Taloyhtiöiden vedenkulutuksen mittaamisesta pakollista joka asunnossa

Vuonna 2018 voimaan tullut EU:n energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että taloyhtiöiden veden kulutuksen laskutus perustuu asuntokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen. Aikaraja lainsäädännölle on syksyllä, kirjoittaa Taloussanomat.

Direktiivi edellyttää, että taloyhtiöiden vesilasku perustuu jatkossa asuntokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen ja lasku muodostuu käytetyn veden sekä sen lämmittämiseen käytetyn energian määrästä. Tieto laskustusperusteista on oltava myös asukkaan saatavissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) energiaosasto yhdessä ympäristö- ja oikeusministeriöiden kanssa on valmistelemassa direktiivistä Suomen oloihin soveltuvaa esitystä, joka lähtee pian lausuntokierrokselle. Esityksen direktiivin täytäntöönpanoon liittyvistä laeista kuusi liittyy asumisen lakiin.

Suomalaisiin taloyhtiöihin on vuodesta 2013 alkaen asennettu linjasaneerauksissa asuntokohtaiset vesimittarit. Uudisrakennuksissa ne ovat olleet pakollisia vuodesta 2011. Isännöintiliitto toivoo pitkää siirtymäaikaa tulossa olevalle muutokselle, joka koskettaa kerros- ja rivitaloissa asuvia 2,7 miljoonaa henkilöä sekä pientaloja.

Direktiivissä on poikkeusmahdollisuus vaatimuksesta vesimittarien korvaamisesta etäluettavilla laitteilla. TEM:n erityisasiantuntija Eriika Melkasin mukaan uoden 2027 takarajasta on mahdollisuus poiketa, jos mittareiden muuttaminen etäluettaviksi tai korvaaminen etäluettavilla laitteilla on kustannustehotonta. Ministeriön alustavan käsityksen mukaan se on Suomessa tehotonta.
Ministeriö valmistelee parhaillaan siirtymäsäännösten avulla lakeja sellaisiksi, että niitä sovellettaisiin vain niihin taloyhtiöihin, joille haetaan uudis- tai peruskorjauksen rakennuslupaa uuden lainsäädännön voimaantulon, 25.10.2020, jälkeen.

Lue lisää Taloussanomista
Lisätietoa direktiivin toimeenpanosta TEM:n verkkosivuilla

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.12.2021

Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja milloin?

Tavallisesti taloyhtiön yleisavain on joko taloyhtiön, talonmiehen tai huoltoyhtiön hallussa. Omataloyhtio.fi-sivusto muistuttaa artikkelissaan, että yleisimmin taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa hallussapitosopimuksen, jolloin avain on huoltoyhtiöllä. Jossain tapauksissa avain voi olla myös esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan hallussa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti