Teleoperaattoreilla on oikeus sijoittaa laitteitaan kiinteistölle

Suomalaiset käyttävät ahkerasti mobiililaitteita ja tekevät runsaasti etätyötä. Kaikkialla läsnä oleva digitaalisuus vaatii operaattorien tukiasemia, jotka kaupungeissa usein sijoitetaan olemassa oleviin rakennuksiin.

Yhteiskunnan sähköistymisestä ja digitalisaatiosta on riittänyt puhetta ja ajatuksia viime vuosina. Korona-ajan poikkeusjärjestelyt ja etätyö ovat johtaneet ennennäkemättömään digiloikkaan sekä työpaikoilla että kodeissa. Jotta nettiyhteydet toimisivat, vaatii tämä kehitys jatkuvaa verkkojen ylläpitoa ja parantamista myös yhteyksiä tarjoavilta operaattoreilta. Koska viestiyhteyksillä on yhteiskunnan kannalta keskeinen merkitys, on verkkojen rakentamista myös turvattu lailla.

Suomalaiset kuuluvat maailman ahkerimpiin mobiilidatan käyttäjiin. Erityisen vilkasta käyttö on siellä, missä oleskelee paljon ihmisiä, eli kaupunkien keskustoissa. Jotta verkot selviäisivät tästä kuormasta kunnialla, on yhteyksiä varten oltava tukiasemia riittävän tiheässä. Oman haasteensa verkkojen toimivuudelle asettavat kaupunkiympäristössä olevat korkeat ja radioaaltoja pysäyttävät rakenteet. Keskusta-alueilla tukiasemia joudutaankin usein sijoittamaan olemassa oleviin rakennuksiin.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Tapio Haltia

Kirjoittaja on neuvontalakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lunastus

12.6.2023

Korkein oikeus linjasi lunastusoikeudesta taloyhtiössä

Korkein oikeus ratkaisi lunastusta koskevan riidan, jossa oli kyse yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeen tulkinnasta suhteessa asunto-osakeyhtiölain lunastusta koskeviin olettamasäännöksiin.

Tilaajille

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.