Tilintarkastusta kohtasi sääntelytulva

Tilintarkastussääntely uudistui. Vuoden 2016 alusta tuli voimaan uusi tilintarkastuslaki. Lakia ehdittiin jo viime vuoden elokuussa muuttaa merkittävästi toteuttamalla sen mukana myös EU:n uudistettu tilintarkastusdirektiivi.

Viime vuoden kesäkuussa tuli voimaan myös EU:n tilintarkastusasetus. Lisäksi tilintarkastajien raportointia ohjaavat kansainväliset tilintarkastusstandardit ovat uudistuneet.

Tilintarkastajien asiakkaille sääntelymuutokset konkretisoituvat tänä keväänä annettavissa tilintarkastuskertomuksissa. Tilikaudelta 2016 annettavat tilintarkastuskertomukset uudistuvat merkittävästi aikaisempiin kertomuksiin verrattuna.

Kun sekä tilintarkastuskertomusten rakenne että sisältö muuttuvat, lienee odotettavissa asunto-osakeyhtiöiden osakkailta aiempaa enemmän yhteydenottoja tilintarkastajille, isännöitsijöille ja asunto-osakeyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille.

Myös tilintarkastuskertomukset uudistuivat

Tilintarkastuskertomus pitenee

Lukija huomaa tilintarkastuskertomusten uudistumisen jo ensisilmäyksellä siitä, että kertomukset ovat aikaisempaa selvästi pidempiä. Suomen Tilintarkastajat ry on laatinut mallin asunto-osakeyhtiön tilintarkastuskertomuksesta. Sen pituus on noin kaksi ja puoli sivua. Aiemmin tilintarkastuskertomukset ovat mahtuneet usein yhdelle sivulle.

Tilintarkastuskertomuksessa on jatkossa kaksi osaa. Kertomuksen ensimmäinen osa, Tilinpäätöksen tilintarkastus, sisältää tilinpäätöksestä annettavan lausunnon ja sen perustelut, tilinpäätöstä koskevat johdon velvoitteet sekä tilintarkastajan velvollisuudet tilinpäätöksen tilintarkastuksessa.

Tilintarkastuskertomuksen toinen osa on nimeltään Muut raportointivelvoitteet. Muun muassa asunto-osakeyhtiössä keskeinen toimintakertomusta koskeva raportointi sijaitsee tässä osiossa.

Alussa lausunto tilinpäätöksestä

Tilinpäätöksestä annettava lausunto on uudessa tilintarkastuskertomuksessa sijoitettu kertomuksen alkuun. Näin lukija saa heti aluksi kertomuksen keskeisimmän informaation, eli antaako tilinpäätös oikean ja riittävän kuvan tarkastuskohteen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Tilintarkastajan velvollisuuksia kuvataan uudessa tilintarkastuskertomuksessa huomattavasti aikaisempaa laajemmin. Noin yhden sivun mittaisessa osiossa lukijaa informoidaan siitä, mitä toimenpiteitä tilintarkastukseen kuuluu.

Lopussa kaksi lausuntoa toimintakertomuksesta

Toimintakertomus ei ole enää osa tilinpäätöstä, eikä siitä siksi lausuta tilinpäätöksen tilintarkastusta koskevassa osiossa. Toimintakertomus ei jää tilintarkastuksessa kuitenkaan huomioimatta. Tilintarkastaja antaa toimintakertomuksesta kaksi lausuntoa. Ensimmäinen lausunto annetaan siitä, onko toimintakertomus laadittu sen laatimiseen sovellettavien säännösten mukaisesti. Toinen lausunto sisältää informaation siitä, ovatko tilikauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot yhdenmukaisia.

Tilintarkastuskertomuksessa on lisäksi todettava, onko tilintarkastaja tilintarkastuksen yhteydessä saamiensa tietojen perusteella havainnut olennaisia virheellisyyksiä toimintakertomuksessa, sekä ilmoitettava näiden virheellisyyksien luonteesta.

Kirjoittaja on Suomen Tilintarkastajat ry:n johtava asiantuntija.

Juttu on julkaistu Suomen Kiinteistölehdessä 1/2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistölehti puutaloyhtiössä

22.6.2023

Suomen Kiinteistölehti käy kesäkuussa kylässä puutaloyhtiössä

Kesäkuun Kiinteistölehdessä vieraillaan idyllisessä puutaloyhtiössä ja kerrotaan, miten kerrostalopihastakin saa monimuotoisen. Tutustumme myös märkätilatarkastuksiin ja kuulemme, millainen on houkutteleva taloyhtiö juuri nyt.

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

linjasaneeraukseen

13.4.2023

Suomen Kiinteistölehti perehtyy huhtikuussa linjasaneeraukseen

Huhtikuun Kiinteistölehdessä seurataan linjasaneerauksen edistymistä ja asbestinpurkua. Taloyhtiö 2023 -tapahtumassa esiintyvä Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan ilmastonmuutokseen ajoissa. Asiantuntija kertoo, miksi vesimittari voi näyttää väärää lukemaa.

19.5.2023

Suomen Kiinteistölehti lajittelee ja kompostoi toukokuussa

Toukokuun Kiinteistölehdessä tutustutaan pienen pihan jätekeräykseen, kompostoivaan taloyhtiöön ja polkupyörien säilytykseen. Asiantuntija kertoo uusien hallituksen jäsenten perehdyttämisestä. Selvitämme myös, mitä vastuita vuokralaiselle kuuluu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti