Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

hoitovastikkeet kasvussa

Useammassa kuin joka viidennessä taloyhtiössä hoitokulujen nousu uhkaa yhtiön maksukykyä, käy ilmi Kiinteistöliiton kyselystä. Valtaosalla taloyhtiöistä taloustilanne säilyy kuitenkin vakaana.

Kuluvana vuonna hoitokuluissa on nousupainetta koko maassa. Kerrostaloyhtiöiden hoitovastike on kyselyn mukaan nousemassa kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin isoimmat nousijat ovat Helsinki ja Turku, joissa kasvua on miltei 10 prosenttia. Jyväskylässä nousua on keskimäärin kolme ja Lahdessa neljä prosenttia.

– Kunta- ja taloyhtiökohtaiset hoitokulut ja pääomakulutkin vaihtelevat suuresti, eikä yhdellä numerolla voida kuvata jokaisen taloyhtiön taloudellista kehitystä, toteaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Tulokset ovat alustavia, sillä läheskään kaikki taloyhtiöt eivät ole vielä päättäneet budjeteistaan kuluvalle vuodelle.

Vastikerästien kasvu maltillista

Kahdeksan prosenttia taloyhtiöistä oli käyttänyt viimeisen vuoden aikana luotollista tiliä tai nostanut hoitolainaa hoitokulujen kattamiseen. Pääkaupunkiseudulla tämä oli hieman muuta maata yleisempää ja Itä-Suomessa harvinaisempaa.

Kerrostaloyhtiöissä käytäntö oli muita yleisempää Kouvolassa, Helsingissä ja Porissa. Sen sijaan Kuopiossa, Espoossa ja Tampereella hoitolainaa nostettiin ja luotollista tiliä käytettiin kaikkein harvimmin suurten kuntien vertailussa.

Vastanneissa taloyhtiöissä vastikerästit eivät juuri olleet lisääntyneet. Vastaajista 72 prosenttia kertoi vastikerästien määrän pysyneen ennallaan viime aikoina.

Sekä vastikerästien kasvusta että pienentymisestä kertoi suurin piirtein yhtä paljon vastaajia. Suurimmista kaupungeista eniten kasvua rästeissä oli kerrostaloyhtiöissä Porissa ja Vantaalla. Niissäkin keskimääräiset rästien rahamäärät olivat maltillisia.

Valtaosa ei ole perinyt ylimääräisiä hoitovastikkeita

Kolme neljästä taloyhtiöstä päätti edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa myöntää hallitukselle valtuudet periä ylimääräisiä vastike-eriä. Pääkaupunkiseudulla valtuuksien myöntäjien osuus oli runsaat 90 prosenttia, kun taas Länsi- ja Itä-Suomessa osuus jäi selvästi alle 70 prosenttiin.

Tyypillisin ylimääräisten erien valtuutettu määrä oli kaksi. Tämä oli käytössä 60 prosentilla vastanneista taloyhtiöistä. Pääkaupunkiseudulla kahden osuus oli muita suurempi.

Vastanneista noin 70 prosenttia ei ollut perinyt yhtään ylimääräistä vastike-erää viime vuoden varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen. Yhden ylimääräisen vastike-erän oli perinyt 18 prosenttia yhtiöistä ja kaksi ylimääräistä erää yhdeksän prosenttia yhtiöistä.

Vain harvat olivat joutuneet perimään kolme tai useamman ylimääräisen erän.

Lähes kymmenesosa pitänyt ylimääräisen yhtiökokouksen

Yhdeksän prosenttia taloyhtiöistä oli kyselyn mukaan joutunut pitämään ylimääräisen yhtiökokouksen hoitovastikkeen nostamisen tai ylimääräisten vastikevaltuuksien vuoksi.

– Taloyhtiöiden talouden joustomekanismit ovat toimineet vastaajien yhtiöissä toistaiseksi verrattain hyvin. Hoitokulut ovat nousseet ripeästi, mutta vain vajaat 30 prosenttia yhtiöistä peri ylimääräisiä vastikkeita ja alle 10 prosenttia järjesti ylimääräisen yhtiökokouksen hoitovastikkeiden takia, arvioi liiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Hän muistuttaa, että taloyhtiöissä on vallitsevassa tilanteessa aiempaa tärkeämpää seurata yhtiön taloustilannetta.

Kiinteistöliitto toteutti taloyhtiöiden vastikekyselyn 7.–19.3.2023. Liiton jäsenistölle suunnattuun nettikyselyyn vastasi 4 880 taloyhtiöpäättäjää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

...vuosittain. Suhtautuminen palovaroitinten vastuunjakoon vaihtelee Palovaroittimien vastuut vaihtelevat taloyhtiöittäin. Rivitaloyhtiöissä taloyhtiö näyttää kantavan kerrostaloja harvemmin palovaroittimien ylläpitovastuuta.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti