Täytyykö naapurirapun tuholaistorjunnasta mainita isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistuksen maininta toisessa asunnossa ja rapussa tehdystä tuholaistorjunnasta on vaikeuttanut asuntokauppaa helsinkiläisessä taloyhtiössä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lutikat ja muut verta imevät hyönteiset ovat yleistyneet muun muassa matkailun ja kotimajoittumisen lisäännyttyä. Anticimexin toimitusjohtaja Martin Svanljung kertoo artikkelissa, että yhteydenottoja tulee päivittäin vuoden ympäri.

Isännöitsijätodistuksessa ei täydy aina mainita huoneistossa tai taloyhtiössä tehdystä tuholaistorjunnasta, mutta joskus se on tarpeen, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia. Tuholaistorjunnasta on Lauhian mukaan hyvä olla  maininta isännöitsijäntodistuksessa esimerkiksi silloin, kun tuholaistorjunta on suoritettu myynnissä olevassa huoneistossa, torjunnan tulokset eivät ole selvillä tai tuholaiset eivät ole hävinneet huoneistosta. Eri huoneistossa tai rapussa tehdystä torjunnasta ei ole välttämätöntä mainita isännöitsijäntodistuksessa, mutta ilmoittaminen siitä ei kuitenkaan ole väärin, Lauhia sanoo.

Taloyhtiöiden kannattaa kehottaa osakkaita ja asukkaita ilmoittamaan havaitsemistaan haitallisista tuholaisista nopeasti, jotta hyönteiset eivät ehdi levitä laajalle. Esimerkiksi luteita ei kannata yrittää hävittää ominpäin, sillä kuljetettavista huonekaluista ne leviävät helposti muihin huoneistoihin.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöitsijäntodistus

18.9.2023

Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistus on keskeinen kaupankäyntiin liittyvä asiakirja, sillä siitä ilmenee ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta. Isännöitsijäntodistusta voidaan pitää luotettavana, mutta joskus siinä ilmenee virheitä.

Tilaajille

Isännöinnin auktorisointi

28.9.2023

Isännöinnin auktorisointi – mitä se merkitsee?

Auktorisointi takaa, että isännöitsijä tai isännöintiyritys osaa hoitaa taloyhtiön asioita ja toimii isännöinnin eettisten ohjeiden mukaan. Auktorisoinnin vaatimukset ovat korkeat, ja auktorisoituja isännöintiyrityksiä valvovat Isännöintiliitto ja ISA-yhdistys.

13.3.2023

Täytyykö taloyhtiön huomioida osakkaan muutostyö?

Osakas oli muuttanut liikehuoneistonsa ravintolaksi ja tehnyt sen vuoksi huoneistossa muutostöitä. Taloyhtiön julkisivusaneerauksessa muutokset poistettiin. Osakas haastoi taloyhtiön oikeuteen, sillä hän katsoi yhtiön olevan vastuussa vahingoista.

Tilaajille

6.3.2023

Vastuu yhtiölainasta on yhteistä

Taloyhtiö voi ottaa yhtiölainaa esimerkiksi korjaushankkeita varten. Sitä lyhennetään yleensä osakkeenomistajilta kuukausittain kerättävillä pääomavastikkeilla. Jos joku osakkaista ei pysty maksamaan vastikettaan, se jää viime kädessä muiden osakkaiden maksettavaksi.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti