksen. Kiinteistöliiton toteuttaman seurantaselvityksen perusteella toiminnantarkastuksen asema on hiljalleen vahvistumassa taloyhtiöissä. Joka toisessa vastanneista taloyhtiöistä on toiminnantarkastaja. Tämä tarkoittaisi valtakunnan tasolla jopa 30 000 toiminnantarkastajaa. Kolmasosalla vastanneista yhtiöistä oli ainoastaan toiminnantarkastaja eikä lainkaan tilintarkastajaa.

Hallitusten jäsenet sekä isännöitsijät kokivat toiminnantarkastuksen hyödyllisemmäksi kuin ne, jotka eivät aktiivisesti ole mukana taloyhtiön hallinnossa. Toiminnantarkastajien tiedonsaantioikeus on toiminut kaikkien vastaajien mukaan varsin hyvin. Toiminnantarkastus ja tilintarkastus tuntuvat kyselyn mukaan istuvan verrattain hyvin yhteen taloyhtiöiden hallinnossa.

Toiminnantarkastajien oman arvion mukaan asunto-osakeyhtiölain tuntemuksessa on eniten parantamisen varaa

Toiminnantarkastajilta kysyttiin, miten he hallitsevat tarkastuksen kannalta oleelliset osa-alueet. Parhaiten tarkastajat katsoivat hallitsevansa toimintakertomuksen ja toiminnantarkastuskertomuksen. Sen sijaan asunto-osakeyhtiölain sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen kohdalla arviot olivat muita osa-alueita varovaisemmat. Näitä asioita voi helposti opiskella HTHJPLUS-kurssisarjaan kuuluvan Toiminnantarkastuksen perusteet -verkkokurssin avulla.

Koulutusta ja toiminnantarkastuksen hyvien käytäntöjen esilletuontia pidettiin kyselyssä erittäin tärkeänä. Toiminnantarkastuksen perusteet -verkkokurssi kostuu seuraavista luvuista:

  1. Toiminnantarkastuksesta yleisesti ja tarkastukseen valmistautuminen
  2. Hallinnon tarkastus
  3. Talouden ja tilinpäätöksen tarkastus
  4. Tarkastuskertomus ja muu raportointi

Kurssi sisältää runsaasti videoita sekä käytännön toiminnantarkastusta helpottavia muistiopohjia ja malleja.

Kurssin hinta sisältyy Kiinteistöliiton jäsenmaksuun, joten se on taas uusi mahtava jäsenetu!

Kurssiin voi tutustua tarkemmin ja sen ottaa käyttöön Kiinteistöalan Kustannus Oy:n verkkokaupassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.2.2017

Toiminnantarkastuksesta verkkokurssi

Kiinteistöalan Kustannus Oy on julkaissut uuden Toiminnantarkastuksen perusteet -verkkokurssin, joka on suunnattu taloyhtiöiden toiminnantarkastajille. Kurssilta saa kattavat ja pätevät tiedot toiminnantarkastuksen tekemiseen. Kiinteistöliiton jäsenet saavat kurssin maksutta käyttöönsä.

8.9.2016

Toiminnantarkastus alkaa juurtua taloyhtiöihin

Asunto-osakeyhtiölain uudistuksen yhteydessä 2010 lakia muutettiin myös taloyhtiöiden toiminnan ja tilien tarkastamisen osalta. Toiminnantarkastus korvasi aiemman osakkaiden tekemän tilintarkastuksen eli ns. maallikkotilintarkastuksen.

2.4.2019

Hallitusoppia verkkokursseilta 24/7

Kiinteistöliiton ja jäsenyhdistysten asiantuntijat ovat laatineet oman verkkokurssikokonaisuuden taloyhtiön hallitusten jäsenille sekä lisäksi omat kurssit toiminnantarkastajille sekä taloyhtiön puheenjohtajille. Taloyhtiön hallituksen jäsenet, puheenjohtaja ja toiminnantarkastaja ovat tärkeissä luottamustehtävissä. Tehtävän hoitamiseen on tarjolla kattavat neuvontapalvelut Kiinteistöliittoyhteisön asiantuntijoilta ja tietoa saa mainiosti myös Kiinteistöliitto Uusimaan koulutustilaisuuksista.

23.1.2019

Mitä tekee toiminnantarkastaja?

Toiminnantarkastaja varmistaa, että taloyhtiön hallinto on asianmukaisesti järjestetty ja yhtiön johto toiminut yhtiöjärjestyksen, asunto-osakeyhtiölain ja yhtiökokouksen päätösten mukaisesti. Toiminnantarkastaja keskittyy yhtiökokouksen ja hallituksen päätösten laillisuuteen. Hän ei voi ottaa kantaa päätösten tarkoituksenmukaisuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti