Taloyhtiöiden tulipaloista suurin osa estettävissä

Varsinais-Suomessa tapahtuu vuosittain yli tuhat tulipaloa, joista suurin osa olisi estettävissä. Yleisimmät palojen aiheuttajat taloyhtiöissä ovat varomaton tulen käsittely ja vialliset sähkölaitteet, kirjoittaa Aamuset (12.8.2020).

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asunto-osakeyhtiötoimikunnan puheenjohtaja Mika Artesola kertoo, että kuumetessaan sähkölaitteet voivat sytyttää niihin kerääntyneen pölyn palamaan. Laitteiden ympäristö tulisikin siivota säännöllisesti, myös niiden takaa. Kuumenemisvaaran takia kännykkää ei pidä jättää lataukseen nukkumisen ajaksi ja pesukone tulee kytkeä pois päältä kotoa poistuttaessa, Artesola muistuttaa.

Avotulessa on aina riski

Tulipalo voi saada alkunsa vaikka pienestä kynttilänliekistä ja levitä nopeasti. Led-kynttilät ovatkin turvallisempia kuin oikeat kynttilät.

Hellan päällä ja saunassa ei pidä koskaan säilyttää herkästi syttyviä tavaroita. Jopa lemmikit voivat aiheuttaa tulipalon vahingossa, esimerkiksi kytkemällä hellan päälle, Artesola sanoo.

Tulipalon ehkäisemiseksi asunnossa:

  • Asunnossa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohti.
  • Palovaroittimen paristot kannattaa tarkastaa ja vaihtaa esimerkiksi 112-päivinä, eli 11.2., tai 1.12.
  • Asunnossa on hyvä olla myös sammutuspeite alkusammutusvälineenä. Esimerkiksi sähköpalo ei sammu vedellä.

Hätätilanteessa on soitettava välittömästi hätänumeroon 112. Jos tulipalo on syttynyt kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa, kannattaa pysyä kotona ja odottaa pelastuslaitoksen saapumista. Savun pääsyn omaan huoneistoon voi estää sulkemalla ovet porraskäytävään ja tukkimalla aukot esimerkiksi kastelluilla tekstiileillä.

Taloyhtiöt voivat ehkäistä tulipaloja monin keinoin

Jokaisessa taloyhtiössä on oltava pelastussuunnitelma, jossa esitetään vaaranpaikat ja riskit sekä toimintaohjeet vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn ja vaaratilanteissa toimimiseksi.

  • Taloyhtiö voi järjestää säännöllisesti palotarkastuksia ja -harjoituksia sekä turvakävelyitä, joissa käydään läpi muun muassa talon pelastustiet.
  • Pelastustiet ovat olemassa, jotta pelastuslaitos pääsee tarvittaessa nopeasti taloon. Niiden eteen ei saa parkkeerata autoa eikä edes pyörää tai sähköpotkulautaa.
  • Taloyhtiön hallitus voi valita talolle turvallisuuspäällikön tai -tiimin, joka huolehtii yhtiön turvallisuudesta.

Lisätietoa paloturvallisuudesta: Kodin turvaopas (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

osakas hyvitys

24.4.2023

Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti