Varsinais-Suomessa tapahtuu vuosittain yli tuhat tulipaloa, joista suurin osa olisi estettävissä. Yleisimmät palojen aiheuttajat taloyhtiöissä ovat varomaton tulen käsittely ja vialliset sähkölaitteet, kirjoittaa Aamuset (12.8.2020).
Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asunto-osakeyhtiötoimikunnan puheenjohtaja Mika Artesola kertoo, että kuumetessaan sähkölaitteet voivat sytyttää niihin kerääntyneen pölyn palamaan. Laitteiden ympäristö tulisikin siivota säännöllisesti, myös niiden takaa. Kuumenemisvaaran takia kännykkää ei pidä jättää lataukseen nukkumisen ajaksi ja pesukone tulee kytkeä pois päältä kotoa poistuttaessa, Artesola muistuttaa.
Avotulessa on aina riski
Tulipalo voi saada alkunsa vaikka pienestä kynttilänliekistä ja levitä nopeasti. Led-kynttilät ovatkin turvallisempia kuin oikeat kynttilät.
Hellan päällä ja saunassa ei pidä koskaan säilyttää herkästi syttyviä tavaroita. Jopa lemmikit voivat aiheuttaa tulipalon vahingossa, esimerkiksi kytkemällä hellan päälle, Artesola sanoo.
Tulipalon ehkäisemiseksi asunnossa:
- Asunnossa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohti.
- Palovaroittimen paristot kannattaa tarkastaa ja vaihtaa esimerkiksi 112-päivinä, eli 11.2., tai 1.12.
- Asunnossa on hyvä olla myös sammutuspeite alkusammutusvälineenä. Esimerkiksi sähköpalo ei sammu vedellä.
Hätätilanteessa on soitettava välittömästi hätänumeroon 112. Jos tulipalo on syttynyt kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa, kannattaa pysyä kotona ja odottaa pelastuslaitoksen saapumista. Savun pääsyn omaan huoneistoon voi estää sulkemalla ovet porraskäytävään ja tukkimalla aukot esimerkiksi kastelluilla tekstiileillä.
Taloyhtiöt voivat ehkäistä tulipaloja monin keinoin
Jokaisessa taloyhtiössä on oltava pelastussuunnitelma, jossa esitetään vaaranpaikat ja riskit sekä toimintaohjeet vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn ja vaaratilanteissa toimimiseksi.
- Taloyhtiö voi järjestää säännöllisesti palotarkastuksia ja -harjoituksia sekä turvakävelyitä, joissa käydään läpi muun muassa talon pelastustiet.
- Pelastustiet ovat olemassa, jotta pelastuslaitos pääsee tarvittaessa nopeasti taloon. Niiden eteen ei saa parkkeerata autoa eikä edes pyörää tai sähköpotkulautaa.
- Taloyhtiön hallitus voi valita talolle turvallisuuspäällikön tai -tiimin, joka huolehtii yhtiön turvallisuudesta.
Lisätietoa paloturvallisuudesta: Kodin turvaopas (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK)
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään