Taloyhtiön taloudellisia haasteita on ryhdyttävä ratkomaan ajoissa

Monien talous voi tänä keväänä olla tiukoilla, kun inflaatio on voimakasta, lainojen korot ovat nousseet ja muut kiinteistön ylläpitoon liittyvät kustannukset ovat myös nousseet. Taloyhtiön johdon tehtävänä on varmistaa, että taloyhtiön rahat riittävät ja vastikerästeihin puututaan ajoissa.

Vaikka taloyhtiöissä on usein ammatti-isännöitsijä, on hallituksella kuitenkin keskeinen rooli taloyhtiön talouden suunnittelussa ja riittävän rahoituksen varmistamisessa. Lain mukaan hallituksen tehtävänä on muun muassa laatia taloyhtiön talousarvio sekä varmistaa, että yhtiön varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Käytännössä usein isännöitsijä valmistelee talousarvioesityksen hallitukselle hyväksyttäväksi ja hyvin tavanomaista on, että vastikevalvonta on isännöitsijän tehtävä sopimuksen mukaan. Talousarvioesityksissä ja vastikevalvonnassa voi kuitenkin toisinaan olla puutteita, joten hallituksen on syytä olla tarkkana. Hallituksen vastuulla on valvoa isännöitsijää ja varmistaa, että sovitut asiat tulevat tehtyä.

Hallituksen tehtävien asianmukainen hoitaminen edellyttää, että hallitus seuraa yhtiön taloustilanteen kehitystä pitkin tilikautta ja valvoo, mihin taloyhtiön rahat menevät. On taloyhtiökohtaista, miten taloustilanteen seuraaminen ja isännöitsijän valvonta kannattaa hoitaa, mutta selvää on, että hallitus ei voi pysytellä täysin passiivisena. Tiettyjen laskujen hyväksyttäminen hallituksella, pääkirjaotteen tai tiliotteiden toimittaminen hallitukselle määrävälein, lukuoikeuden myöntäminen hallitukselle kirjanpito-ohjelmistoon sekä vastike-ennakoiden ja rästien läpikäynti hallituksen kokouksissa ovat esimerkkejä hyväksi havaituista tavoista valvoa isännöitsijän toimintaa. Suositeltavaa on lisäksi seurata riittävän usein talousarvion toteutumista käytännössä, jotta talousarvion ylittymiseen pystytään puuttumaan ajoissa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Niklas Lindberg

Kirjoittaja on lakimies ja varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.