Taloyhtiön oma pihakirppis pystyyn Siivouspäivänä?

Elokuun viimeisenä päivänä eri puolilla maata vietettävän Siivouspäivän myötä monet kaupungit ja naapurustot muuttuvat isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi.  Taloyhtiössä asuvan on hyvä huomioida joitakin asioita ennen kirpputorin pystyttämistä pihamaalle.

Siivouspäivän ideana on tehdä kierrättämisestä helppoa ja luoda elävää sekä vastuullista kaupunkikulttuuria. Lähtökohtana on, että kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa.

Pihakirppis edellyttää taloyhtiön lupaa

Kirpputorin järjestäminen taloyhtiön piha-alueella edellyttää taloyhtiön lupaa, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Sen sijaan viranomaiselta ei tarvitse pyytää lupaa silloin, kun järjestäjänä on yksityishenkilö tai esimerkiksi taloyhtiö.

– Vaikka pihakirppiksen voi käytännössä järjestää kuka tahansa, järjestäjällä on oltava tapahtumaan maanomistajan tai -haltijan lupa, Pynnönen sanoo.

Käytännössä luvan pihakirpputorin pitämiseen voi antaa taloyhtiön hallitus.

Kierrätystä asukkaiden kesken

Tarpeettomiksi jääneiden tavaroiden kierrättämiselle voi olla tarvetta muulloinkin kuin yleisenä Siivouspäivänä. Taloyhtiössä voi viritä ajatus yhteisestä kierrätystilasta, jonne jokainen voisi jättää ylimääräisiä tavaroitaan toisten poimittavaksi.

– Kierrättäminen kannattaa, mutta asia pitää hoitaa hallitusti, Kristel Pynnönen toteaa.

Paloturvallisuussyistä asukkaat eivät saa jättää tavaroitaan lojumaan esimerkiksi rappukäytävään, sillä siellä kaikki ylimääräinen tavara muodostaa turvallisuusriskin.

Pynnönen suosittelee, että taloyhtiössä pohdittaisiin yhdessä, millä tavalla ja missä tilassa kierrätys voitaisiin yhtiössä järjestää järkevästi ja turvallisesti – myös niin, etteivät kierrätettäväksi jätetyt tavarat houkuttele paikalle luvattomia ulkopuolisia.

– Esimerkiksi kierrätyshylly voi toimia tarkoitukseen sopivassa tilassa mallikkaasti, jos sen käytölle on laadittu hyvät pelisäännöt ja löytyy riittävän aktiivinen ihminen ylläpitämään kierrätystä, Kristel Pynnönen sanoo.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti