Taloyhtiöiden lainansaanti vaikeutunut nopeasti

Euroseteleitä ja monopolitaloja. Kuva: Bigstockphoto Kuva: Bigstockphoto

Suuren korjausvelan ja taloyhtiön sijainnin lisäksi yksittäisen sijoittajaosakkaan suuri osuus omistuksesta vaikeuttaa taloyhtiön lainansaantia, kertoo Helsingin Sanomat. Jopa Helsingin parhailla alueilla suuri sijoittajaomistus voi aiheuttaa ongelmia lainansaannissa.

Helsingin Sanomat uutisoi Töölössä sijaitsevasta velattomasta taloyhtiöstä, joka sai hiljakkoin lainapyyntöönsä pankilta kieltävän vastauksen johtuen yhden sijoittajan suuresta osuudesta taloyhtiön asunnoista. Niin ikään lauttasaarelaisen taloyhtiön putkiremontin lainoitus hankaloitui, kun pankki nosti huomattavasti lainamarginaalia, syynä sijoitusosakkaiden suuri määrä. Pankin näkökulmasta useiden asuntojen keskittyminen samalle sijoittajalle lisää taloyhtiön riskiä.

Myös edullisempien alueiden taloyhtiöillä on vaikeuksia lainansaannissa. Asuntojen hinnat vaikuttavat taloyhtiön vakuusarvoon lainaa hakiessa ja nyrkkisääntönä on pidetty sitä, että alle 1500 euron neliöhinta vaikeuttaa lainan saamista jopa peruskorjauksiin. Tällöin taloyhtiö voi joutua jopa vaiheistamaan peruskorjaukset niin, että niiden kokonaishinta kallistuu, tai vaihtoehtoisesti suostutella osakkaat henkilökohtaiseen lainanottoon remontin rahoittamiseksi.

Helsingin Sanomien Tuomas Niskakangas arvioi kommentissaan, että käynnissä on jako elinkelpoisiin ja elinkelvottomiin taloyhtiöihin: jos taloyhtiö ei saa lainaa peruskorjauksiin, korjaukset jäävät ehkä tekemättä. Tällöin voi käynnistyä kierre, jossa kiinteistön vakuusarvo laskee, remonttien rahoittaminen käy entistä hankalammaksi ja seurauksena asuntojen ja kiinteistöjen kunnon heikkenemisestä vahingot ja niiden korjaamiseen vaadittavat kustannukset kasvavat jo entisestään huonossa taloudellisessa kunnossa olevassa yhtiössä.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola puolestaan arvioi Vuokraturvan blogissa, että tilanne, jossa myös uusiin taloihin on otettu suuria taloyhtiölainoja, usein lyhennysvapaineen, on lisännyt rahoitusriskiä ja vähentänyt pankkien jälleenrahoitusmahdollisuuksia kansainvälisiltä markkinoilta. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa myös tavanomaisten peruskorjauslainojen saantimahdollisuudet heikkenevät kaikkien taloyhtiöiden näkökulmasta.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista ja kommentista sekä Vuokraturvan blogista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti