Tilintarkastusta kohtasi sääntelytulva

Tilintarkastussääntely uudistui. Vuoden 2016 alusta tuli voimaan uusi tilintarkastuslaki. Lakia ehdittiin jo viime vuoden elokuussa muuttaa merkittävästi toteuttamalla sen mukana myös EU:n uudistettu tilintarkastusdirektiivi.

Viime vuoden kesäkuussa tuli voimaan myös EU:n tilintarkastusasetus. Lisäksi tilintarkastajien raportointia ohjaavat kansainväliset tilintarkastusstandardit ovat uudistuneet.

Tilintarkastajien asiakkaille sääntelymuutokset konkretisoituvat tänä keväänä annettavissa tilintarkastuskertomuksissa. Tilikaudelta 2016 annettavat tilintarkastuskertomukset uudistuvat merkittävästi aikaisempiin kertomuksiin verrattuna.

Kun sekä tilintarkastuskertomusten rakenne että sisältö muuttuvat, lienee odotettavissa asunto-osakeyhtiöiden osakkailta aiempaa enemmän yhteydenottoja tilintarkastajille, isännöitsijöille ja asunto-osakeyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille.

Myös tilintarkastuskertomukset uudistuivat

Tilintarkastuskertomus pitenee

Lukija huomaa tilintarkastuskertomusten uudistumisen jo ensisilmäyksellä siitä, että kertomukset ovat aikaisempaa selvästi pidempiä. Suomen Tilintarkastajat ry on laatinut mallin asunto-osakeyhtiön tilintarkastuskertomuksesta. Sen pituus on noin kaksi ja puoli sivua. Aiemmin tilintarkastuskertomukset ovat mahtuneet usein yhdelle sivulle.

Tilintarkastuskertomuksessa on jatkossa kaksi osaa. Kertomuksen ensimmäinen osa, Tilinpäätöksen tilintarkastus, sisältää tilinpäätöksestä annettavan lausunnon ja sen perustelut, tilinpäätöstä koskevat johdon velvoitteet sekä tilintarkastajan velvollisuudet tilinpäätöksen tilintarkastuksessa.

Tilintarkastuskertomuksen toinen osa on nimeltään Muut raportointivelvoitteet. Muun muassa asunto-osakeyhtiössä keskeinen toimintakertomusta koskeva raportointi sijaitsee tässä osiossa.

Alussa lausunto tilinpäätöksestä

Tilinpäätöksestä annettava lausunto on uudessa tilintarkastuskertomuksessa sijoitettu kertomuksen alkuun. Näin lukija saa heti aluksi kertomuksen keskeisimmän informaation, eli antaako tilinpäätös oikean ja riittävän kuvan tarkastuskohteen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Tilintarkastajan velvollisuuksia kuvataan uudessa tilintarkastuskertomuksessa huomattavasti aikaisempaa laajemmin. Noin yhden sivun mittaisessa osiossa lukijaa informoidaan siitä, mitä toimenpiteitä tilintarkastukseen kuuluu.

Lopussa kaksi lausuntoa toimintakertomuksesta

Toimintakertomus ei ole enää osa tilinpäätöstä, eikä siitä siksi lausuta tilinpäätöksen tilintarkastusta koskevassa osiossa. Toimintakertomus ei jää tilintarkastuksessa kuitenkaan huomioimatta. Tilintarkastaja antaa toimintakertomuksesta kaksi lausuntoa. Ensimmäinen lausunto annetaan siitä, onko toimintakertomus laadittu sen laatimiseen sovellettavien säännösten mukaisesti. Toinen lausunto sisältää informaation siitä, ovatko tilikauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot yhdenmukaisia.

Tilintarkastuskertomuksessa on lisäksi todettava, onko tilintarkastaja tilintarkastuksen yhteydessä saamiensa tietojen perusteella havainnut olennaisia virheellisyyksiä toimintakertomuksessa, sekä ilmoitettava näiden virheellisyyksien luonteesta.

Kirjoittaja on Suomen Tilintarkastajat ry:n johtava asiantuntija.

Juttu on julkaistu Suomen Kiinteistölehdessä 1/2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kesäkuun Suomen Kiinteistölehti

22.6.2022

Kesäkuun Suomen Kiinteistölehti tutustuu taloyhtiösaunoihin

Taloyhtiöiden yhteissaunojen uusi tuleminen, pienen taloyhtiön hallinto, pihan ja puutarhan myrkylliset kasvit. Näihin ja moniin muihin aiheisiin paneutuu kesäkuun Suomen Kiinteistölehti.

3.5.2022

Ennakoi ja tiedota – Näin onnistut taloyhtiön kevättalkoissa

Nyt on aika alkaa valmistella kevättalkoita. Onnistuneet talkoot syntyvät ennakoiden, tiedottamalla ja suhtautumalla keveästi yhteiseen tekemiseen. Rakkaat naapurit, pannaan piha kuntoon!

21.2.2022

Helmikuun Kiinteistölehti suuntaa kohti yhtiökokousta

Yhtiökokousaika lähestyy. Kuinka tärkeään tapahtumaan tulisi valmistautua? Helmikuun Suomen Kiinteistölehdessä kokenut taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Rantela antaa vinkkinsä osakkaalle ja hallituksen jäsenelle.

21.3.2022

Maaliskuun Kiinteistölehti varautuu ilmastonmuutokseen

Helsingin Punavuoressa sijaitseva taloyhtiö sai päätökseen mittavan korjausrakennushankkeen, joka huipentui aurinkopaneelien asennukseen. Maaliskuun Suomen Kiinteistölehdessä kerromme, kuinka hyvityslaskentamallin ansiosta yhtiö hyödyntää aurinkosähköä muun muassa sähköautojen lataukseen. Ilmastonmuutos haastaa myös hyvää kiinteistönpitoa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti