Taloyhtiöt rakentavat latausasemia kiihtyvään tahtiin − Suomi paransi asemiaan kansainvälisessä vertailussa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAan tulleiden avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Nyt käsitellään vielä viime vuoden hakemuksia. Avoimia hakemuksia on kaikkiaan yli 600, yli 10 miljoonan euron arvosta.

ARA myöntää hankkeisiin 35 prosentin avustuksen, eikä rahan uskota loppuvan kesken. Viime vuonna lisärahoitusta annettiin kahdesti, ja avustuksia myönnettiin runsaan 15 miljoonan edestä.

Tälle vuodelle potti oli jo lähtöjään isompi ja huhtikuun alussa varautumisen ministerityöryhmä päätti esittää lisätalousarviossa latausinfraan 20 miljoonan euron lisämäärärahaa.

ARAn ylitarkastaja Kari Lappalainen ei usko, että kasvuvauhti on tänä vuonna yhtä kova kuin viime vuonna ja raha riittää. Ongelmana on hakemusten ruuhkautuminen.

– Käsittelyaika on noin neljä–viisi kuukautta. Jos nyt jättää hakemuksen, päätös voi mennä syksyyn, arvioi Lappalainen Yle:n haastattelussa.

Suunnitelma kannattaa tehdä huolella

Lappalainen neuvoo taloyhtiöitä kiirehtimisen sijasta tekemään suunnitelman huolella, sillä muuten voi tulla huonoa jälkeä.

Ensin on selvitettävä osakkaiden halukkuus ja tarve lataamiselle. Teknisen kapasiteetin tutkiminen on tärkeää.

– Mikä on liittymän maksimiteho ja yhtiön maksimikuormitus? Onko autojen lataukselle tilaa vai pitääkö ottaa järeämpi liityntä, kaivaa vahvempi kaapeli tai vastaavaa – nämä ovat isoja asioita, kun kustannuksia lasketaan, sanoo Lappalainen.

Selvitysten pohjalta tehdään hankesuunnitelma, kilpailutetaan urakka ja tehdään päätös yhtiökokouksessa. Sen jälkeen on aika hakea avustusta ARAlta.

Avustusta on haettava ennen urakkaa

Useimmiten avustuspäätös ARAsta on myönteinen, mutta hylkyjäkin on vuosien varrella annettu. Yksi yleinen syy hylkyyn on se, että hakemus jätetään vasta, kun urakka on jo tehty.

Tukea eivät saa rakennukset, jotka eivät ole ympärivuotisessa asuinkäytössä tai joissa esimerkiksi liiketilaa on enemmän kuin asuintilaa. Latausvalmiuksia pitää rakentaa vähintään viisi.

Avustusta on myönnetty vuodesta 2018 alkaen, mutta Kainuusta ensimmäinen hakemus tuli vasta ennen pääsiäistä. Myös pohjalaismaakunnissa asiaan on sytytty laiskasti: hakemuksia on kertynyt yhteensä vasta kolmisenkymmentä. Uudeltamaalta hakemuksia on tullut samaan aikaan 1 500.

Pienimmät avustukset ovat menneet viiden tolpan urakoihin, mutta suurimmassa tuetussa hankkeessa rakennettiin yli 1 400 latausasemaa Helsingin Arabianrannan 44 taloyhtiölle.

Suomi paransi sijoitustaan kansainvälisessä sähköautoilun valmiutta kartoittavassa indeksissä

Leasingautoyritys LeasePlan on koostanut 22 maata käsittävän vertailun sähköautomarkkinoiden kehittyneisyydestä, sähköautoille sopivasta infrastruktuurista sekä sähköauton kokonaisomistuskustannuksia. Suomi sijoittui vertailussa sijalle 7, kun lukema vuosi sitten oli 9. Ykkösenä 22 maan joukossa on sähköautoilun edelläkävijä Norja, toisena Hollanti ja kolmannella sijalla on Iso-Britannia.

Sähköautoilun kasvua siivittäisi LeasePlanin mukaan kotilatausmahdollisuuksien parantaminen. Omakotiasujalla latauksen järjestäminen on omasta aktiivisuudesta ja lompakosta kiinni. Taloyhtiöissä kuvaan astuu mukaan lukuisia muita muuttujia.

Monessa taloyhtiön hallituksessa kysytäänkin nyt, miten lataus järjestetään ja paljonko latauspisteitä tarvitaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

28.3.2022

Taloyhtiötapahtuman täyttävät lukuisat mielenkiintoiset näytteilleasettajat sekä puhujat

Huhtikuussa järjestettävä Taloyhtiötapahtuma 2022 täyttää Helsingin Messukeskuksen Siiven kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijoilla sekä ammattilaisilla. Tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes sata erilaista alan näytteilleasettajaa ja päivän aikana tullaan kuulemaan useita mielenkiintoisia puheenvuoroja.      Kiinteistömedialla työskentelevä Tommi Vienonen on yksi Taloyhtiötapahtuma 2022-puhujista. Vienosen nykyinen titteli on myyntijohtaja, mutta on hänelle kertynyt kira-alalta monipuolisesti kokemusta niin urakoitsijan, järjestömaaailman kuin […]

10.1.2022

Taloyhtiöt tyytyväisiä suunnittelu- ja valvontapalveluiden laatuun

Taloyhtiöt käyttävät ulkopuolista suunnittelua ja valvontaa sitä todennäköisemmin, mitä kalliimmasta korjaushankkeesta on kysymys. Alle 50 000 euron hankkeista lähes puolet tehtiin ilman suunnittelua, kun taas yli 500 000 euron korjaushankkeista suunnittelijaa käytettiin lähes kaikissa. Ulkopuolista valvontaa käytettiin alle 50 000 euron hankkeista lähes 60 prosentissa ja yli 500 000 euron hankkeista miltei jokaisessa.

14.4.2022

Ajankohtaista tietoa huoneistotietojärjestelmästä Taloyhtiötapahtumassa

Huhtikuussa tullaan kuulemaan useita, ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietoiskuja, kun kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaiset kokoontuvat Helsingin Messukeskuksessa. Yhden mielenkiintoisista puheenvuoroista tulee pitämään johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitosta.  Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri. Rekisteriin kerätään tietoja osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti